Κλιματική αλλαγή: Ο παγετώνας με το μεγαλύτερο πάχος στον κόσμο λιώνει 80 χρόνια νωρίτερα του αναμενομένου

Ούτε ο παγετώνας με το μεγαλύτερο πάχος στον κόσμο κατάφερε να αποφύγει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής!

Ενάμιση μήνα μετά την «κηδεία» ενός από τους διασημότερους παγετώνες στην Ελβετία δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Earth Observatory της ΝASA αποκαλύπτουν ότι ο παγετώνας Taku στην Αλάσκα άρχισε να λιώνει για πρώτη φορά εδώ και επτά δεκαετίες, 80 χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπαν οι ειδικοί.

Ο τεράστιος παγετώνας, που έχει βάθος 1.480 μ. μεγάλωνε επί σχεδόν μισό αιώνα, αλλά τώρα φαίνεται ότι συρρικνώνεται. Οι φωτογραφίες που ελήφθησαν τον Αύγουστο του 2014 και τον ίδιο μήνα φέτος δείχνουν ότι οι πάγοι στο σημείο που ο παγετώνας συναντά τον ποταμό Taku υποχωρούν για πρώτη φορά από το 1946. Σύμφωνα με τον δρ Μάουρι Πέλτο, καθηγητή Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Nichols College, ο εν λόγω παγετώνας ήταν ο μόνος από τους 250 συνολικά που μελετούσε και αναμενόταν να αυξάνει σε όγκο τουλάχιστον για τις υπόλοιπες δεκαετίες του 21ου αιώνα. Αλλά οι φωτογραφίες της NASA τον διέψευσαν. «Είναι μεγάλο το πλήγμα για μένα, σ’ αυτόν τον παγετώνα στήριζα κάποιες ελπίδες μου. Αλλά όχι πια. Κι έτσι το σκορ πλέον είναι: Κλιματική αλλαγή: 250 – Παγετώνες: 0».

Ο παγετώνας Taku στην Αλάσκα το 1992 / Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia

Οι επιστήμονες λένε ότι ο παγετώνας Taku μεγάλωνε κατά περίπου 30 εκ. ετησίως από το 1946 μέχρι το 1988, αλλά η αυξητική αυτή τάση σταμάτησε και πέρυσι ανεστράφη. Κι όπως επεσήμανε ο δρ Πέλτο: «μια τέτοια αναστροφή τόσο γρήγορα δείχνει ότι η ταχύτητα της κλιματικής αλλαγής προσπερνά πλέον τον φυσικό κύκλο ανάπτυξης και μείωσης που θα ακολουθούσε κανονικά ένας παγετώνας...».

Πηγή: iefimerida.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!