Σχέδιο νομιμοποίησης των οικοδομικών συνεταιρισμών

Από τους αξιωματικούς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα ξεκινήσει η τακτοποίηση των οικοδομικών συνεταιρισμών, με θεσμικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και θα ευνοήσουν και άλλους συνεταιρισμούς.

Η κυοφορούμενη «τακτοποίηση» θα γίνει μέσω του θεσμού της «Τράπεζας Γης» (αγοραπωλησία δικαιωμάτων γης) που σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ θα θεσμοθετηθεί το επόμενο διάστημα αλλά και με ανταλλαγές ακινήτων.

Ο οικοδομικός συνεταιρισμός των Αξιωματικών βρίσκεται στην περιοχή Πικερμίου –Ραφήνας και προσπαθεί να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης επί χρόνια. Τουλάχιστον τρεις φορές το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει επιστρέψει τις πολεοδομικές μελέτες καθώς τα 2/3 της έκτασης είναι προστατευόμενες περιοχές, δάση και αρχαιολογικοί χώροι και μόνο το 1/3 μπορεί να οικοδομηθεί.

«Επειδή το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύπλοκο, καθώς η συνολική έκταση της ΖΑΑ (Ζώνης Αστικής Αναδάσωσης) Πικερμίου – Ραφήνας περιλαμβάνει ιδιοκτησίες πολλών συνεταιρισμών, πολλών ιδιωτών αλλά και πολλά καθεστώτα προστασίας, το ΥΠΕΚΑ εξετάζει το θέμα ως σημείο αναφοράς της μεταρρύθμισης, προκειμένου να λυθούν όλα τα χρόνια προβλήματα χωρίς να θίγονται εκτάσεις αμιγούς περιβαλλοντικής προστασίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Τονίζει επίσης ότι στόχος είναι, μέσω της πολεοδομικής και χωροταξικής μεταρρύθμισης, να ενισχυθεί η προστασία των προστατευόμενων εκτάσεων, με απόλυτο σεβασμό στις συνταγματικές προβλέψεις και τα ιδιοκτησιακά και περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών.

protothema.gr