Ενας Ελληνας στο τιμόνι της Philip Morris International

Ενας Ελληνας, ο κ. Ανδρέας Καλαντζόπουλος θα αναλάβει «το πηδάλιο» της μεγαλύτερης εισηγμένης καπνοβιομηχανίας στον κόσμο, της αμερικανικής Philip Morris International Inc. Οπως ανακοινώθηκε επισήμως χθες, ο κ. Καλαντζόπουλος θα αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, αντικαθιστώντας τον κ. Λούις Καμιλέρι, αμέσως μετά τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας στις 8 Μαΐου.

Ο 55χρονος Ελληνας μάνατζερ, μέχρι πρότινος Chief Operating Officer (COO) και δεύτερος στην ιεραρχία της Philip Morris International, αναλαμβάνει την ηγεσία της αμερικανικής καπνοβιομηχανίας - στην οποία ανήκει και η επωνυμία των τσιγάρων Marlboro - πέντε χρόνια μετά την απόσχισή της από τον όμιλο Altria Group Inc. που της επέτρεψε την ταχύτερη επέκτασή της, μέσω εξαγορών, σε αναδυόμενες αγορές, όπως το Μπαγκλαντές και το Βιετνάμ. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα η εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό μου το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας για να συνεχίσω να συμβάλλω στην εκπληκτική πορεία της Philip Morris International» δήλωσε ο ίδιος, αμέσως μετά την ανακοίνωση της προαγωγής του.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ

Ο κ. Καλαντζόπουλος, εντάχθηκε στην εταιρεία το 1985 και εργάστηκε στην Κεντρική Ευρώπη, αναλαμβάνοντας διάφορες θέσεις, μεταξύ των οποίων και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Philip Morris Πολωνίας, προτού γίνει πρόεδρος της περιφέρειας Ανατολικής Ευρώπης το 1999. Η είδηση ότι θα αναλάβει «το πηδάλιο» της αμερικανικής καπνοβιομηχανίας έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από αναλυτές, δεδομένης της βαθιάς και πολύπλευρης εμπειρίας του στην εταιρεία.

Ο κ. Ανδρέας Καλαντζόπουλος απέκτησε πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού από το ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας και τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών ΜΒΑ από το INSEAD της Γαλλίας. Ο κ. Καλαντζόπουλος είναι ο άνθρωπος που υπέγραψε πρόσφατα στην Αθήνα σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Philip Morris International, σχετικά με την αγορά καπνών ανατολικού τύπου για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η Philip Morris International είναι η μεγαλύτερη εταιρεία προϊόντων καπνού στον κόσμο με 7 από τα 15 κορυφαία σήματα διεθνώς, μεταξύ των οποίων και το Marlboro, το Νο 1 σήμα παγκοσμίως. Τα προϊόντα της πωλούνται σε περισσότερες από 180 χώρες. Το 2012, εκτιμάται ότι η εταιρεία είχε 16,3% μερίδιο στην παγκόσμια αγορά τσιγάρων εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών ή 28,8% εξαιρουμένης της Κίνας και των ΗΠΑ.

kathimerini.gr