Έρευνα της Deloitte: Πωλήσεις σχεδόν 1 δισ. "έξυπνων κινητών" το 2013

Περίπου 1 δισ. έξυπνα κινητά (smartphones) θα διατεθούν παγκοσμίως το 2013, σύμφωνα με την 12η έκδοση των προβλέψεων για τους κλάδους της Τεχνολογίας, των ΜΜΕ και των Τηλεπικοινωνιών για το 2013 της Deloitte. Σύμφωνα με την Deloitte, το 2013 η διαφήμιση μέσω κινητών θα χωριστεί σε δυο κατηγορίες – σε ταμπλέτες (tablets) και έξυπνα κινητά ενώ
περισσότεροι από το 90% των κωδικών που επιλέγουν οι χρήστες του διαδικτύου θα εκτεθούν σε επιθέσεις «hacking» σε δευτερόλεπτα. Στις προβλέψεις της έκδοσης αναφέρεται επίσης ότι οι εταιρείες λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών θα συνεχίσουν να παρέχουν την πλειονότητα των υπηρεσιών μετάδοσης τηλεοπτικών προγραμμάτων και ταινιών μέσω διαδικτύου «Over-The-Top» (OTT), καθώς και ότι οι τηλεοράσεις ανάλυσης 4Κ δεν θα αναταράξουν ακόμα την αγορά. Επιπλέον, το 2013, ο κλάδος των smartphones μπορεί δημιουργήσει έσοδα της τάξεως των 4,9 δισ. δολ. ενώ η διαφήμιση σε ταμπλέτες έσοδα 3,4 δισ. δολ. Τα έσοδα ανά μονάδα, ωστόσο, αποκαλύπτουν μια διαφορετική δυναμική καθώς τα έσοδα από τη διαφήμιση προβλέπονται σε 7 δολ. ανά ταμπλέτα και 0,60 δολ. ανά smartphone (συμπεριλαμβανομένων και των διαφημίσεων μέσω εφαρμογών «in-app ads»). Θα παρατηρηθεί μια απότομη άνοδος της τεχνολογίας LTE (Long Term Evolution), με το 2013 να είναι το πρώτο έτος που η LTE απευθύνεται σε πολλαπλές αγορές. Η βάση των συνδρομητών θα τριπλασιαστεί σε 200 εκατομμύρια χρήστες μέχρι το τέλος του έτους και οι συνδρομητές LTE θα δημιουργούν περίπου 10% των εσόδων όλων των υπηρεσιών. 'Αλλα ενδιαφέροντα πορίσματα των φετινών προβλέψεων στους κλάδους Τεχνολογίας, ΜΜΕ και Τηλεπικοινωνιών που θα επηρεάσουν εμφανώς την αγορά το 2013 συμπεριλαμβάνουν τα ακόλουθα: - Η «κινητή διαφήμιση» – μια κατηγορία που συμπεριλαμβάνει τις ταμπλέτες, τα smartphones και άλλες συσκευές τηλεφώνων – θα αναπτυχθεί κατά 50% αγγίζοντας τα 9 δισ. δολ. παγκοσμίως. - Ένα δισ. smartphones θα διατεθούν για πρώτη φορά. Η χρήση αυτών, ωστόσο, θα διαφέρει, με έναν αυξανόμενο αριθμό κατόχων smartphones (περίπου 400 εκατ. από τη σημερινή βάση των 1,9 δισ. ως το τέλος του έτους) σπάνια ή ποτέ να μην συνδέει τις συσκευές του σε υπηρεσίες δεδομένων. - Από τις συνολικές πωλήσεις των PCs, των ταμπλετών και των smartphones το 2013, τα PCs θα καλύψουν το ένα πέμπτο. Ωστόσο ποσοστό μεγαλύτερο του 80% της κίνησης στο διαδίκτυο που μετράται σε bits θα συνεχίσει να καλύπτεται από τους παραδοσιακούς προσωπικούς υπολογιστές (desktops και laptops). Και από το συνολικό χρόνο που περνάμε στο σπίτι και στη δουλειά μπροστά στους υπολογιστές, τις ταμπλέτες και τα smartphones, περισσότερο από το 70% θα είναι μπροστά σε ένα PC.

- Το 2013 θα είναι το έτος κατά το οποίο η τηλεοπτική βιομηχανία θα ξεκινήσει να προετοιμάζεται για το επόμενο επίπεδο υψηλής ανάλυσης (HD), γνωστό και ως 4Κ, που θα προσφέρει τέσσερις φορές υψηλότερη ανάλυση σε σχέση με την τωρινή υψηλότερη ανάλυση HD TV. Η ανάπτυξη του 4Κ θα ολοκληρωθεί σε χρόνια: ενδεικτικά, το 2013 συσκευές 4Κ θα είναι για πολύ λίγους χρήστες. Περίπου 20 συσκευές θα είναι διαθέσιμες για εκείνους που επιθυμούν να δαπανήσουν μεταξύ 15.000 δολ. και 25.000 δολ. ανά συσκευή τηλεόρασης. - Οι ιστοσελίδες crowdfunding θα συγκεντρώσουν περίπου 3 δισ. δολ. παγκοσμίως, μια αύξηση 100% συγκριτικά με το 2011. - Ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των εταιριών Fortune 500 θα έχουν επιλεκτικά ή εξολοκλήρου ενσωματώσει ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Enterprise Social Networks - ESN ESN) μέχρι το τέλος του 2013, μια αύξηση 70% από το 2011. Από εκείνους που έχουν εγγραφεί, μόνο ένα τρίτο θα διαβάσει το περιεχόμενο μια φορά τη βδομάδα ή περισσότερο και μόνο το 40% θα κάνει αναρτήσεις στο ESN κάθε μήνα.

- Η ζήτηση για ασύρματο εύρος φάσματος συνεχίζει να αυξάνεται προσεγγίζοντας τα όρια εξάντλησης του φάσματος γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερες ταχύτητες, ενώ ορισμένες φορές και σε αδυναμία πρόσβασης σε δίκτυα ή τερματισμό κλήσεων ή μεταφοράς δεδομένων.

- 50 με 100 πάροχοι κινητής τηλεφωνίας θα προσφέρουν υπηρεσίες «all-you-can-eat» με απεριόριστη πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές – μια μέση λύση μεταξύ απεριόριστων χρεώσεων «all-you-can-eat» και χρέωση δεδομένων βάσει μετρήσεων.

imerisia.gr