Διαδικασίες για την αποκατάσταση 11 ΧΑΔΑ

Ολοκληρώθηκαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τους τέσσερις από τους έξι διαγωνισμούς που προκήρυξε ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για την αποκατάσταση ένδεκα Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην Αττική και τα νησιά, συνολικού προϋπολογισμού 21,8 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Αττική και τη χώρα μας, σύμφωνα με τον ΕΔΣΝΑ, καθώς πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Αθήνα η εκ νέου παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή δεν έχει εφαρμόσει προηγούμενη απόφαση, όσον αφορά τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.

Το ύψος των προστίμων που θα αποφύγει η χώρα μας με την πλήρη αποκατάσταση των 11 ΧΑΔΑ Αττικής, ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, δεδομένου ότι η πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει την επιβολή χρηματικής ποινής ύψους 71.000 ευρώ για κάθε μέρα που μεσολαβεί από τη δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου.

Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΔΣΝΑ, η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου εξέτασε τις ενστάσεις και κατακύρωσε τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για τα έργα των αποκαταστάσεων των ΧΑΔΑ Μεγάρων, Νήσων (Μέθανα-Αγκίστρι) και Νοτιανατολικής Αττικής (Π. Φώκαια-Καλύβια). Είχε προηγηθεί η κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού για το έργο Αποκατάστασης ΧΑΔΑ Σπετσών. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η κατακύρωση του αποτελέσματος των δύο διαγωνισμών που απομένουν για την Αποκατάσταση των ΧΑΔΑ Βορειανατολικής Αττικής (Βαρνάβας-Κάλαμος-Αυλώνας-Γραμματικό) και Κερατέας.

Σύμφωνα με τις μελέτες των έργων, στους εν λόγω ΧΑΔΑ πρόκειται να πραγματοποιηθούν χωματουργικές εργασίες συλλογής απορριμμάτων, διαμόρφωσης και εξομάλυνσης του ανάγλυφου, έργων τελικής κάλυψης, διαχείρισης ομβρίων, αντιπλημμυρικής προστασίας, διαχείρισης βιοαερίου, πρασίνου και άρδευσης, λοιπά έργα υποδομής (περίφραξη, πύλη κ.λπ.) και περιβαλλοντικής παρακολούθησης.

Με δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, τόνισε ότι «για πρώτη φορά στην Αττική προωθείται μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Με τις αποκαταστάσεις των ένδεκα ΧΑΔΑ στην Αττική και τα νησιά, αφήνουμε οριστικά στο παρελθόν πρακτικές που υποβάθμισαν το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας, αποτρέποντας την επιβολή προστίμων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