Βαδίζοντας προς την ψηφιακή οικονομία του 2030

Η εξέλιξη της τεχνολογίας σηματοδοτούσε ανέκαθεν την ανθρώπινη πρόοδο. Μέσα στην επόμενη δεκαετία πιστεύουμε ότι θα τεθούν νέα δεδομένα στη συνεργασία ανθρώπων και μηχανών και αυτή θα γίνει πιο ορατή. Το αποτέλεσμά της θα είναι νέες, πρωτοφανείς και ευρηματικές λύσεις, που θα ανοίξουν νέους ορίζοντες για επιχειρηματικές ευκαιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σήμερα, ποσοστό 82% των ανώτερων στελεχών μεγάλων οργανισμών και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων, εκτιμούν ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα δούμε τη διάδοση ομάδων ανθρώπων και μηχανών να συνεργάζονται σε ένα νέο πλαίσιο ροής εργασιών.

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες που βρίσκονται στον πυρήνα αυτού του νέου μοντέλου, ήδη μετασχηματίζουν, όχι μόνο το επιχειρείν, αλλά και ολόκληρο το φάσμα της παγκόσμιας οικονομίας, απομακρύνοντας παλαιότερους παράγοντες ανάσχεσης της προόδου και αναπτύσσοντας νέους τρόπους επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας πρόσθετη αξία.

Οι πέντε τεχνολογίες που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της οικονομίας

Η Dell Technologies παρουσίασε πρόσφατα μια έρευνα σε συνεργασία με το Institute for the Future η οποία σκιαγραφεί τις σημαντικότερες εξελίξεις που οι ειδικοί προβλέπουν για την οικονομία έως το 2030.
  • 5G και 6G: νέες τεχνολογίες επικοινωνιών θα προσφέρουν πρωτοφανείς δυνατότητες παγκόσμιας δικτύωσης, χωρίς καθυστερήσεις.
  • Α.Ι.: η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει ριζικά τα πάντα, από την βιομηχανική παραγωγή μέχρι τη λήψη ορθότερων αποφάσεων στον επιχειρηματικό τομέα.
  • Κρυπτονομίσματα: θα καταστούν παγκόσμιος εναλλακτικός τρόπος συναλλαγών, με το ισχυρό πλεονέκτημα ότι είναι λιγότερο επιρρεπή σε απόπειρες απάτης.
  • IoT: οι εφαρμογές του Internet of Things θα μεταμορφώσουν τον τρόπο που καταναλώνουμε προϊόντα, προσφέροντας περισσότερο ποιοτικά αποτελέσματα ταχύτερα.
  • Blockchain: η συγκεκριμένη τεχνολογία θα προσφέρει έναν αδιάβλητο και διαφανή μηχανισμό αποθήκευσης και ανταλλαγής δεδομένων.

Οι νέες μηχανές θα λειτουργούν ως καταναλωτές

Η πρώτη μεγάλη ανατροπή που θα δούμε στα δεδομένα της οικονομίας, είναι η ανάπτυξη αυτόνομων εμπορικών και καταναλωτικών δομών. Οι ευφυείς μηχανές θα αρχίζουν να συμπεριφέρονται με καταναλωτικά κριτήρια, αξιοποιώντας τεχνολογίες αισθητήρων, λογισμικού και τεχνητής νοημοσύνης, για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ανθρώπων.
Θα δούμε έξυπνα συστήματα μηχανών να αγοράζουν μέσα από καταλόγους προϊόντων, συγκρίνοντας και εκτιμώντας τη σχετική αξία των προϊόντων πολύ ταχύτερα από έναν άνθρωπο, παραγγέλνοντας απευθείας τα κατάλληλα προϊόντα, αξιολογώντας το κόστος, την ποιότητα και το πόσο κατάλληλα είναι αυτά τα προϊόντα για τον τελικό καταναλωτή.
Θα δούμε ακόμη πιο ευρηματικούς τρόπους συνεργασίας των μηχανών μέσα στο σπίτι, καθώς οι μηχανές θα ρυθμίζουν μεταξύ τους την κατανάλωση πόρων, όπως ηλεκτρικής ενέργειας και ζεστού νερού, ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνήθειες των ανθρώπων που εξυπηρετούν. Επίσης θα μπορούν να εκτελούν αυτοδιαγνωστικά τεστ, να ανιχνεύουν βλάβες και να καλούν μόνες τους τεχνικούς για επισκευές ή/και παραγγελία αναλωσίμων και ανταλλακτικών.

Μετασχηματισμός της βιομηχανικής παραγωγής

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή θα συντελεστεί στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής. Οι μεγάλοι κύκλοι παραγωγής θα αντικατασταθούν από μικρότερες αλυσίδες παραγωγής (“micromanufacturing”), με αλλαγές που θα γίνονται μέσω ενημερώσεων OTA (over-the-air), στην λογική που σήμερα βλέπουμε στα έξυπνα τηλέφωνα. Οι δυνατότητες αυτές θα δώσουν νέα προοπτική στο έργο ανεξάρτητων κατασκευαστών και εφευρετών.

Η βιομηχανική παραγωγή θα ανακατευθύνεται και θα αναπροσαρμόζεται ταχύτερα και πιο ευέλικτα σύμφωνα με τις τεχνικές αστοχίες που έχουν εντοπιστεί, τη ζήτηση που έχει παρουσιαστεί στην αγορά, αλλά και την ανταπόκριση του αγοραστικού κοινού. Παράλληλα, νέες τεχνολογίες θα είναι σε θέση να προβλέπουν καλύτερα τις καταναλωτικές ανάγκες.
Νέες τεχνολογίες και εργαλεία παραγωγής θα καταστήσουν πιο ευέλικτους τους ανεξάρτητους κατασκευαστές, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παράγουν σε μεγαλύτερη κλίμακα τα προϊόντα τους και να τα διαθέτουν στο κοινό απευθείας, χωρίς ενδιάμεσα δίκτυα διανομής.

Ανάδειξη νέων οικονομικών δυνάμεων

Ταυτόχρονα, θα δούμε οικονομίες που δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί, να κάνουν μεγάλα άλματα προόδου, αξιοποιώντας τις αναδυόμενες τεχνολογίες και τις νέες μεθόδους επιχειρηματικότητας, με το πλεονέκτημα ότι δεν δεσμεύονται από παραδοσιακά οικονομικά σχήματα που καθυστερούν την ανάπτυξη.

Η τεχνολογία blockchain θα δημιουργήσει νέες δομές κατανεμημένης οικονομικής δραστηριότητας, οι οποίες θα επιτρέψουν ακόμη και σε άτομα από μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα να συμμετάσχουν στην ψηφιακή οικονομία και να αποκομίσουν κέρδη, συμμετέχοντας ενεργά στις διαδικασίες της αγοράς.



του Βασίλη Τζανακάκη
Named Accounts Sales Manager & Acting Country Manager Dell Technologies, Greece, Cyprus & Malta

πηγή: businessnews.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!