Εξόφληση φόρων σε πολλές μηνιαίες δόσεις για 200.000 εκκρεμείς υποθέσεις

Χιλιάδες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες ακόμη και ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να κλείσουν οριστικά τις εκκρεμότητές τους ώστε να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους 2,5 δισ. ευρώ

Πρόκειται για το νέο "όπλο" του υπουργείου Οικονομικών για το κλείσιμο 200.000 εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, παρέχοντας ισχυρά κίνητρα στους φορολογούμενους για την εξόφληση των πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων.

Την ίδια ώρα, για να προλάβουν οι ελεγκτές να ελέγξουν τις ανοιχτές υποθέσεις παρατείνεται κατά ένα έτος, για το 2013, ο χρόνος παραγραφής των χρήσεων 2000-2006 που παραγράφονταν στο τέλος του έτους.

Αναλυτικότερα, χιλιάδες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες ακόμη και ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να κλείσουν οριστικά τις εκκρεμότητές τους με την εφορία που αφορούν στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων όπως κληρονομιών, δωρεών, μεταβίβασης ακινήτων και ΦΜΑΠ. Για τη διενέργεια των νέων ελέγχων με συνοπτικές διαδικασίες θα ενεργοποιηθούν άμεσα περίπου 1.000 φοροελεγκτές των εφοριών και ελεγκτικών κέντρων οι οποίοι θα ασχοληθούν αποκλειστικά με τον έλεγχο των ανοιχτών υποθέσεων. Σύντομα τα τμήματα ελέγχων των ΔΟΥ θα ενισχυθούν με νέους και παλιούς ελεγκτές οι οποίοι σήμερα απασχολούνται σε άλλα τμήματα των εφοριών και θα κληθούν να συμβάλουν στους φοροελέγχους.

Η νέα διαδικασία ελέγχου θα παρέχει στις επιχειρήσεις έναν ευνοϊκότερο τρόπο συμβιβασμού και θα τους δίνει τη δυνατότητα να κλείσουν τις ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις τους εξοφλώντας τους φόρους τους σε πολλές μηνιαίες δόσεις. Θα προβλέπονται μειωμένες προσαυξήσεις φόρων και περισσότερες μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση των οφειλών που θα προκύπτουν. Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων ενδέχεται να ξεπεράσει τις 36. Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, στην περίπτωση που κλείσουν όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, το Δημόσιο θα μπορούσε να βάλει στα ταμεία του μέχρι και 2,5 δισ. ευρώ.

Για τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις των επιχειρήσεων οι ΔΟΥ θα εκδίδουν εντολές ελέγχου και αμέσως θα ξεκινά ο έλεγχος με συνοπτικές ελεγκτικές επαληθεύσεις. Στις επιχειρήσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν παραβάσεις του ΚΒΣ θα προσδιορίζονται οι εμφανείς λογιστικές διαφορές, δηλαδή οι δαπάνες που δεν εκπίπτουν και οι επιτηδευματίες δεν τις είχαν συμπεριλάβει στη δήλωση της ανέλεγκτης χρονιάς.

Οι έλεγχοι θα είναι γρήγοροι. Για κάθε επιτηδευματία θα ολοκληρώνονται το αργότερο εντός 3 ημερών και θα γίνονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Ορισμένα από τα κριτήρια θα είναι αυτά που χρησιμοποιούν οι ορκωτοί λογιστές για να εκδώσουν τα φορολογικά πιστοποιητικά στις ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ.

Όσοι δεν αποδεχθούν τα αποτελέσματα των συνοπτικών ελέγχων θα βρεθούν αντιμέτωποι με σαρωτικούς τακτικούς ελέγχους που συνεπάγονται μεγαλύτερες προσαυξήσεις φόρων, λιγότερες δόσεις και περισσότερα πρόστιμα.

imerisia.gr