Αναβαθμίζεται ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας


Σαφή μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες θέλησε να στείλει ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ανοίγοντας με ομιλία του το διεθνές Συνέδριο για την Ενέργεια «Athens Energy Forum 2013». Τις θέσεις τους, για τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας, εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων Μ&Μ Energy, ΤΑΡ, Gazprom, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, αλλά και της ΡΑΕ.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε τη βασική γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας που είναι η ασφάλεια σε προμήθειες, η διαφοροποίηση των πηγών αλλά και η ασφαλής μεταφορά των ενεργειακών πόρων.

«Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο, είτε στην ασφαλή διακίνηση είτε στη διαφοροποίηση των πηγών, αυτομάτως αναβαθμίζει και τον γεωπολιτικό της ρόλο», τόνισε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας πως, προφανώς, η αναβάθμιση της Ελλάδας σημαίνει και την αναβάθμιση της Ευρώπης.

Θέλοντας να στείλει σαφές μήνυμα στους εταίρους μας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η Ελλάδα κάθεται πάνω στους δρόμους ανεφοδιασμού της Ευρώπης σε πετρέλαιο και αέριο» επισημαίνοντας μάλιστα πως «τώρα που φημολογείται έντονα πως υπάρχουν και ενεργειακοί πόροι επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται».

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι τον υψηλό δυνητικό ρόλο της Ελλάδας στη διακίνηση πρέπει να τον κάνουμε πραγματικό, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως, σύντομα, ο χώρα θα παίξει και σημαντικό ρόλο στην παραγωγή και εξαγωγή νέων πηγών ενέργειας.

Με στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως «η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο-κλειδί σε αυτό το πρόβλημα» καθώς υπάρχουν πολύ σημαντικά κοιτάσματα.

Το ζητούμενο πάντως για τον πρωθυπουργό είναι ο σχεδιασμός και οι συμμαχίες. Λίγες μέρες πριν την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα στην κυβέρνηση Ερντογάν, επισημαίνοντας πάντως το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει δημόσια τη βούλησή τους για ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος.
«Ο καλύτερος τρόπος επίλυσης ενός προβλήματος είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο» τόνισε ο Πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας πως τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα προχώρησαν σε ρηματικές διακοινώσεις προς τον ΟΗΕ. «Υπάρχει όμως μια διαφορά: Εμείς επικαλούμαστε το διεθνές δίκαιο και το έχουμε υπογράψει, ενώ η Τουρκία το επικαλείται ενώ δεν το έχει υπογράψει», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Μ&Μ Energy

Οι τιμές του φυσικού αερίου για τους ηλεκτροπαραγωγούς στην ελληνική αγορά είναι 30-35% υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ανέφερε μιλώντας στο διεθνές συνέδριο για την Ενέργεια, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο κ. Π. Κανελλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Μ&Μ Energy.

Για να συγκλίνουν οι τιμές, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξουν διασυνδέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη, να μειωθούν οι τιμές αγοράς του αερίου από την Gazprom στην έκταση που μειώθηκαν σε άλλες χώρες (Βουλγαρία, Γερμανία) και να περιοριστεί το κόστος μεταφοράς του αερίου που χρεώνει ο Διαχειριστής του Συστήματος.

Το συνολικό επιπλέον κόστος για την οικονομία, σύμφωνα με τον ίδιο, φθάνει στα 300 εκατ. ευρώ και προειδοποίησε για τον κίνδυνο, ενόψει της ιδιωτικοποίησης του ομίλου ΔΕΠΑ, το κρατικό μονοπώλιο να υποκατασταθεί από ιδιωτικό (πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η Μ&Μ περιλαμβάνεται στους διεκδικητές της ΔΕΠΑ).

Gazprom

Ο κ. Iouri Virobian, πρόεδρος της Gazprom marketing Γαλλίας, δήλωσε ότι Gazprom είναι παρούσα στην Ελλάδα και εξετάζει με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά, από την οποία θα εξαρτηθεί η υλοποίηση του ελληνικού τμήματος του South Stream.

