"Βελτιώνω την πόλη μου" μέσω κινητού τηλεφώνου στη Θέρμη

Μια καινοτόμο εφαρμογή που επιτρέπει στους πολίτες να ενημερώνουν τις υπηρεσίες του Δήμου για ζητήματα της καθημερινότητάς τους, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, εγκαινίασε ο Δήμος Θέρμης Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για το εύχρηστο εργαλείο "Βελτιώνω την πόλη μου" που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και την Ερευνητική Μονάδα URENIO του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μέσω της εφαρμογής οι πολίτες υποβάλλουν άμεσα και εύκολα αιτήματα για θέματα όπως σπασμένες λάμπες, κάδοι απορριμμάτων, λακκούβες, σπασμένα παγκάκια, επιπλέον φωτισμός, παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, παράνομα παρκαρισμένα οχήματα κλπ. Οι χρήστες μπορούν επίσης να κάνουν προτάσεις για τη βελτίωση των υποδομών της γειτονιάς τους.

Η εφαρμογή αξιοποιεί τις δυνατότητες των έξυπνων συσκευών, όπως η αυτόματη εξαγωγή της γεωγραφικής θέσης του προβλήματος, η οπτική του απεικόνιση με τη φωτογραφική κάμερα και η άμεση αποστολή του αιτήματος στην αρμόδια υπηρεσία. Ετσι οι πολίτες που αφιέρωσαν χρόνο για να αναφέρουν έστω και ήσσονος σημασίας θέματα και τα βλέπουν να διορθώνονται γίνονται πιο ενεργά μέλη της τοπικής κοινότητας.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android και διατίθεται μέσω της πλατφόρμας εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα GooglePlay στους δικτυακούς τόπους του Δήμου Θέρμης και του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών. O κώδικας της εφαρμογής είναι διαθέσιμος δωρεάν ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Επιπλέον, η εφαρμογή θα διατίθεται και ως συνδρομητική υπηρεσία σε όσους δήμους θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Δρ Ιωάννης Κομπατσιάρης (ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ, Τηλ.: 2311 257774, e-mail: ikom@iti.gr, http://mklab.iti.gr).

Πηγή: ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης