Tέλος Ιουνίου η λειτουργία της πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία

Στο τέλος του Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα ρύθμισης χρεών για τους "κόκκινους" δανειολήπτες (στεγαστικών δανείων), καθώς αν και ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας τέθηκε σε ισχύ ήδη από τις 30 Απριλίου, συνεχίζεται η διαδικασία ολοκλήρωσης της πλατφόρμας, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο λειτουργική.

Όσο θα διαρκεί η διαδικασία για τη ρύθμιση, θα υπάρχει προσωρινή προστασία του δανειολήπτη από το ενδεχόμενο πλειστηριασμού, όπως επισήμανε η προϊσταμένη του νομικού τμήματος της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, στη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), όπου παρίστατο.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχει ημερομηνία λήξης τις 31.12.19 και αφορά στα δάνεια τα οποία την 31η Δεκεμβρίου 2018 ήταν σε 3μηνη (90 ημέρες) καθυστέρηση. Το ακίνητο πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία στη φορολογική δήλωση του προηγούμενου έτους (αυτή που υποβλήθηκε το 2017).Ο δανειολήπτης που θα ενταχθεί στην νέα ρύθμιση θα καταβάλλει το σύνολο των οφειλών και μέχρι το 120% της αξίας του ακινήτου σε μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις με επιτόκιο ίσιο με Euribor τριμήνου +2% σε χρονικό διάστημα 25 χρόνων το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 80ο έτος της ηλικίας του.

Προϋπόθεση ένταξης η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, ακινήτων και μεταφορικών μέσων του δανειολήπτη, της συζύγου και των προστατευόμενων μελών, να μην υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ για όσους δανειολήπτες έχουν οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και τις 15.000 ευρώ η συνολική αξία των καταθέσεων, μετοχών, ομολόγων ασφαλιστήριων συμβολαίων, χρυσού, και ξένων νομισμάτων.

Το ύψος του υπολοίπου του δανείου (κεφάλαιο συν κεφαλαιοποιημένοι τόκοι) δεν πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ, με την αντικειμενική αξία του ακινήτου να ορίζεται έως τις 250.000 ευρώ για τα στεγαστικά και στις 175.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά με εγγύηση πρώτη κατοικία.

38.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα αιτήθηκαν ένταξη 

Στο μεταξύ, έντονη κινητικότητα παρατηρείται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τη ρύθμιση χρεών προς την εφορία και τα ταμεία, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα ευνοϊκά μέτρα των 120 δόσεων.

Όπως έκανε γνωστό ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης 38.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν υποβάλει αίτηση για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και 31.000 προς την εφορία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι 30.000 είναι φυσικά πρόσωπα.

ered.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!