"Sold out" το εμπορευματικό κέντρο Θριασίου - Τα σχέδια της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

Η επανακρατικοποίηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ υπήρξε ευσεβής πόθος του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, αλλά ανήκει, πλέον, στην μακρά λίστα των εξαγγελιών δίχως αντίκρυσμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου, η νέα διοίκηση της εταιρείας, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Αθανάσιο Ψαθά, με επίκεντρο το νέο εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο και τα σχέδια αναδιοργάνωσης του επιχειρηματικού πάρκου Οινοφύτων, επιδιώκει να γυρίσει σελίδα.

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, που ελέγχει 29 οργανωμένους υποδοχείς βιομηχανικών δραστηριοτήτων σε όλη την Ελλάδα, καλείται να επιλύσει προβλήματα που έρχονται από το μακρύ παρελθόν, όταν η Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ) ήταν κρατική. Σε αυτά ανήκουν 550 αδρανείς επιχειρήσεις, σε σύνολο 2.100 επιχειρήσεων, που βρίσκονται στους 29 οργανωμένους υποδοχείς που διαχειρίζεται η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Το "φέσι” ύψους 1 εκατ. ευρώ που δημιουργούν, ετησίως, τα βυρσοδεψεία, όπως και τα συσσωρευμένα χρέη 30 εκατ. ευρώ των εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στις ΒΙΠΕ της εταιρείας.

Όπως ανέφερε ο κ. Ψαθάς, χθες, σε συνέντευξη Τύπου, στόχος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ είναι να μετατραπεί από "μεσίτη”- πωλητή βιομηχανικών χώρων σε ενδιάμεσο φορέα αδειοδότησης εν είδει one stop shop. Κι αυτό με δεδομένο ότι σήμερα για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης μίας βιομηχανικής εγκατάστασης, όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, μπορεί να απαιτηθούν από 3 έως 5 χρόνια. Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, η διεύρυνση των δραστηριοτήτων (στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα) και η θεσμοθέτηση ετήσιου ελέγχου διαχείρισης και δαπανών, ώστε να υπάρχει διαφάνεια ως προς το ύψος των δαπανών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις αποτελούν τις προτεραιότητες της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Στόχος της διοίκησης της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ είναι το 2019 να καταγραφεί λειτουργική κερδοφορία της τάξης των 800 χιλ. ευρώ (από -1,8 εκατ. το 2018). Προς την κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει η εταιρεία, μεταξύ άλλων, να διαχειριστεί το συσσωρευμένο χρέος των 30 εκατ. -από τα οποία 8,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα βυρσοδεψεία- και το μεγάλο αριθμό ανενεργών εταιρειών.

Το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο

Σχετικά με το εμπορευματικό κέντρο Θριασίου, του οποίου την ανάπτυξη έχει αναλάβει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ μαζί με την Goldair που συμμετέχει με 20% στην κοινοπραξία, όπως έγινε γνωστό, έχουν υπάρξει προσύμφωνα μίσθωσης για το 100% της έκτασης, 120 χιλ. τ.μ., της πρώτης περιόδου (Τ1) κατασκευής και για το 50% της έκτασης, 120 χιλ. τ.μ., της δεύτερης περιόδου (Τ2). Για την ολοκλήρωση της κατασκευής των περιόδων Τ1 και Τ2 υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν δύο και ένας χρόνος, αντίστοιχα.

Κατά τον κ. Ψαθά, σημαντικό πλεονέκτημα του logistics center στο Θριάσιο είναι ότι πρόκειται για αδόμητο οικόπεδο, όπου είναι δυνατόν να υλοποιηθούν οι αναγκαίες υποδομές. Όπως και ότι απέχει 23 χλμ. από τον Πειραιά, διαθέτει απευθείας σύνδεση με το σιδηρόδρομο και την Αττική Οδό. Το εμπορευματικό κέντρο, όπως είπε, θα είναι το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διαθέτοντας αποθήκες 210 χιλ. τετραγωνικών μέτρων.

