Αυξάνεται το 2013 ο "πλωτός τουρισμός" με νέες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων

Παράταση της τουριστικής σεζόν στη Θεσσαλονίκη, με αφίξεις χιλιάδων επισκεπτών από όλον τον κόσμο μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, υπόσχονται τα κρουαζιερόπλοια, που θα "δέσουν" στο λιμάνι της πόλης από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Νοέμβριο του 2013, αρκετά από τα οποία θα διασχίσουν τα νερά του Θερμαϊκού για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έθεσε στη διάθεση του ΑΠΕ-ΜΠΕ το αρμόδιο τμήμα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 20 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων για το σύνολο του 2013 (όχι μόνο για το φθινόπωρο).

Μάλιστα, στις επόμενες εβδομάδες, ο αριθμός τους εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει -ή και να ξεπεράσει- τις 30, καθώς πολλές από τις μικρότερες εταιρείες κρουαζιέρας οριστικοποιούν τα προγράμματά τους στα μέσα Μαρτίου.

Μια πλωτή πολιτεία στη Θεσσαλονίκη Ανάμεσα στα κρουαζιερόπλοια που θα "πιάσουν" Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά το 2013 ξεχωρίζει το "Costa Pasifica" της ιταλικής εταιρείας "Costa Crociere", λόγω κυρίως του μεγέθους του: το εν λόγω κρουαζιερόπλοιο, χωρητικότητας 3.780 επιβατών και 1.100 ατόμων προσωπικού, δεν διαθέτει απλά... 17 καταστρώματα, αλλά και το μεγαλύτερο spa, που υπάρχει εν πλω, το οποίο αναπτύσσεται σε εμβαδόν 6000 τετραγωνικών μέτρων.

To Costa Pacifica αναμένεται να αφιχθεί στη Θεσσαλονίκη στις 23/9, ερχόμενο από την Κωνσταντινούπολη. Το τελευταίο κρουαζιερόπλοιο αντίστοιχου μεγέθους, που είχε δέσει στην πόλη πριν χρόνια, ήταν το "Navigator of the Seas" της "Royal Carribean".

Το πρόγραμμα αφίξεων Τα υπόλοιπα κρουαζιερόπλοια, που θα επισκεφτούν για πρώτη φορά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, είναι -σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΛΘ- τα εξής: το "Astor", γερμανικών συμφερόντων, που θα φτάσει στην πόλη στις 18/10 και το επίσης γερμανικό "Artania", που αναμένεται στις 28/11.

Παράλληλα, η εταιρεία "Hapag Lloyd Cruises" έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της πρόγραμμα, που περιλαμβάνει επίσκεψη -επίσης για πρώτη φορά- του κρουαζιερόπλοιου "Colombus 2" στη Θεσσαλονίκη στις 25/9, χωρίς ωστόσο το δρομολόγιο να έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Πέραν των νέων αφίξεων, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα υποδεχτεί και παλιούς γνώριμους: μεταξύ αυτών, το «Aida Aura», που για πρώτη φορά φέτος θα διανυκτερεύει στη Θεσσαλονίκη (θα πραγματοποιήσει πέντε συνολικά διανυκτερεύσεις, στις 26/6, 10/7, 24/7, 7/8 και 21/8).

Και οι Ισραηλινοί τουρίστες θα μείνουν πιστοί στο ραντεβού τους με τη "δεύτερη Ιερουσαλήμ", όπως αποκαλούν τη Θεσσαλονίκη, λόγω του μεγάλου εβραϊκού πληθυσμού, που είχε στο παρελθόν. Δύο κρουαζιερόπλοια της ισραηλινής εταιρείας "Mano Maritime Cruises" θα επισκεφτούν τη Θεσσαλονίκη τρεις φορές, στη διάρκεια του 2013: το μεν «Golden Iris» θα δέσει στο βορειοελλαδικό λιμάνι στις 6/6 και στις 26/9, το δε "Royal Iris" στις 8/10.

Κέρδος με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