Το καλοκαίρι των... "σκουπιδιών" για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Χθες λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΤΕΝΕΡΓ, έγιναν γνωστές οι εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το διαγωνισμό επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Ηπείρου. Πρόκειται για έναν από τους πέντε διαγωνισμούς που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι για τη διαχείριση απορριμμάτων και στους οποίους η εταιρεία αναμένεται να δώσει το παρών.

Χθες λοιπόν ήταν η περιφέρεια της Ηπείρου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνισμοί που αφορούν στην Κεντρική Μακεδονία, την περιφέρεια της Πελοποννήσου, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία με την Τέρνα Ενεργειακή να βρίσκεται στη διεκδίκηση όλων των έργων.

Το ενδιαφέρον της ΤΕΝΕΡΓ στην αγορά διαχείρισης απορριμμάτων εντάσσεται στο πλαίσιο του ανοίγματος της εταιρείας σε αγορές και τεχνολογίες ΑΠΕ που είτε έχουν καλές επιδοτήσεις, είτε έχουν καλύτερα περιθώρια κέρδους. Σημειώνεται ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα αναμένεται να υπάρξει κινητικότητα και σε άλλους νέους τομείς όπως τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, η γεωθερμία και τα offshore αιολικά, με την ΤΕΝΕΡΓ να έχει εξασφαλισμένες άδειες ή και τεχνογνωσία (υδροηλεκτρικά).

Η ολοκλήρωση πάντως των μεγάλων επενδύσεων στο εξωτερικό (Πολωνία, Βουλγαρία, ΗΠΑ) φέρνει αφενός ισχυρό cash flow (20,5 εκατ. έναντι 13,1 εκατ. πέρυσι) στα ταμεία της εταιρείας αφετέρου επικεντρώνει το ενδιαφέρον της εταιρείας στην εγχώρια αγορά, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι δεν εξετάζονται και άλλες περιπτώσεις.

Θυμίζουμε ότι την τελευταία πενταετία έχουν επενδυθεί περίπου 800 εκατ. ευρώ ενώ εφόσον υπάρξει βελτίωση του χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος, η εταιρεία θα δώσει έμφαση στα νέα μεγάλα ελληνικά project κυρίως τα αιολικά σε Κρήτη και Άγιο Γεώργιο.

Παράλληλα βεβαίως η εταιρεία που διαθέτει εργοληπτικό πτυχίο 6ης τάξης προσβλέπει και στην αγορά των κατασκευών.

Όπως ανακοινώθηκε χθες η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου σε λειτουργία ανέρχεται σε 508 MW εκ των οποίων 266MW στην Ελλάδα, 138MW στις ΗΠΑ, 74ΜW στην Πολωνία και 30ΜW στη Βουλγαρία, ενώ σε κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή είναι έργα 290MW στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος παραμένουν τα 1000MW έργων στο τέλος του 2014.

του Χάρη Φλουδόπουλου
capital.gr