O ρόλος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στις επενδυτικές αποφάσεις

Η Burson-Marsteller, κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, σε συνεργασία με την ICA, ειδική στη διαχείριση εταιρικών θεμάτων και τη Smithfield, σύμβουλο χρηματοοικονομικής επικοινωνίας, δημοσίευσαν την έρευνα "CSR and the Investment Market: coming together", στην οποία συμμετείχαν αναλυτές που εργάζονται στον τομέα των επενδύσεων, σε 27 οργανισμούς. 
Οι αναλυτές κλήθηκαν να κρίνουν κατά πόσο οι πολιτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) διαδραματίζουν αυτή τη στιγμή σημαντικό ρόλο στις επενδυτικές αποφάσεις, κατά πόσο θα μπορούσε αυτό να αλλάξει μεσοπρόθεσμα, καθώς και ποια συγκεκριμένα πεδία πολιτικών έχουν τώρα και θα έχουν στο μέλλον επιρροή στις αποφάσεις αυτές.

Στην πλειονότητά τους, κατά 72%, οι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι οι πολιτικές ΕΚΕ που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή είτε παίζουν μικρό, είτε καθόλου ρόλο στην άποψή τους σχετικά με τη δυναμική των επενδύσεων. Οι περισσότεροι σχολίασαν ότι η ΕΚΕ είναι σημαντική, κρίνοντας από τη σκοπιά της διαχείρισης κινδύνων, και καθοριστική στη διαμόρφωση της εταιρικής εικόνας, πέραν των επενδύσεων. Ωστόσο, μόνο 28% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι θεωρούν πως ο ρόλος των πολιτικών ΕΚΕ είναι σημαντικός όσον αφορά στην ουσία της επένδυσης.

Η άποψη αυτή άλλαξε ουσιαστικά, όταν οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τη βαρύτητα που θα έχουν οι πολιτικές ΕΚΕ στις αντιλήψεις των επενδυτών μεσοπρόθεσμα. 63% των συμμετεχόντων τόνισαν ότι η σημασία του πεδίου αυτού είναι πιθανό ολοένα να αυξάνεται. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόλις 9% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι η ΕΚΕ είναι απίθανο να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο. Η αλλαγή αυτή σε σχέση με τις τρέχουσες αντιλήψεις βασίζεται στις προσδοκίες περαιτέρω διείσδυσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον τομέα των πωλήσεων και του μάρκετινγκ, καθώς και στην ανάγκη των εταιρειών να αποδείξουν τη δέσμευσή τους σε βασικά ζητούμενα της ΕΚΕ, μόλις εισέρχονται σε νέες αγορές. Αυτό που επισημάνθηκε συχνά ως προαπαιτούμενο ήταν η ανάγκη οι εταιρείες όχι μόνο να συμπεριφέρονται με τον πρέποντα τρόπο, αλλά και να φαίνεται ότι το πράττουν.

Όταν τους ζητήθηκε να κατατάξουν μία σειρά συγκεκριμένων πολιτικών ΕΚΕ που θα μπορούσαν να αποκτήσουν αυξανόμενη σημασία, οι συμμετέχοντες ξεκάθαρα προτίμησαν εκείνα τα πεδία τα οποία άμεσα επηρεάζουν τις λειτουργικές και οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας. 59% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι οι εργασιακές σχέσεις είναι κρίσιμο πεδίο, σημείο που δείχνει ότι το να κερδίσει μία επιχείρηση τη φήμη του καλού εργοδότη τραβάει ιδιαίτερα την προσοχή στο χώρο του μάρκετινγκ. Παράλληλα, αναφέρθηκε επίσης η διατήρηση ισχυρών βιομηχανικών σχέσεων, δεδομένου του οικονομικού περιβάλλοντος που τυγχάνει πιο συνειδητοποιημένο σχετικά με τα κόστη.

Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα επισημάνθηκε επίσης ως σημαντική, με αρκετούς συμμετέχοντες να σχολιάζουν ότι οι θεσμικές ρυθμίσεις είναι πιθανό να σκληρύνουν και να επεκταθούν και σε υπερεθνικό επίπεδο. Επιπλέον, η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας θεωρείται βασικό πεδίο για την ανάπτυξη δράσεων ΕΚΕ. Σχολιάστηκαν τα παραδείγματα αρκετών μαρκών υψηλής αναγνωρισιμότητας και η φύση της παραγωγικής διαδικασίας των προϊόντων τους που ανατίθεται σε υπεργολάβους.

Τέλος, υπήρξαν σχόλια που υπέδειξαν ότι η ΕΚΕ γενικά θα έπρεπε να συνδυάζεται με την εταιρική διακυβέρνηση. Οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών αντιμετωπίστηκαν ως κρίσιμο ζήτημα ανάπτυξης, παρά το ότι δεν εμπίπτει στο τρέχον πεδίο αρμοδιότητας της παραδοσιακής ΕΚΕ. Με δεδομένη την επικαιρότητα του ζητήματος και διάφορες πρωτοβουλίες για επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων των μετόχων, η έρευνα μπορεί να υποδείξει ότι και αυτός είναι επίσης ένας χώρος τον οποίον οι επαγγελματίες της ΕΚΕ πρέπει να εξετάσουν.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Christopher Lowe, CEO της ICA, ανέφερε: «Το επενδυτικό περιβάλλον στο οποίο δρούμε αυτήν την περίοδο έχει σαφώς επηρεάσει τη σκέψη των επενδυτών. Αν και η ΕΚΕ δε διαδραματίζει ακόμα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των επενδυτικών αντιλήψεων, υπάρχει μικρή αμφιβολία ότι αυτό θα αλλάξει. Ωστόσο, προκειμένου να συμβεί αυτό, πιστεύουμε ότι οι επαγγελματίες της ΕΚΕ θα πρέπει να προσαρμόσουν τη δουλειά τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να εναρμονίζεται περισσότερο με την ουσία της εταιρικής επένδυσης. Η επισήμανση συγκεκριμένων συμπεριφορών ως συγκριτικού πλεονεκτήματος ή προαπαιτούμενου για την είσοδο μιας επιχείρησης σε νέες αγορές θα αυξήσει τη σημασία της εργασίας πάνω σε ζητήματα ΕΚΕ στην επενδυτική αγορά».

Η ICA θα διοργανώσει ένα συμπόσιο με τον τίτλο «Αποτιμώντας την ΕΚΕ» την Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου, στα γραφεία της Bloomberg στο Λονδίνο. Η εκδήλωση θα εστιάσει στα πλεονεκτήματα της ενσωμάτωσης της ΕΚΕ στη βασική στρατηγική της εταιρείας, καθώς και στον τρόπο με τον οποίον οι επενδυτές ενσωματώνουν και εντάσσουν στοιχεία που άπτονται της ΕΚΕ στην επενδυτική τους απόφαση. Η εκδήλωση θα αποτελείται από εταιρικές παρουσιάσεις, πάνελς συζητήσεων και συναντήσεις με επενδυτές.

epixeiro.gr