ΥΠΕΚΑ:με τη νέα "έκδοση" του νόμου των αυθαιρέτων θα πληρώνετε "ό,τι προαιρείσθε"!

Ανοιχτό αριθμό δόσεων, με σχήμα πληρωμής που θα το καθορίζει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες, προβλέπει η νέα ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Ως προϋποθέσεις για την υπαγωγή θα τεθούν τα εξής:

-Η καταβολή ενός ελάχιστου ποσού ανά εξάμηνο, το οποίο θα καλύπτει ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 10 έως 20% της συνολικής οφειλής του προστίμου. 
-Η εξόφληση του συνολικού προστίμου σε βάθος χρόνου, που όμως δεν θα υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά πάσα πιθανότητα την πενταετία (60 μηνιαίες δόσεις).

Παράλληλα, η νομιμοποίηση των μικρών πολεοδομικών παραβάσεων (μέσα στον νόμιμο όγκο) που έχουν ανεγερθεί με οικοδομική άδεια θα γίνεται με εφάπαξ πρόστιμο της τάξηςτων 500 ευρώ.

Στις ρυθμίσεις πληρωμής των προστίμων νομιμοποίησης αυθαιρέτων, τύπου "κανόνισε μόνος σου και πλήρωσε ό,τι μπορείς", καταλήγει το επιτελείο του ΥΠΕΚΑ εν όψει της τελικής διαμόρφωσης του νέου οικιστικού νομοσχεδίου, το οποίο προγραμματίζεται να ανακοινωθεί επισήμως από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σταύρο Καλαφάτη, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Στο ΥΠΕΚΑ μελετήθηκαν όλα τα σενάρια, ώστε με ελκυστικά πρόστιμα να δίνεται η δυνατότητα οριστικής νομιμοποίησης σε ένα ευρύτατο φάσμα αυθαίρετων κτισμάτων που βρίσκονται σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές. Αποφασίστηκε τα πρόστιμα για το σύνολο των περιπτώσεων, πλην των λεγόμενων μικρών παραβάσεων, να διατηρηθούν στο ίδιο ύψος με τα πρόστιμα που ισχύουν ήδη με το νόμο 4014/2011 για τις τακτοποιήσεις, ο οποίος ισχύει από την 21η Σεπτεμβρίου 2011 μέχρι την 31η Μαΐου 2013.

Τα πρόστιμα διατηρούνται στα ίδια επίπεδα για να μην υπάρξουν τριβές και προβλήματα, και διαφορετική μεταχείριση όσων ιδοκτητών έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση. Επομένως το βάρος δίνεται σε όσο το δυνατόν ευνοϊκότερους τρόπους αποπληρωμής των προστίμων λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, που εμποδίζει τους ιδιοκτήτες να ενταχθούν στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης. Το νέο νομοσχέδιο έρχεται λοιπόν να δώσει νέαδιέξοδο νομιμοποίησης αυθαιρέτων στην εισπρακτική επιχείρηση προστίμων αυθαιρέτων, συνολικού ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ, ενώ το θεσμικό πλαίσιο για τις τακτοποιήσεις δεν είναι το πιο ευσταθές, ενώ οι εισπράξεις βρίσκονται μόλις στο 30% των στόχων. Οι προσδοκώμενες εισπράξεις είναι μικρότερες των 1 δισ. ευρώ, έναντι προϋπολογισμού εσόδων από τις εισπράξεις αυθαιρέτων άνω των 3 δισ. ευρώ για το διάστημα έως το 2015.

Το ΥΠΕΚΑ προχωρά σε ενδυνάμωση των νομικών θεμελίων του οικοδομήματος της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων. Παράλληλα με την πρόβλεψη της αξιοποίησης των προστίμων αυθαιρέτων μέσω του "Πράσινου Ταμείου" για περιβαλλοντικές δραστηριότητες, ώστε να υπάρχει περιβαλλοντικό ισοζύγιο, εισάγεται νέο επιχείρημα, το οποίο συνδέει την επιχείρηση νομιμοποίησης αυθαιρέτων με προσπάθεια καταγραφής του πραγματικού αριθμού και της έκτασης του φαινομένου ως προϋπόθεση να ακολουθηθεί νέα πολεοδομική και χωροταξική πολιτική.

Αναμένεται και η τελική απόφαση του ΣτΕ, όπου εκδικάστηκε στις 15 Φεβρουαρίου προσφυγή με αίτημα να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Ευαίσθητα σημεία είναι η χρήση επίσημων εγγράφων και δικαιολογητικών για την υπαγωγή ακινήτου στη ρύθμιση, η λειτουργία του μηχανισμού "περιβαλλοντικού ισοζυγίου", ο οποίος έχει σχεδόν εξουδετερωθεί, αφού οι πόροι του "Πράσινου Ταμείου" μεταφέρονται σε ποσοστό 97,5% στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα δεν κινείται ο πολεοδομικός σχεδιασμός που έχει από το νόμο συνδεθεί με τις τακτοποιήσεις.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ συνεργαζόμενη με τον Γιάννη Στουρνάρα, ώστε να αυξηθούν οι πόροι που συγκεντρώνονται στο "Πράσινο Ταμείο" υπέρ περιβαλλοντικών δράσεων. Το αποτέλεσμα είναι δυστυχώς αμφίβολο, διότι τα χρήματα διοχετεύονται στη μαύρη τρύπα του δημόσιου χρέους. 

enet.gr