Δίχτυ ρευστότητας "απλώνει" η αγορά

Η διόρθωση μετά το ράλι του του 13,4% αναχαιτίστηκε σχετικά εύκολα από την Αγορά αφού πλέον οι εισροές στην ενεργητική διαχείριση δεν αφήνουν πολλά περιθώρια υποχώρησης των τιμών.

Η διόρθωση μετά το ράλι του του 13,4% αναχαιτίστηκε σχετικά εύκολα από την Αγορά αφού πλέον οι εισροές στην ενεργητική διαχείριση δεν αφήνουν πολλά περιθώρια υποχώρησης των τιμών.

Μόνο την εβδομάδα που πέρασε οι εισροές στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού διαμορφώθηκαν σε 17,1 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας την ετήσια επίδοση στα 57,2 εκατ. ευρώ και αν μείνει ως έχει ως το τέλος του έτους θα είναι η καλύτερη επίδοση εισροών από το 2003. Τα επίσημα στοιχεία του Μαΐου ήρθαν να ενισχύσουν την εκτίμηση αυξημένης συμμετοχής ξένων στις συναλλαγές (59,5% έναντι 51,3% τον Απρίλιο) δίνοντας ένα ισχυρότερο στίγμα το οποίο επηρεάστηκε και από τις αναδιαρθρώσεις δεικτών και πωλήσεων πακέτων (Πανγαία). Η πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Ιουνίου ήταν μεν διορθωτική ως προς την τάση, είχε ωστόσο συνεχή ροή υποστηρικτικής ρευστότητας ανομοιογενούς επενδυτικής φιλοσοφίας προέλευση και λειτουργεί πλέον ως πλάτη σε κάθε έντονη ενδοσυνεδριακή διόρθωση.

Από τα σημεία αναφοράς την εβδομάδα που πέρασε ήταν η συμμετοχή νέων μετοχών στο ράλι της Αγοράς προερχόμενες και από την μικρή κεφαλαιοποίηση. Η μεταφορά ρευστότητας από κερδισμένες θέσεις της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε μικρότερου μεγέθους εταιρίες αναζωογόνησε την κινητικότητα σε όλο το εύρος της αγοράς δίνοντας έτσι περισσότερο πλουραλισμό στο κλαμπ των ενεργών μετοχών. Χωρίς να παραγνωρίζεται το ειδικό ρίσκο (εμπορευσιμότητα, θεμελιώδη) που παρουσιάζει η συγκεκριμένη κατηγορία μετοχών δεν παύει να περιέχει ενδιαφέρουσες περιπτώσεις που ακόμα μπορούν να θεωρηθούν ευκαιρίες. Παράλληλα η ενεργοποίηση αυτής της συγκεκριμένης κατηγορίας μετοχών ενισχύει την πεποίθηση ότι η Ελληνική Αγορά έχει εισέλθει για τα καλά σε μακροπρόθεσμο ανοδικό κύκλο αφού υπάρχει η διάθεση να αξιολογηθούν νέα ή αποτιμήσεις που σε άλλες εποχές περνούσαν σχεδόν απαρατήρητα από το ταμπλό. Το φαινόμενο βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και είθισται να συγκινεί την λιανική επενδυτική η οποία αναζητά επιλογές που χαρακτηρίζονται από ακραίο ρίσκο ενδεχομένως και κάποιες φορές βασισμένες στο συναίσθημα.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης προχώρησε σε μια μάλλον αναμενόμενη και ήπιας μορφής διόρθωση δεδομένης της έντονης ανόδου που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Η αποφόρτιση των ταλαντωτών ήταν άμεση, οι οποίοι πλέον βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα των υπερτιμημένων ζωνών. Το επίπεδο στήριξης βρίσκεται πλέον στις 780 -790 μονάδες εκεί όπου συμπίπτουν τα επίπεδα της προηγούμενης κορυφής και της διόρθωσης 23,6% από τα πρόσφατα υψηλά. Υψηλότερα ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ανοδικό περιθώριο έως τις 900 μονάδες. Η υποχώρηση που παρουσίασαν οι συναλλακτικοί όγκοι κατά την διάρκεια της εβδομάδας στην πορεία διόρθωσης αποτελούν θετική ένδειξη εξάντλησης των πιέσεων. Τα περισσότερα τραπεζικά διαγράμματα που ήταν και οι βασικοί φορείς της ανόδου έχουν διορθώσει αισθητά από τα υψηλά τους και σε κάποιες περιπτώσεις η διόρθωση γίνεται με μαθηματική ακρίβεια λεπτού ως προς τις ελάχιστες γεωμετρικές αναλογίες. Επομένως αναμένουμε εντός της επόμενης εβδομάδας την εκκίνηση του επόμενου ανοδικού κύματος αφού τα περισσότερα διαγραμματικά δεδομένα συντονίζονται δηλωτικά ως προς τον τερματισμό της διόρθωσης.

Η ερχόμενη εβδομάδα παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον με γεγονότα που θα επηρεάσουν όλο το εύρος της Αγοράς. Την Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση αποτελεσμάτων από τον όμιλο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ ενώ την ίδια ημέρα η μετοχή της Κλουκίνας Λάππας θα διαπραγματεύεται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου. Το Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον από Ελληνικής πλευράς ωστόσο οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία ενδεχομένως να αυξήσουν το ενδιαφέρον σε επίπεδο δηλώσεων . Ακόμα την Τρίτη θα ξεκινήσει στην Ν. Υόρκη το καθιερωμένο ετήσιο επενδυτικό συνέδριο της ΕΧΑΕ με την συμμετοχή 25 εισηγμένων εταιριών, στην πιο κομβική στιγμή ίσως των τελευταίων 10 ετών. Την ίδια ημέρα θα λάβει χώρα η αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE, χωρίς το μέρισμα των 15 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύονται οι κοινές και προνομιούχες μετοχές της Τιταν ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη α’ τριμήνου της Quest. Την Τετάρτη εκτός από την Τακτική Γενική συνέλευση του ΟΤΕ, είναι προγραμματισμένη η τακτική έκδοση εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων (προηγούμενη δημοπρασία σε ιστορικό χαμηλό επιτόκιο 0,34%). Τέλος την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου της Intralot.

emea.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!