Θλιβερές ενεργειακές πρωτιές για την Ελλάδα

Μια θλιβερή πρωτιά έχει η Ελλάδα: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εurostat, η χώρα μας εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να έχει το τρίτο ακριβότερο φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Όπερ σημαίνει ότι η ενέργεια στη χώρα μας πωλείται πανάκριβα.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την έκτη χρονιά της ύφεσης, την αθροιστική μείωση του ΑΕΠ κατά 28% και την κάθετη μείωση των μισθών, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, καθώς το ηλεκτρικό είναι ένα είδος πρώτης ανάγκης, που πολύ δύσκολα περικόπτεται.

Ήδη, στη ΔΕΗ υπολογίζονται στο 1,5 εκατ. οι διακανονισμοί λογαριασμών με τους καταναλωτές. Όπερ σημαίνει ότι οι υπηρεσίες της δεν κάνουν τίποτα άλλο από ... συμβιβασμούς. Και μάλιστα, όχι μόνο σε καταναλωτές, αλλά και σε εταιρείες. Ήδη, η επιχείρηση απειλεί να κόψει το ρεύμα στη ΛΑΡΚΟ, και - το χειρότερο - η περίπτωση αυτή δεν είναι η μοναδική, αλλά ενδεχομένως να είναι η πιο χαρακτηριστική.

Σε ό,τι αφορά δε στο φυσικό αέριο, η κατάσταση δείχνει να έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Η τιμή του παραμένει πανάκριβη, τη στιγμή που στις άλλες χώρες της ΕΕ είναι ένα από τα φθηνότερα αγαθά.