Rethink Athens: Ολλανδική υπογραφή στην ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας

Τον συμβολικό χαρακτήρα του έργου ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας, με άξονα την οδό Πανεπιστημίου, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς χαιρετίζοντας, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανασυγκρότηση του κέντρου της πόλης που οργανώθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση.

Το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Okra, με την πρόταση «One Step Beyond», αναδείχθηκε νικητής στον διαγωνισμό «Rethink Athens» για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού που οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση, πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, παρουσία του πρωθυπουργού και εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας.


«Δείχνει ότι υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας μας που μέσα στον ζόφο της κρίσης οραματίζονται την Ελλάδα αλλιώς. Οραματίζονται την Αθήνα μας αλλιώς» είπε ο κ. Αντώνης Σαμαρά.

«Η ανάπλαση, όπως εγώ το βλέπω, της Πανεπιστημίου, μαζί με την παρέμβαση στον φαληρικό όρμο, μαζί με την ανάπτυξη του Ελληνικού, όπου πέρα από όλα τα άλλα θα υπάρξει και πολύ μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο, αποτελούν κατ’ εμέ το "τρίγωνο" αυτής της αναγέννησης. Σύντομα θα προστεθεί κι ένα τέταρτο στοιχείο: η ανάδειξη ολόκληρου το παράκτιου μετώπου από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο. Όλα αυτά δεν θα αποτελούν πια αποσπασματικές παρεμβάσεις», προσέθεσε.

«Είναι μια πρόταση απλή, αλλά κάθε άλλο παρά απλοϊκή, απολύτως εφαρμόσιμη, λειτουργική, πιστή στο πνεύμα της Αθήνας, αλλά κυρίως στις προοπτικές και τις δυνατότητές της, με κέντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του» είπε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, ανακοινώνοντας τον νικητή του διαγωνισμού, του οποίου τις αρχιτεκτονικές, βιοκλιματικές και τεχνικές μελέτες χρηματοδότησε το Ίδρυμα.

Σειρά έχει η ολοκλήρωση των μελετών του διαγωνισμού (αρχιτεκτονικής, βιοκλιματικής και περιβαλλοντικής), οι τεχικές μελέτες για το τραμ και την κυκλοφορία και αμέσως μετά, η εφαρμογή του έργου. «Οι μελέτες θα είναι έτοιμες έως τον Ιούνιο και στη συνέχεια θα αρχίσει η εφαρμογή του έργου, που θα κοστίσει 80 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα θα τα βρούμε από κοινοτικά κονδύλια» διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, χαιρετίζοντας με τη σειρά του το έργο, στην παρουσίαση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Στην παρουσίαση της νικήτριας πρότασης παρέστησαν οι αρχηγοί του ΠαΣοΚ, κ. Ευ. Βενιζέλος, της ΔημΑρ, κ. Φώτης Κουβέλης, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο εκπρόσωπος του ΣυΡιζΑ, βουλευτής, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, το μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, κ. Νίκος Σοφιανός, ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και άλλοι.

«Το έργο πνοής για την Αθήνα, που υλοποιείται από τις κρατικές δυνάμεις, σε συνεργασία με τις δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών και τη συμμετοχή των πολιτών» σημείωσε στον χαιρετισμό του ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Φαίνεται ότι η καρδιά της Αθήνας, ο ουσιαστικά δημόσιος χώρος της πόλης και των κατοίκων της θα χτυπήσει δυνατά» είπε ο κ. Φώτης Κουβέλης.

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Η βραβευμένη πρόταση «One Step Beyond»

Η πρόταση «Ένα βήμα μπροστά» της ολλανδικής ομάδας ΟKRA επιλέχθηκε ομόφωνα από την κριτική επιτροπή του Rethink Athens. Συνολικά κατατέθηκαν 71 προτάσεις από την Ελλάδα και 11 χώρες απ΄όλο τον κόσμο, «εξαιρετικά αξιόλογες» προτάσεις, όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Παπαδημητρίου, από τις οποίες εννέα προκρίθηκαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού (σσ. έληξε τον Οκτώβριο του 2012).

Από τις εννέα κέρδισαν οι OKRA, που θεωρούνται από τα σημαντικότερα γραφεία διεθνώς, στον σχεδιασμό του δημόσιου αστικού χώρου. Τα πιο πρόσφατα σχέδιά τους περιλαμβάνουν το κέντρο της Βασιλείας στην Ελβετία, το λεγόμενο «τρίτο κέντρο» του Λονδίνου στο Croydon, το μητροπολιτικό κέντρο της Κοπεγχάγης κ.α..

Η φάση της εφαρμογής του έργου για την Αθήνα θα είναι μια διεθνής και ελληνική συνεργασία, όπου οι Έλληνες αρχιτέκτονες του γραφείου «Studio 57», καθώς και Έλληνες μηχανικοί θα μετεξελίξουν τη βραβευμένη πρόταση του διαγωνισμού σε ένα εγκεκριμένο σχέδιο, είπε σήμερα ο εκπρόσωπος του ολλανδικού γραφείου, κ. Μάρτιν Κνάιτ.

