ΙΕΝΕ: Στις 14 και 15 Μαρτίου στη Λευκωσία το 2ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου

Με διοργανωτές το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και τηνΕταιρεία Δημοσιότητας, Επικοινωνίας, Εκδόσεων, Διαφημίσεων και Συνεδρίων fmw financial media way, πραγματοποιείται, στις 14 και 15 Μαρτίου, το 2ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου 2013, υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), στο ξενοδοχείο Χίλτον της Λευκωσίας. Τίτλος του εφετινού Συμποσίου είναι "Ο Ρόλος της Κύπρου στον Ενεργειακό Διάδρομο της Ν.Α. Μεσογείου".

Η πρώτη μέρα του Συμποσίου θα περιλαμβάνει επίσημο δείπνο με ομιλητή τονΠρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ενώ τη δεύτερη μέρα θα διεξαχθεί το τεχνοκρατικό μέρος. 

Το 2ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου θα καλύψει την ενεργειακή στρατηγική στον τομέα της έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, την αγορά ηλεκτρισμού, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). 

Στο Συμπόσιο εκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα παρευρεθούν και θα χαιρετίσουν οι Αρχηγοί ή Εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος, εκπρόσωποι κρατικών και ημικρατικών οργανισμών της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ και εταιρειών ενέργειας του εξωτερικού, ακαδημαϊκοί στα θέματα ενέργειας και εκπρόσωποι επιχειρήσεων του τομέα της ενέργειας. 

Το Ενεργειακό Συμπόσιο αποτελεί τη σημαντικότερη ενεργειακή εκδήλωση στην Κύπρο, υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της fmw financial media way κ.Ιωσήφ Ιωσήφ, μιλώντας στην σημερινή Συνέντευξη Τύπου των οργανωτών του Συμποσίου. Επίσης, ο κ. Ιωσήφ τόνισε ότι σκοπός των διοργανωτών είναι το Ενεργειακό Συμπόσιο να αποτελέσει σημείο αναφοράς στα ενεργειακά πράγματα της Κύπρου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. 

Όπως επισήμανε, από την πλευρά του, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, το Συνέδριο αυτό, το οποίο οργανώνεται ένα χρόνο μετά το 1ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου, έρχεται την κατάλληλη στιγμή, κατά την οποία εντείνονται οι προσπάθειες για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, ιδίως μετά την επιτυχή διεξαγωγή του β΄ γύρου, ο οποίος έφερε νέους διεθνείς παίκτες στην περιοχή και, κυρίως, τις εταιρείες Eni, Total και Cogas. 

Επιπλέον, ο κ. Σταμπολής τόνισε ότι, με τις νέες έρευνες αναβαθμίζεται όλη η περιοχή, με συνέπεια, σε συνδυασμό με τα κοιτάσματα του Ισραήλ, η περιφέρεια της ΝΑ Μεσογείου να αποκτά, πλέον, νέα στρατηγική σημασία ως η εν δυνάμει παραγωγός υδρογονανθράκων σε αντιδιαστολή με την, κυριαρχούμενη από τον OPEC, Μέση Ανατολή. 

Στον χαιρετισμό του στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου του 2ου Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου, ο ΓΓ του ΚΕΒΕ κ. Μάριος Τσιακκής τόνισε ότι: «Οι 30 και πλέον εξειδικευμένοι ομιλητές εγγυώνται την παράθεση πλούσιων απόψεων, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε τα επόμενα βήματα στο ενεργειακό τομέα της χώρας μας. 

Ως ΚΕΒΕ πιστεύουμε ότι η ενέργεια θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στην οικονομία μας. Και αυτή η διαπίστωση ωθεί το ΚΕΒΕ να στηρίζει προσπάθειες που αποσκοπούν στη διερεύνηση της επόμενης μέρας για την ενέργεια». 

Όπως προανήγγειλε ο κ. Τσιακκής, στο Συμπόσιο θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Φειδίας Πηλείδης, ενώ το Επιμελητήριο θα έχει επαφές με εκπροσώπους ξένων επιχειρήσεων που θα παρευρεθούν στο Συμπόσιο.

Το 2ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου θα καλύψει την παρακάτω θεματολογία: 
  • Νέα ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής πολιτικής για το 2020.
  • Έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο, το νέο ενεργειακό μίγμα και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις στην περιοχή.
  • Παρουσίαση των νέων εταιρειών που εξασφάλισαν άδεια για έρευνες σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.
  • Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο.
  • Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), συμπαραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας. 
Συνολικά στο Συμπόσιο θα συμμετάσχουν και θα μιλήσουν πέραν των 30 ομιλητών από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα καλύψουν όλο το φάσμα των ενεργειακών πόρων και εφαρμογών. 

Το 2ο Ενεργειακό Συμπόσιο Κύπρου, που τελεί υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ, έχει ως Χορηγούς το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, τη Δημόσια Εταιρεία Παροχής Αερίου της Ελλάδας (ΔΕΠΑ), ως Υποστηρικτές τη ΚΡΕΤΥΚ και τηΡΑΕΚ, Επίσημο Αερομεταφορέα τις Κυπριακές Αερογραμμές, Χορηγούς Επικοινωνίας το ΡΙΚ και το "Φιλελεύθερο" και τη Διαδικτυακή Στήριξη των ιστοσελίδων www.energia.gr και www.nomisma.com.cy.

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα της εκδήλωσης με τους ομιλητές κατά ενότητα και πληροφορίες για συμμετοχή έχουν αναρτηθεί σε ειδικό bannerστο site του ΙΕΝΕ ( www.iene.gr)