Μνημόνιο Συνεργασίας Επιμελητηρίων Μαγνησίας- Σμύρνης σε θέματα κρουαζιέρας

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Στρογγυλής Τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 2 με 3 Μαρτίου στο Βόλο, από το Επιμελητήριο Μαγνησίας, το Επιμελητήριο Σμύρνης και τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), υπό την αιγίδα του HATTA (του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων), που ανταποκρίθηκαν θετικά και στηρίζουν το εγχείρημα της δημιουργίας ενός πλέγματος κοινών διαδρομών κρουαζιέρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σμύρνης κ.Ekrem Demirtas .

Στην Στρογγυλή Τράπεζα, μεταξύ άλλων παρευρέθησαν εκπρόσωποι Λιμανιών της Τουρκίας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων (ΕΟΑΕΝ) κ. Θρασύβουλος Καλογρίδης, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων & Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου Καθηγητής Κων/νος Μουτζούρης, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά και Πρόεδρος της MEDCRUISE κ. Σταύρος Χατζάκος, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΒ- κ. Γιάννης Πρίγκος, ο Πρόεδρος ΗΑΤΤΑ (του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων) κ.Γιώργος Τελώνης ,η κα Κρύσση Παλάσση διευθύντρια της CTM Hellas International Cruise Consultants, ο Διευθύνων Σύμβουλος του TRAVELWAY κ. Σπύρος Χάμπας, εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων Κυκλάδων, Λέσβου, Έβρου, Ηλείας, Χίου, Πειραιώς , Λευκάδας, Εύβοιας και ο Αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Ευάγγελος Κεκάτος.

Χαιρετισμό απηύθηναν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ.Κώστας Αγοραστός και ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σμύρνης, κ. Ekrem Demirtas δεσμεύτηκε για την διάνοιξη προοπτικών πληροφοριακών και εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στα δύο Επιμελητήρια και για την υποστήριξη αυτής της κοινής παρουσίας στο κομμάτι της κρουαζιέρας στο Αιγαίο.

Ως πρόεδρος της Τουρκικής πλατφόρμας κρουαζιέρας, Cruise Turkiye αναφέρθηκε στο ζήτημα της απλοποίησης των διαδικασιών βίζας των επιβατών τρίτων χωρών, τονίζοντας πως πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς τις αρμόδιες πολιτικές αρχές για να λυθεί άμεσα ώστε να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η κοινή πλατφόρμα κρουαζιέρας στο Αιγαίο.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης σημείωσε : «Για τη δημιουργία μας ολοκληρωμένης στρατηγικής προώθησης και προβολής, το Επιμελητήριο Μαγνησίας προτείνει τη δημιουργία ενός φορέα προβολής για την κρουαζιέρα, που θα εξασφαλίσει το συντονισμό και τη διαχείριση των αναγκαίων δράσεων, και θα αποτελείται από εκπροσώπους τοπικών φορέων της Θεσσαλίας (Περιφέρεια, Δήμους, Επιμελητήρια, Τουριστικές Ενώσεις κ.λπ.) αλλά και λοιπών ιδιωτικών φορέων, εμπλεκομένων κλάδων και προορισμών που εμπλέκονται στην κρουαζιέρα.

Με τη συμμετοχή του, το Επιμελητηρίου Μαγνησίας και τα υπόλοιπα Επιμελητήρια , θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν τις δράσεις προβολής και δικτύωσης. Αυτό μπορεί εύκολα να το κατορθώσει με την προώθηση των δράσεων του σε διακρατικό επίπεδο μέσω της συμμετοχής του σε επιχειρηματικές εκθέσεις και αποστολές, με την αξιοποίηση «στρατηγικών» συνεργασιών με άλλα Επιμελητήρια διαφόρων χωρών αλλά και την προσέλκυση νέων επενδύσεων σε ένα κλάδο ο οποίος στην Ελλάδα παρουσιάζεται αναξιοποίητος.

Η χώρα μας δεν έχει καρπωθεί οικονομικά οφέλη, όσα θα έπρεπε, καθώς υπήρξε υστέρηση στο home port, στις ελλείψεις λιμενικών υποδομών, γι' αυτό θα πρέπει όλοι να συμπράξουμε σε έναν πιο ρεαλιστικό σχεδιασμό.

Βασικό στοιχείο για την επιτυχημένη υλοποίηση του παραπάνω πλάνου, θα πρέπει να είναι και η καθολική αποδοχή και στήριξη της προσπάθειας από την τοπική επιχειρηματική κοινότητα και ειδικότερα από τις επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού, με τις οποίες έχουν τις περισσότερες συναλλαγές οι επιβάτες των κρουαζιέρων.

Είναι απαραίτητο η τοπική κοινωνία μας, να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της και να δημιουργήσει το απαραίτητο περιβάλλον ώστε οι επιβάτες της κρουαζιέρας να αποτελέσουν μελλοντικούς υποψήφιους τουρίστες μακράς διάρκειας αλλά και πρεσβευτές στην προσπάθεια ανάδειξης της περιοχής σε παγκόσμιο επίπεδο.»

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των Επιμελητηρίων Μαγνησίας και Σμύρνης υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο επιβεβαιώνει την σύναψη στενότερης συνέργειας για την ανάπτυξη των αμοιβαίων οικονομικών, πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο Φορείς συμφώνησαν , εργαζόμενοι από κοινού να συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση των οικονομικών, τεχνολογικών και ανθρωπίνων σχέσεων μεταξύ των περιοχών ευθύνης τους.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας πρότεινε την δημιουργία Φορέα προώθησης του Λιμανιού του Βόλου , σε συνεργασία με Φορείς της Θεσσαλίας.

Τα Επιμελητήρια Μαγνησίας και Σμύρνης στην επικείμενη Τουριστική έκθεση κρουαζιέρας, στο Μαϊάμι, θα καταθέσουν από κοινού, πρόταση για διαδρομή κρουαζιέρας στο Βόρειο Αιγαίο.

Ενώ δρομολογείται κρουαζιέρα στα χνάρια της Αργοναυτικής Εκστρατείας, "A case Study : The Original Route of Jason and the Argonauts" , προτεινόμενες και κοινές διαδρομές Κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο και η Κρουαζιέρα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας – Επιμελητήριο Μαγνησίας & Επιμελητήριο Σμύρνης, όπως αυτή παρουσιάστηκε από την κ.Θέκλα Καμμένου , Πρόεδρο της Εταιρίας Ανάπτυξης Επιμελητηρίου Μαγνησίας και την κ.Mine Gunes εκπρόσωπο του Izmir Cruise Port (Λιμάνι Σμύρνης).

Ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν υιοθέτησε την πρόταση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για δημιουργία πλατφόρμας για τα λιμάνια κρουαζιέρας της Ελλάδας , αντίστοιχη της Cruise Turkiye αλλά και Ιταλικής πλατφόρμας.

Ο Ε.Ο.Α.Ε.Ν θα φέρει την συγκεκριμένη πρόταση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας στην Γενική Συνέλευσή του στη Χίο το Σαββατοκύριακο 9-10 Μαρτίου 2013.

Στο τέλος της Στρογγυλής Τράπεζας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης σφραγίζοντας την συνεργασία με τον κ.Ekrem Demirtas του δώρισε αντίγραφο ενός Κλάδου Ελιάς ενώ ο κ.Demirtas έναν πίνακα με το Ρολόι, σύμβολο της πόλης της Σμύρνης.

Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συναντηθούν σύντομα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες της συνεργασίας τους.

epixeiro.gr