Ωστόσο, για να ξεκινήσει η υλοποίησή του απαιτείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού να εγκρίνει τη σύμβαση παραχώρησης, διαδικασία που τοποθετείται έως το τέλος της φετινής χρονιάς. Αυτή τη στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται ο πρώτος κύκλος των ερωτήσεων-απαντήσεων μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών, Υποδομών, της ΓΑΙΑΟΣΕ και της DG Comp, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του μήνα και θα ακολουθήσει ο β’ κύκλος της αλληλογραφίας.

Η κοινοπραξία θα χρηματοδοτήσει με 54 εκατ. το έργο συνολικού προϋπολογισμού 158,4 εκατ. ευρώ, με το υπόλοιπο ποσό να αναμένεται να προέλθει από τραπεζικό δανεισμό που θα καλύψουν συνολικά τρεις τράπεζες, η Πειραιώς και δύο ακόμη ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Για τις αλλαγές στους όρους δόμησης και τις προδιαγραφές του εμπορευματικού κέντρου, αφότου ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, ο κ. Ψαθάς ανέφερε ότι αυτές θεσμοθετήθηκαν με νόμο, προτού υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης και αφορούν όλες τις ιδιοκτησίες της ΓΑΙΑΟΣΕ. Σχετικά με την αύξηση του συντελεστή δόμησης-που οδηγεί σε δόμηση 975 χιλ. τ.μ. από 435 χιλ.τ.μ.- ο κ. Ψαθάς ανέφερε ότι οι προς υλοποίηση αποθήκες διαθέτουν μόνο επιφάνεια βάσης, δηλαδή δεν προβλέπεται η κατασκευή πολυώροφων κτηρίων και συνεπώς αύξηση του σ.δ. δεν είναι έχει εφαρμογή. Αντίθετα, η αύξηση του συντελεστή κάλυψης από 235 χιλ. σε 260 χιλ. τ.μ., εάν κι εφόσον εγκριθεί από την DG Comp, επηρεάζει ευμενώς το σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας.

Τα Οινόφυτα

Για το επιχειρηματικό πάρκο εξυγίανσης των Οινοφύτων, όπου βρίσκεται το 40% της μεταποιητικής δραστηριότητας της χώρας, συνολικής έκτασης 11.360 στρέμ., η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ τοποθετεί το κόστος ανάπτυξής του σε 85 εκατ. ευρώ, με τα νέα οργανωμένα βιομηχανικά οικόπεδα να υπολογίζεται ότι καταλαμβάνουν 500 στρέμματα. Εκτιμάται ότι για την υλοποίηση έργων υποδομών, εκτός του πάρκου, θα απαιτηθούν επιπρόσθετες επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ - 200 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το χρηματοδοτικό σχήμα του πάρκου Οινοφύτων θα αντιστοιχεί σε μετοχικό κεφάλαιο ύψους 29 εκατ. ευρώ (34%) και σε εισφορές σε χρήματα ύψους 56 εκατ. ευρώ (66%). Η διαδικασία της μετατροπής του σε άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση προβλέπεται από το Ν.4605/2019 μέσω δημιουργίας εταιρείας ανάπτυξης επιχειρηματικού πάρκου, όπου θα συμμετέχουν ένα από τα πέντε σχήματα, δηλαδή η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Τανάγρας, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. και το Επιμελητήριο Βοιωτίας.

Σημειώνεται ότι ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ανήκει σήμερα κατά 65% στην τράπεζα Πειραιώς και 35% στην ΕΕΣΣΥΠ. Παρέχει υπηρεσίες διοίκησης και διαχείρισης σε 25 από τις 29 ΒΙΠΕ που διαθέτει, συνολικής έκτασης 51.336 στρεμμάτων από τα οποία είναι σήμερα διαθέσιμα προς πώληση για βιομηχανική εγκατάσταση τα 7.257.

Κατά τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών, οι χρεώσεις των υπηρεσιών που παρέχει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ είναι μονοπωλιακές.

capital.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!