Επενδυτικό ντεμαράζ από τον Όμιλο Δουζόγλου στην Ελλάδα

Ρόλο πρωταγωνιστή, με σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, διεκδικεί δυναμικά ο Όμιλος του ομογενή επιχειρηματία Θεόδωρου Δουζόγλου, που μετά από πολλά χρόνια πετυχημένης επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στη Βενεζουέλα, ετοιμάζεται για το μεγάλο άνοιγμα και στη χώρα μας.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Ο κ. Δουζόγλου γεννήθηκε στη Βενεζουέλα, πραγματοποιώντας σημαίνοντα επιχειρηματικά βήματα εκεί.

Η οικογένειά του, που ξεκίνησε τις επενδύσεις της το μακρινό 1949, ανέπτυξε συνολικά τη δράση της στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, διατηρώντας μεταξύ άλλων στο portfolio της μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ασχολούμενη ευρύτερα με τον τομέα των τροφίμων (κυρίως) και συνεργαζόμενη με παγκόσμιας εμβέλειας brands του χώρου, τα οποία κι έφερνε στη Βενεζουέλα.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το 2020 είναι η χρονιά, κατά την οποία ο Όμιλος του κ. Δουζόγλου θα εκκινήσει για τα καλά να βάζει μπρος το πλάνο, που αφορά την Ελλάδα. Μάλιστα, στις αρχές του 2020 αναμένεται να ανοίξουν και τα παρθενικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο κέντρο της πρωτεύουσας, στην περιοχή της Πανεπιστημίου.

Αυτή τη στιγμή, ο Όμιλος διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του πάνω από 70 ακίνητα, 5 διαφορετικών ειδών:
  • Ξενοδοχεία (όπου και δίνεται το μεγαλύτερο βάρος)
  • Εγκαταστάσεις γραφείων (σε κέντρο Αθήνας, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Πειραιά)
  • Αποθήκες (αποτελεί την προτελευταία τους επένδυση. Υπάρχει μία μεγάλη αποθήκη που η εταιρεία εκμισθώνει στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης. Τη στιγμή που έχουν αγοράσει κι έκταση 100 χιλ. τμ, στην οποία σκοπεύουν αγοράζοντας και όμορο οικόπεδο, να δημιουργήσουν εκεί μία από τις μεγαλύτερες αποθήκες στην Ελλάδα)
  • Κατοικίες (σε Φιλοθέη, Ψυχικό, κ.α.)
  • Γη (κατά βάση σε Νότια Αττική και Αγία Παρασκευή)

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο άμεσος συνεργάτης του κ. Δουζόγλου και CEO της Macofin (βλ. λεπτομέρειες παρακάτω) κ. Λαυρέντης Αλβέρτης, η αποτίμηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της εταιρείας στην παρούσα φάση, ανέρχεται σε ένα ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ (σ.σ. μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 350 εκατ. ευρώ).

Επισημαίνεται, πως η καθαρή αξία των ακινήτων που έχουν αποκτηθεί κρίνεται υψηλότερη, από τα κεφάλαια που έχουν αντιστοίχως δαπανηθεί για την αγορά. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το κτίριο του ΟΤΕ στη Σταδίου, το οποίο εξαγοράστηκε μέσω πλειστηριασμού έναντι ενός ποσού κάτω των 11 εκατ. ευρώ και σήμερα, για το ίδιο ακίνητο υπάρχουν προσφορές 25 και 27 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία του Ομίλου Δουζόγλου, που καθίσταται διαχειρίστρια όλων των ακινήτων, είναι η Macofin. Η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται, προσεχώς, να αλλάξει επωνυμία. Μητρική εταιρεία καθίσταται η SCD Holdings, που ανήκει συλλήβδην στην οικογένεια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ, ότι ο κ. Δουζόγλου δεν έρχεται στην Ελλάδα απλώς για… πακετάρισμα και πώληση των αποκτηθέντων ακινήτων. Αντίθετα, πρόθεση της εταιρείας είναι να τα αξιοποιήσει και να τα αναπτύξει. Αγοράζοντας συνεχώς και προσθέτοντας, παράλληλα, νέα ακίνητα στο portofolio.

ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Στο άμεσο μέλλον προβλέπεται, με βάση τον προγραμματισμό, να προχωρήσουν και να δρομολογηθούν 4 ξενοδοχειακές επενδύσεις.
  • Στο ξενοδοχείο Mistral στο Μικρολίμανο
  • Στο κτίριο στην Παλιά Βουλή (σ.σ. πρώην ΟΤΕ)
  • Στο ξενοδοχείο Πεντελικόν στην Κηφισιά
  • Σε ένα Greenfield Project για ξενοδοχείο στην Ελιά Μυκόνου

Το Mistral θα είναι το πρώτο κατάλυμα που θα ανακατασκευαστεί. Η επένδυση θα φτάσει σε κόστος τα 4-5 εκατ. ευρώ, για μία μονάδα κατηγορίας 3-4 αστέρων, που στόχος είναι να έχει ανοίξει τις πύλες του στο τέλος του 2020. Η δυναμικότητα ορίζεται στα 84 δωμάτια, με το σχέδιο να έχει ανατεθεί στην αρχιτεκτονική εταιρεία ISV. Υπογραμμίζεται, πως για το εν λόγω ξενοδοχείο έχει εξασφαλιστεί ήδη η χρηματοδότηση του έργου.

Από εκεί και πέρα στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα projects. Το Πεντελικόν εξαγοράστηκε το 2015, όταν ακόμα τότε ο κ. Δουζόγλου βρισκόταν και δραστηριοποιείτο ενεργά στη Βενεζουέλα. Το ιστορικό ξενοδοχείο αποτελείται από ένα complex 4 κτιρίων, εκ των οποίων το ένα και για την ακρίβεια το κεντρικό, είναι αρκετά παλιό και χρίζει μεγάλης ανακατασκευής. Το εν λόγω ξενοδοχείο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2021, σε μία επένδυση που θα κυμανθεί σε κόστος μεταξύ 10-12 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η εταιρεία συμφερόντων Δουζόγλου βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με αναγνωρισμένους operators που θα εμπλακούν στις ξενοδοχειακές μονάδες. Ήδη, για το Πεντελικόν υπάρχουν δύο operators που βρίσκονται στην τελική ευθεία, ενώ για το ιστορικό πρώην κτίριο του ΟΤΕ στην Παλιά Βουλή οι διαβουλεύσεις γίνονται με έναν διεθνή Όμιλο, που εφόσον αναλάβει θα προκαλέσει αίσθηση, μιας και πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες της παγκόσμιας αγοράς του hospitality.

biznes.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!