Πώς θα λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας

Το μοντέλο της Ιρλανδίας φαίνεται να επιλέγει η κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση της ρευστότητας, καλώντας τις τραπεζικές διοικήσεις να το ακολουθήσουν εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης τους.
Συγκεκριμένα, θα επιδιώξει να τις δεσμεύσει ότι θα “αφιερώσουν” ένα κομμάτι των χρημάτων που θα λάβουν για την παροχή δανείων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. 

Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει το Δουβλίνο, τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη απόπειρα διάσωσης των δικών του τραπεζών, την τελευταία τριετία. Κι αυτό γιατί υπήρχε ο άμεσος κίνδυνος να απορροφηθούν όλα για την κεφαλαιακή τους στήριξη. Δεσμεύοντας όμως ένα ποσοστό της τάξης του 20% επί του συνόλου των διαθέσιμων κεφαλαίων, κρατήθηκε “ζωντανό” και το στήριγμα της ρευστότητας. 

Η Αθήνα εκτιμά ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και στην ελληνική περίπτωση. Αλλιώς, είναι ορατός ο κίνδυνος το σύνολο των κεφαλαίων να “χαθεί” κάπου στο ...άπειρο, και μαζί τους να χαθούν και οι ελπίδες για βαθιά ανάσα στην πραγματική οικονομία, που σήμερα βρίσκεται κυριολεκτικά στο κόκκινο. 

Ήδη, για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή των κορυφαίων τραπεζιτών της χώρας. Τα αποτελέσματα της δεν έχουν γίνει προς το παρόν γνωστά.
voria.gr