Επίσημη πρόταση για net metering στα οικιακά φωτοβολταϊκά

Την πρότασή του για θεσμοθέτηση του συστήματος του ενεργειακού συμψηφισμού (γνωστού και ως net metering) στα οικιακά φωτοβολταϊκά κατέθεσε επισήμως ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μελετητών και Εγκαταστατών Φωτοβολταϊκών, ΗΛΙΟΣ, με επιστολή του προς τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου.

Όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμός, η θεσμοθέτηση του net metering, σε συνδυασμό με τη μερική επιδότηση της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών με πόρους από το ΕΣΠΑ, αποτελεί τη λύση για βιώσιμη ανάπτυξη στο χώρο των ΑΠΕ και ειδικότερα στα φωτοβολταϊκά.

Στην επιστολή επισημαίνεται παράλληλα ότι το συγκεκριμένο σύστημα εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στη Δανία, στο Βέλγιο και στην Ιταλία. Πρόσφατα προτάθηκε στην Ισπανία και τη Γαλλία, ενώ η πιλοτική εφαρμογή του είναι ήδη γεγονός στην Κύπρο.

Εξάλλου, σύμφωνε με το σύνδεσμό, μια σύγκριση του σημερινού κόστους των φωτοβολταϊκών, με το κόστος προμήθειας ρεύματος στη χώρα μας, αποκαλύπτει ότι ο ενεργειακός συμψηφισμός είναι οικονομικά βιώσιμος για ένα σημαντικό αριθμό καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικά στις μεσαίες επιχειρήσεις, στους αγρότες και στα νοικοκυριά με μεγάλη κατανάλωση ρεύματος, όπως τονίζεται, το μέτρο είναι άμεσα εφαρμόσιμο.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά την πρόταση του Συνδέσμου και την επιστολή προς τον υφυπουργό ΠΕΚΑ:
  1. Πρόταση Συνδέσμου ΗΛΙΟΣ για NET METERING
  2. Επιστολή Συνδέσμου ΗΛΙΟΣ για NET METERING