Δύο νέα έργα στην Εγνατία Οδό

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχονται δύο σημαντικά οδικά έργα στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, που αναμένεται να βελτιώσουν τις συνθήκες ασφάλειας για τους οδηγούς, αλλά και να αποφορτίσουν τον κυκλοφοριακό φόρτο αφενός στον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης κι αφετέρου σε οδικό άξονα προς τη Χαλκιδική που συγκεντρώνει, ιδίως τους θερινούς μήνες, χιλιάδες οχήματα καθημερινά.
Πιο συγκεκριμένα στη μία περίπτωση πρόκειται για την προκήρυξη, από την Εγνατία Οδός Α.Ε. της σύμβασης έργου στο οδικό τμήμα Νέα Μουδανιά-Ποτίδαια, συνολικού μήκους 4,2 χλμ., κι εκτιμώμενης αξίας 18,97 εκατ. ευρώ, με προθεσμία παραλαβής των προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής στις 21 Αυγούστου του 2012.

Βασικό αντικείμενο του έργου είναι η βελτίωση-διαπλάτυνση του οδικού τμήματος Μουδανιά-Ποτίδαια, του κάθετου άξονα της Εγνατίας «Θεσσαλονίκη-Κασσανδρεία» με μετατροπή της υφιστάμενης δίιχνης οδού σε τετράιχνη, με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και αμφίπλευρο μεταλλικό στηθαίο ασφαλείας.

Στο έργο επιπλέον περιλαμβάνονται και η ολοκλήρωση του ανισόπεδου κόμβου ΑΚ1, όπως επίσης και η κατασκευή του παράπλευρου οδικού δικτύου που αποτελείται από: α) τον αριστερό παράπλευρο, τον δεξιό παράπλευρο και τοπικές οδούς, καθώς και βοηθητικές οδούς εξυπηρέτησης παροδίων και συνδετήρια τμήματα αποκατάστασης προσβάσεων παροδίων, καθώς και οι εργασίες προσαρμογής προς την υφιστάμενη οδική αρτηρία. Η διάρκεια της σύμβασης ή προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου, όπως αναφέρεται από την αναθέτουσα αρχή, είναι τριάντα έξι μήνες από την ανάθεση της σύμβασης.

Απαλλοτρίωση 

Σημαντικές εξελίξεις όμως, σημειώνονται και στο θέμα του ανισόπεδου κόμβου Κ16, στη συμβολή του οδικού άξονα Πατρών – Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, με την εσωτερική περιφερειακής της Θεσσαλονίκης, καθώς ο γ. γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Θ. Σώκος, υπέγραψε την κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης εκτάσεων για την κατασκευή τον ανισόπεδου κόμβου.

Το έργο, που εκτιμάται ότι θα αποσυμφορήσει τον κυκλοφοριακό φόρτο στην περιφερειακή οδό, δημοπρατήθηκε στις 31 Μαΐου 2011 και βάσει του χρονοδιγράμματος, αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από 3 έτη και 8 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Σημειώνεται πως το κόστος της απαλλοτρίωσης υπολογίζεται στα 25 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος του έργου πλησιάζει τα 89,5 εκατ. ευρώ.

imerisia.gr