300 επιχειρηματικές συναντήσεις στο 4ο Παρευξείνιο Φόρουμ

Νέους δρόμους επιχειρηματικής συνεργασίας επιχειρεί να ανοίξει το 4ο Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Φόρουμ, που διοργανώνεται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), με την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

Θέμα του φόρουμ «Τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες στις Παρευξείνιες αγορές» και στόχος η αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας ελληνικών εταιριών στις αγορές του Παρευξείνιου τόξου, μιας περιοχής που δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες και προοπτικές για πολλούς κλάδους.

Στο φόρουμ συμμετέχουν περίπου 130 εταιρίες (100 από την Ελλάδα) που δραστηριοποιούνται, κυρίως στους κλάδους κατασκευών, δομικών και ηλεκτρολογικών υλικών, ενέργειας (κλιματισμός, θέρμανση, ανανεώσιμες), τροφίμων-ποτών, χημικών- φαρμακευτικών- καλλυντικών-υγείας, χάρτου- πλαστικών-συσκευασιών, τουρισμού, αγοράς ακινήτων. Επίσης συμμετέχουν 30 επιλεγμένες επιχειρήσεις από Ρωσία, Τουρκία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία, πΓΔΜ, Γεωργία, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή, διανομή και εμπορία των προϊόντων που προαναφέρθηκαν στις τοπικές αγορές ή αναζητούν συμπράξεις και συνεργασίες.

Οι διοργανωτές έχουν καταρτίσει ένα πρόγραμμα 300 προκαθορισμένων επιχειρηματικών συναντήσεων μεταξύ ελληνικών και ξένων εταιριών, ύστερα από επεξεργασία του αντικειμένου και της ζήτησης και με βάση το επιχειρηματικό ενδιαφέρον κάθε εταιρίας. Ο αριθμός αυτών των συναντήσεων χαρακτηρίστηκε «εντυπωσιακός και ενθαρρυντικός» από τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτη Μίχαλο, ο οποίος σε δηλώσεις του επισήμανε πως «η μαζική συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου και των συλλογικών του οργάνων στο σημερινό φόρουμ επιβεβαιώνει το καλό πνεύμα συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των χωρών της ευρύτερης περιοχής μας. Οι επαφές αυτού του είδους φέρνουν πιο κοντά ένα δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας των χωρών –μελών της Παρευξείνιας Κοινότητας. Βελτιώνουν τις επιχειρηματικές συνεργασίες με αμοιβαίο όφελος όλων. Ανοίγουν νέες προοπτικές. Διευρύνουν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις».

Από το βήμα του φόρουμ ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε ακόμη στις προσπάθειες που καταβάλλονται τους τελευταίους μήνες στη χώρα για την έξοδο από την οικονομική κρίση και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεών της. «Η κυβέρνησή μας επενδύει στη θεμελίωση μιας ισχυρής οικονομίας. Με σχέδιο, μετρήσιμους στόχους και αποτελέσματα. Με νέα όπλα απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας, της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας, της δημοσιονομικής σταθερότητας. Χάρις σε αυτές τις συνεχείς και αποφασιστικές της ενέργειες, έχει αρχίσει να αποκαθιστά στο εσωτερικό και το εξωτερικό το αίσθημα εμπιστοσύνης στην οικονομία μας. Στόχοι της ένα σύγχρονο κράτος, μια απελευθερωμένη οικονομία και ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον. Όλα δηλαδή τα στοιχεία που παρέχουν την επιθυμητή ασφάλεια στην εγχώρια και διεθνή επιχειρηματικότητας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε: «Σε αυτή την προσπάθεια το υπουργείο Εξωτερικών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο καθώς ενθαρρύνει, στηρίζει και οργανώνει πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Στη συνολική αναπτυξιακή προσπάθεια που κάνει σήμερα η χώρα μας, το υπουργείο Εξωτερικών συνεισφέρει ως κρίσιμος πολλαπλασιαστής».

Στο πρώτο μέρος του φόρουμ έγινε παρουσίαση των προοπτικών και των ευκαιριών που παρουσιάζουν οι αγορές της παρευξείνιας περιοχής από εμπορικούς ακολούθους της Ελλάδας στις συγκεκριμένες χώρες, ενώ απηύθυναν χαιρετισμό ο α΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμ. Βλαχογιάννης, οι πρόεδροι του ΣΒΒΕ και του ΣΕΒΕ, Ν. Πέντζος και Δ. Λακασάς αντίστοιχα και ο συντονιστής Διεθνών Σχέσεων του ΣΕΒ, Ι. Πατσιαβός.


epixeiro.gr