Αφορολόγητο: Τι ισχύει και πώς θα το κατοχυρώσετε;

Η τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα κι από την άλλη η τήρηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για φορολογικές ελαφρύνσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων δημιουργούν ένα περίπλοκο σκηνικό το οποίο δεν πρόκειται ως φαίνεται να ξεκαθαρίσει πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2020. Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να έχουν την έγκριση των θεσμών.

Στα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνεται και η αλλαγή των δεδομένων σε ότι αφορά το αφορολόγητο όριο. Υπάρχουν σκέψεις να καθιερωθεί ένα σταθερό αφορολόγητο όριο στις 6.500 ευρώ το οποίο θα αυξάνεται και θα φθάνει το σημερινό όριο που είναι στις 8.636 ευρώ.

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει ο φορολογούμενος να κάνει περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Υπενθυμίζουμε πως μέχρι φέτος για να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο των 8.636 ευρώ θα έπρεπε ο φορολογούμενος να είχε τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
  • 10% των δαπανών με πλαστικό χρήμα ή με ηλεκτρονικές συναλλαγές, για ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ
  • 15% των ως άνω δαπανών για εισόδημα από 10.001 έως 30.000 ευρώ
  • 20% των ίδιων δαπανών για εισοδήματα άνω των 30.001 ευρώ.

Με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές θα υπάρχει σταθερό αφορολόγητο όριο εισοδήματος 6.500 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, το οποίο θα χτίζεται με ηλεκτρονικές συναλλαγές με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
  • 10% του εισοδήματος για τους έχοντες εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
  • 15% του ετήσιου εισοδήματος για φορολογουμένους με εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ.
  • 20% για εισοδήματα από 30.001 ευρώ και πάνω.

Για να κατοχυρώσει ο φορολογούμενος το προσαυξημένο αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ., θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει πρόσθετες δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα, πέραν δηλαδή αυτών που προβλέπονται για το χτίσιμο του σταθερού αφορολόγητου ορίου.
Εκτιμάται πως η αύξηση των ποσοστών των ηλεκτρονικών συναλλαγών δεν θα δυσκολέψει τους φορολογούμενους καθώς με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν τα υπάρχοντα όρια καλύπτονται από τους πρώτους μήνες του κάθε έτους.
Φορολογία εισοδημάτων

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τη φορολογία εισοδήματος θα προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
  • Νέα φορολογική κλίμακα με 5 ή 6 κλιμάκια.
  • Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% στο 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από το 2020.Σήμερα ο συντελεστής 22% εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ
  • Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% που εφαρμόζεται σήμερα για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ, στο 42%.
  • Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή για τους ελεύθερους επαγγελματίες στο 9% από 22% σήμερα, με το όφελος να φθάνει για όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ στα 1.300 ευρώ

Παράλληλα είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές στην φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια.

businessnews.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!