Μίλησε με αισιοδοξία για το έργο που «θα συνεισφέρει στην αλλαγή και αναζωογόνηση» της Αθήνας μετατρέποντας το κέντρο της «σε δίκτυο πρασίνου με ραχοκοκαλιά την Πανεπιστημίου, που από δρόμος θα μετατραπεί σε βουλεβάρτο.

Πεζοδρόμηση, τραμ, φύτευση πρασίνου και συλλογή των υδάτων σε υπόγειες δεξαμενές και στις ταράτσες, πρωταγωνιστούν στο σχέδιο του νέου έργου, το οποίο εισάγει επίσης την ιδέα ενός «θεάτρου 1.000 δωματιών» για τα άδεια κτίρια, στα οποία θα αναπτύσονται πολιτιστικές δράσεις.

Η πρόταση των Ολλανδών ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας με τους Mixst Urbanisme και το Πανεπιστήμιο του Ολλανδικού Πανεπιστημίου Wageningen, έχοντας ταυτόχρονα τους «Studio 75» και «Werner Sobek Greentechnologies» σε υποστηρικτικό ρόλο.

Οι αρχές της πρότασης

Η βραβευμένη πρόταση βασίζεται στην ιδέα γαι τη δημιουρία μίας πόλης προσιτής: Το Σύνταγμα, η Πλατεία Ομονοίας θα αποτελούν τις δύο πράσινες αστικές πλατείες, με πολλά υδάτινα στοιχεία ενώ η πλατεία Δικαιοσύνης θα περιλαμβάνει μια πηγή νερού και θα φιλοξενεί δραστηριότητες σε ένα σκιασμένο προαύλιο. Η οδός Πανεπιστημίου στο μέσον θα διασχίζεται από μια ζώνη πρασίνου.

Ακόμη, η πρόταση απηχεί σε μία πόλη ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή: Η Πανεπιστημίου θα μεταμορφωθεί σε μια πράσινη ραχοκοκαλιά ενός ευρύτερου πράσινου δικτύου, που θα προσφέρει σκιά και προστασία.

Η ευρύτερη στρατηγική, στο πλαίσιο, αυτό περιλαμβάνει τη μείωση της αστικής θερμοκρασίας, τη βελτίωση των συνθηκών περιβαλλοντικής άνεσης, τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας καθώς και τη διαχείριση του νερού.

Μια πόλη που σφύζει από ζωντάνια: Η αρχή αυτή αφορά στην αναβάθμιση της οδού Πανεπιστήμιου και περιλαμβάνει τη δημιουργία χώρων, όπου θα φιλοξενούνται πολιτιστικά δρώμενα.

Οι υπόλοιποι διακριθέντες του διαγωνισμού Rethink Athens

ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

ΗΛΟΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ, KEREXETA ITURRITXA OIHANA, ΓΟΥΡΔΟΥΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΤΡΥΦΩΝΙΔΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΦΩΤΙΟΣ, ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΕΠΑΙΝΟΣ (ΕΚ ΔΥΟ ΙΣΟΤΙΜΩΝ)

ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ, CUOMO BERNARD

ΕΠΑΙΝΟΣ (ΕΚ ΔΥΟ ΙΣΟΤΙΜΩΝ)

ΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΟΥΜΑΝΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ, SOCCI GIANMARIA, ΘΩΜΙΔΟΥ ΑΛΚΗΣΤΙΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ ΑΝΤΟΝΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ, ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΗΣΑΪΑΣ ΠΛΑΤΩΝ

ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΑΧΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

VOLKERT SILKE / SIMA ARCHITECTURE + URBANISM, WEIGHTMAN MAGNUS, GAROFALO FRANCESCO / OPENFABRIC, CONSTANTINO BARBARA

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΑΧΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

ΧΑΡΡΥ Κ.ΜΠΟΥΓΑΔΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΑΕ. ΑΕΤΕΡ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ, ΜΠΑΤΖΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, MARTHA SCHWARTZ PARTNERS LTD

ΤΡΙΤΗ ΕΠΙΛΑΧΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

ΖΩΜΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΔΗΜΟΣ, ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΠΙΛΑΧΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

ABM ARQUITECTOS, ALVAREZ BLANCO – MORUGAN ARCHITECTOS SLP 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΥΤΟΠΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ (ΠΡΩΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ)

ΤΣΙΑΜΠΑΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΚΙΟΥΡΤΗ ΜΥΡΤΩ ΕΞΑΓΟΡΑ (ΠΡΩΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΕΚ ΤΡΙΩΝ ΙΣΟΤΙΜΩΝ) ΜΑΤΡΑΚΙΔΟΥ ΑΝΝΑ, ΦΟΥΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΦΟΥΚΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΣΦΥΡΑ ΜΑΡΙΑ, ΑΓΓΕΛΕΤΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΖΙΩΓΟΥ-ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ, ΜΑΝΤΟΥΣΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΕΞΑΓΟΡΑ (ΠΡΩΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΕΚ ΤΡΙΩΝ ΙΣΟΤΙΜΩΝ) AGENCE TER ARCHITECTURES, MXARCHITECTURE, AGENCETER.DE ΕΞΑΓΟΡΑ (ΠΡΩΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΕΚ ΤΡΙΩΝ ΙΣΟΤΙΜΩΝ) SUH YEHR, SHIN YEUNG, BABEL JEREMY, ΚΑΣΑΜΠΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