Η Gazprom συμμετέχει επίσης στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, για την οποία ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν, Μ. Μπράιζα, επεσήμανε νωρίτερα, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ότι όποιος είναι ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να μπει στη λογική της ελεύθερης αγοράς και όχι του μονοπωλίου.

Ο κ. Virobian είπε ακόμη ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου από το νέο αγωγό South Stream (Ρωσία-Βουλγαρία-Σερβία-Ουγγαρία-Σλοβενία-Ιταλία) αναμένεται να ξεκινήσουν το 2015 και θα φθάσουν στο μάξιμουμ το 2019, στα 63 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.


ΔΕΠΑ

Πρόταση για διασύνδεση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, εφόσον επιλεγεί για τη διαμετακόμιση του αερίου του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, με το νέο κάθετο αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας που σχεδιάζει η ΔΕΠΑ, υπέβαλε ο Διευθυντής Διεθνών προγραμμάτων της εταιρείας, κ. Κ. Καραγιαννάκος, μιλώντας με τη σειρά του στο διεθνές φόρουμ για την Ενέργεια που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας μπορεί να τροφοδοτείται, εκτός από το αέριο του Αζερμπαϊτζάν, μέσω ΤΑΡ και από την πλωτή αποθήκη υγροποιημένου φυσικού αερίου που επίσης σχεδιάζει η ΔΕΠΑ στη Β. Ελλάδα, σημείωσε.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στις τιμές του αερίου, υπογράμμισε ότι η ΔΕΠΑ έχει πετύχει σημαντικές μειώσεις από τους προμηθευτές της και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επιπλέον προσπάθειες για μείωση τιμών.


ΔΕΣΦΑ

Η κατανάλωση φυσικού αερίου το 2012 στη χώρα μας μειώθηκε στα 4,2 δισ. κυβικά μέτρα, από 4,6 δισ. το 2011, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), κ. Γ. Παπαρσένος. Ωστόσο, σε βάθος χρόνου αναμένεται να αυξηθεί σε 5,7 δισ. το 2021, παρατήρησε. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία είναι υπό ιδιωτικοποίηση, ωστόσο το 34% των μετοχών θα παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου.

Έξι επιχειρήσεις, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την τροφοδοσία της βουλγαρικής αγοράς με φυσικό αέριο μέσω του υπάρχοντος αγωγού από τον οποίο εισάγει η χώρα μας ρωσικό φυσικό αέριο. Η τροφοδοσία σε επόμενη φάση μπορεί να γίνει και με φυσική αντίστροφη ροή αερίου, συμπλήρωσε.

Για τα τιμολόγια του ΔΕΣΦΑ, ο κ. Παπαρσένος είπε ότι βασίζονται στην απόδοση των απασχολούμενων κεφαλαίων και ότι οι ταρίφες μειώθηκαν σημαντικά από το Φεβρουάριο.


ΤΑΡ

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΡ, κ. Kjetil Tungland, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του «Νότιου Διαδρόμου» φυσικού αερίου που περιλαμβάνει την υποβολή του φακέλου στην κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ το Μάρτιο, την επιλογή της κοινοπραξίας τον Ιούνιο, έναρξη κατασκευής (εφόσον επιλεγεί ο ΤΑΡ) το 2015 και ολοκλήρωση το 2018.

Επανέλαβε δε ότι η συνολική επένδυση (περιλαμβάνει την εξόρυξη του φυσικού αερίου και τους αγωγούς από το Αζερμπαϊτζάν μέχρι την Ιταλία) διαμορφώνεται στα 45-50 δισ. δολάρια, ενώ η επένδυση στην Ελλάδα φθάνει στο 1,5 δισ. ευρώ.

ΡΑΕ

Ο κ. Μ. Θωμαδάκης, μέλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), τόνισε ότι η ελληνική αγορά φυσικού αερίου είναι αναδυόμενη και παρά την κρίση που περνά τώρα, αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια.

kerdos.gr