Η πληθώρα των ακινήτων έφερε στασιμότητα στο airbnb - Ποια η ξενοδοχειακή κίνηση

Η μειωμένη, συνολικά εφέτος, τουριστική κίνηση στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει και την Αθήνα. Παρά το γεγονός, βέβαια, ότι τα τουριστικά έσοδα στην πρωτεύουσα παρουσίασαν άνοδο, η κίνηση στον αντίποδα κινήθηκε πτωτικά. Τόσο σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb), όσο και τα ξενοδοχεία εξίσου.

Airbnb

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πληρότητα στα ακίνητα Airbnb της Αθήνα κυμάνθηκε τους τελευταίους 6 μήνες σε ποσοστό 51,7%. Πιο συγκεκριμένα, διατέθηκαν από τους hosts 4.949 ακίνητα, εκ των οποίων τα 4,568 (92.3%) συνιστούσαν ολόκληρο σπίτι ή διαμέρισμα, τα 362 (7.3%) ιδιωτικά δωμάτια και μόλις τα 19 (0,4%) μοιρασμένο χώρο.

Ένας από τους βασικότερους λόγους που παρατηρείται μία κάποια μείωση των ποσοστών πληρότητας, έγκειται στο γεγονός έχει αυξηθεί τόσο πολύ το πλήθος των ακινήτων Airbnb, πια, που ορισμένα από αυτά δεν μισθώνονται. Αυτός είναι ίσως και ένας από τους βασικούς λόγους, για τους οποίους η υψηλή διαθεσιμότητα στο δημοφιλέστερο είδος μίσθωσης (ολόκληρα σπίτια ή διαμερίσματα δηλαδή) ανέρχεται σε ποσοστό κοντά στο 90%.

Να προσθέσουμε, ότι τα ακίνητα μισθώνονται κατά μέσο όρο τις 189 από τις 365 συνολικά ημέρες ενός έτους. Ενώ η μέση τιμή κόστους ανά βράδυ παραμονής σε Airbnb της πρωτεύουσας, διαμορφώνεται στα 52 ευρώ.

Ξενοδοχεία

Τα επίσημα στοιχεία για την πληρότητα των ξενοδοχείων, στη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό αναμένεται να συμβεί εντός Σεπτεμβρίου. Πάντως, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής & Αργοσαρωνικού για το α’ εξάμηνο του 2019, είχε παρατηρηθεί μείωση.

Ειδικότερα, με πτώση της τάξης του -3.8% στην πληρότητα, του -2.9% στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (rev par) και με οριακή θετική αλλαγή (1%) στη μέση τιμή δωματίου είχε κλείσει το α’ εξάμηνο του 2019 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα μηνιαία δελτία ΕΞΑΑΑ και GBR Consulting και με τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης ξενοδοχείων, ειδικά η πληρότητα των ξενοδοχείων το εξάμηνο έκλεινε αρνητικά ανά μήνα, σε ποσοστά έως και -8.6%. Με κύρια αίτια την υπερπροσφορά κλινών στην Αθήνα (όλων των τύπων καταλυμάτων), καθώς και την αλλαγή του κλίματος σε ότι αφορά στη σχέση προσφοράς - ζήτησης.

Η δε μέση τιμή δωματίου και το rev par επίσης παρουσίασαν πτωτική πορεία τον μήνα Ιούνιο σχεδόν κατά -5%. Επισημαίνεται πως ο Ιούνιος, ο οποίος διατήρησε οριακά +0.9% την πληρότητα του περσινού Ιουνίου, ως καλοκαιρινός μήνας θεωρείται μήνας αιχμής.

Βέβαια, η Αθήνα είναι η πόλη που δέχεται ακόμη το μεγαλύτερο όγκο αφίξεων επισκεπτών (σ.σ. περίπου 8.200.000 επισκέπτες), ως η σημαντικότερη διεθνής «πύλη εισόδου» στη χώρα. Πολλοί εκ των επισκεπτών συνεχίζουν και προς άλλους προορισμούς, αλλά σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία που καταγράφουν αύξηση των αφίξεων επισκεπτών στο αεροδρόμιο τα τελευταία χρόνια, δεν συνάδουν με την τόσο μεγάλη απόκλιση και τις εντυπωσιακά πτωτικές τάσεις που καταγράφονται από τα τέλη του 2018 στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας.

Προφανώς, τα νούμερα του β’ εξαμήνου που θα συμπεριλαμβάνουν και το υπόλοιπο της θερινής περιόδου, θα είναι σαφώς βελτιωμένα. Όχι όμως στο βαθμό, που θα ανέμεναν και θα προσδοκούσαν οι ξενοδόχοι.

bizness.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!