Μικρότερες επιβαρύνσεις με τον ενιαίο φόρο για την πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων

Συντριπτικά υπέρ της θεσμοθέτησης του ενιαίου φόρου στα ακίνητα βγαίνουν οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών που δείχνουν χαμηλότερες επιβαρύνσεις για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων σε αντίθεση με το υφιστάμενο τέλος ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Αντίθετα, χαμένοι, εφόσον εφαρμοσθεί το νέο σύστημα, θα είναι οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων και οικοπέδων που θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο για τις περιουσίες τους, που μέχρι σήμερα έμεναν στο «απυρόβλητο».

Από την άλλη η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των δεδομένων (έντυπο περιουσιακής κατάστασης Ε9) και λεπτομερειών για την εφαρμογή του νέου φόρου αναδεικνύει σε σημαντικό πλεονέκτημα τον σημερινό τρόπο είσπραξης του τέλους ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών, το οποίο γίνεται άμεσα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Αυτό, άλλωστε, είναι και το επιχείρημα της τρόικας που επιμένει στη διατήρηση του φόρου που εισπράττεται από τη ΔΕΗ, ο οποίος και έχει αποδώσει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής.

Παρά ταύτα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι θα είναι έτοιμη το δεύτερο εξάμηνο του 2013 να εφαρμόσει τον ενιαίο φόρο, ο οποίος λόγω του ότι θα είναι «ελαφρύτερος» θα πληρωθεί κανονικά από τους φορολογούμενους. Αυτό θα είναι και το επιχείρημα της κυβέρνησης στους φορολογούμενους.

Δηλαδή η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης θα είναι «πληρώστε τον ενιαίο φόρο ακινήτων διαφορετικά θα ξανάρθει το χαράτσι ή πιθανόν μέτρα που θα ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ».

Τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν αφορολόγητο όριο 50.000, δηλαδή 100.000 ευρώ για το ζευγάρι και συντελεστή κλίμακας 0,1% για το τμήμα της περιουσίας από 50.000 – 100.000 ευρώ, 0,2% για το τμήμα της περιουσίας από 100.001 έως 200.000 ευρώ και 0,3% για το τμήμα της περιουσίας από 200.001 έως 400.000 ευρώ.

Ποιοι ωφελούνται

Με βάση τους ανωτέρω συντελεστές στους κερδισμένους του νέου φόρου, εφόσον αυτός εγκριθεί από την τρόικα, είναι:

- Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν μόνο μία κατοικία.

- Οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 50.0000 ευρώ δεδομένου ότι θα εξαιρεθούν από τον νέο φόρο.

- Τα ζευγάρια με ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ διότι εξαιρούνται από τον φόρο, ενώ μέχρι σήμερα κατέβαλλαν το ειδικό τέλος ακινήτων.

- Οι ιδιοκτήτες ακινήτων «μεσαίας» αξίας, αφού θα πληρώνουν λιγότερο φόρο απ’ ό,τι πληρώνουν σήμερα ακόμη και αν έχουν στην κατοχή τους ένα αγροτεμάχιο ή ένα οικόπεδο.

Στους χαμένους του νέου φόρου θα είναι :

- Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους μόνο αγροτεμάχια. Οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων θα πληρώσουν μάλιστα από το πρώτο ευρώ δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο γι’ αυτούς καθώς θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο. Για τους 300.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες θα υπάρξει ειδικό αφορολόγητο, εφόσον αποφασισθεί η εφαρμογή του ενιαίου φόρου. Δεν αποκλείεται οι 300.000 αγρότες να εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο.

- Οι φορολογούμενοι που έχουν τακτοποιήσει ημιυπαίθριους χώρους και αυθαίρετα. Ενδεχομένως να φορολογηθούν και για τους τακτοποιημένους χώρους, οι οποίοι θα υπολογιστούν ως κύριοι χώροι και όχι ως βοηθητικοί.

Οι ενστάσεις της τρόικας

Αν και η τρόικα αναγνωρίζει ότι με την εφαρμογή του νέου φόρου θα διευρυνθεί η φορολογική βάση, με αποτέλεσμα οι επιβαρύνσεις να είναι μικρότερες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ωστόσο αμφισβητεί αφενός τη δυνατότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να εισπράξει εντός του τρέχοντος έτους τρία δισ. ευρώ, αφετέρου ότι οι φορολογούμενοι δεν θα σπεύσουν να πληρώσουν τον νέο φόρο στην εφορία όπως πράττουν σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Επίσης θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει όλες τις τεχνικές διαδικασίες για την εφαρμογή του ενιαίου φόρου στα ακίνητα. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι τον Ιούνιο του 2013 ολοκληρώνονται οι διαδικασίες επικαιροποίησης των εντύπων Ε9 απ’ όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων κυρίως από αυτούς που έχουν αγροτεμάχια.

Εν συνεχεία θα αποσταλούν (στην καλύτερη περίπτωση) τον Ιούλιο τα ειδοποιητήρια και μαζί με τον φόρο εισοδήματος (που πληρώνεται από τον Ιούλιο μέχρι και το τέλος του έτους) οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Ακόμα και αν το υπουργείο Οικονομικών και οι υπηρεσίες του ήταν έτοιμες για την εφαρμογή του ενιαίου φόρου θα δημιουργούνταν προβλήματα ως προς την πληρωμή του από τους φορολογούμενους.

Αντίθετα, τα στελέχη της τρόικας υποστήριξαν ότι η υφιστάμενη διαδικασία επιβολής του ΕΕΤΗΔΕ μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος εξασφάλισε την είσπραξη 2,5 δισ. ευρώ, ενισχύοντας σημαντικά τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα για την εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων:

- Η ενημέρωση του ηλεκτρονικού συστήματος με όλες τις μεταβολές που επήλθαν το 2012 και το 2013 στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων πολιτών.

- Η επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών τιμών σε όλη τη χώρα.

- Ο καθορισμός των νέων αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς και

- Ο τρόπος προσδιορισμού του ενιαίου φόρου στα αγροτεμάχια.

Οι 6 φόροι του 2013

Mέχρι και έξι φόρους θα κληθούν να πληρώσουν το τρέχον έτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων και το συνολικό ποσό που πρέπει να καταβάλουν ξεπερνά τα 6,7 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, περίπου 5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα κληθούν φέτος να καταβάλουν έως και 6 φόρους για τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που κατείχαν από 1-1-2010 έως 1-1-2013.

Οι φόροι αυτοί είναι:

- Ο ΦΑΠ του 2010. Υπόχρεοι είναι περισσότεροι από 200.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων, οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

- Ο ΦΑΠ του 2011 και του 2012. Τον φόρο θα πληρώσουν περίπου 500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2011 και την 1η Ιανουαρίου 2012 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Η καταβολή των δόσεων για τον ΦΑΠ του 2011 θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για το ΦΑΠ του 2010, ενώ τον Ιούνιο θα ξεκινήσει και η αποστολή του ΦΑΠ του 2012.

- Ο ΦΑΠ του 2013. Ισχύουν τα ίδια αφορολόγητα με τον ΦΑΠ του 2012.

- Το ΕΕΤΗΔΕ του 2012. Απομένει μία δόση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

- Το ΕΕΤΗΔΕ 2013 ή ενιαίος φόρος ακινήτων. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος από τους δύο φόρους θα ισχύσει για το 2013. Στην περίπτωση πάντως που εφαρμοστεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων δεν θα καταβληθεί ο ΦΑΠ του 2013 και αυτό διότι ο νέος φόρος θα αντικαταστήσει το ΕΕΤΗΔΕ και τον ΦΑΠ.

kathimerini.gr