«Ξύπνησε» η αγορά οικοπέδων στην Ελλάδα

Αύξηση στις τιμές πώλησης οικοπέδων στην Αττική καταγράφεται το β’ τρίμηνο του 2019 για πρώτη φορά σε βάθος δεκαετίας σύμφωνα με στοιχεία της GEOAXIS Property & Valuation Services.

Όπως αναφέρει σε σχετική μελέτη, ο ρυθμός της πτώσης των αξιών φαίνεται να αντιστρέφεται, αφού και στις 5 περιοχές για τις οποίες συγκεντρώνει στοιχεία η εταιρεία, Αμπελόκηποι (κέντρο), Μαρούσι (Βόρεια), Π. Φάληρο (Νότια), Περιστέρι (Δυτικά) και Χολαργό (Ανατολικά) καταγράφεται για πρώτη φορά από το 2009, αύξηση των πιθανών τιμών πώλησης οικοπέδων.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σε ποσοστό 3,75% σημειώνουν τα οικόπεδα στον Δ. Αμαρουσίου με συντελεστή δόμησης 0,8 κι εκτιμώμενη μέση τιμή τα €660 /τ.μ. ενώ ακολουθούν οι Αμπελόκηποι με άνοδο 2,2% και τιμή €1.805 /τ.μ. (αφορά οικόπεδα με συντελεστή δόμησης 3,6). Στον Χολαργό (Σ.Δ. 1,2), η αύξηση διαμορφώνεται σε 2,15% και η μέση τιμή στα €935 /τ.μ. για οικόπεδα με συντελεστή δόμησης 1,2 ενώ στο Π. Φάληρο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αμφιθέας, η μέση τιμή αγγίζει τα €1.190 /τ.μ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 1,7% και στο Περιστέρι στα €705 /τ.μ., με άνοδο 1,55%. Σημειώνεται ότι η αύξηση μετρήθηκε σε μέσο όρο 2,27% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2018.

Συνεχίζεται η «χειμερία νάρκη» των αντιπαροχών

Η έρευνα διαπιστώνει ότι έχουν ξεκινήσει δειλά από το τις αρχές του 2018 να ξανασηκώνονται οικοδομές οι οποίες κατά κύριο λόγο βρίσκονται σε μεσαίου προφίλ περιοχές (Αγία Παρασκευή, Παλαιό Φάληρο κλπ) όπου οικόπεδα αγοράστηκαν φθηνά μέσα στην κρίση και ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι απαγορευτικός, όπως στις ακριβές περιοχές. Οι νέες αυτές οικοδομές σε μεγάλο ποσοστό αυτοχρηματοδοτούνται και δεν φαίνεται να είναι προϊόν αντιπαροχής. Αναφορικά με τις αντιπαροχές, αυτές παραμένουν καθηλωμένες αφού σε καμία από τις περιοχές μελέτης δεν καταγράφηκε έστω και οριακή αύξηση. Τα ποσοστά αντιπαροχών παραμένουν όχι μεγαλύτερα του 38%, όταν προ της επιβολής του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές (1/1/2006) και προ κρίσης (2009) είχαν καταγραφεί και περιπτώσεις ποσοστού έως 58%. Όπως εκτιμά η εταιρεία, τα ποσοστά αντιπαροχών θα αρχίσουν σταδιακά να αυξάνονται μόνον όταν οι τάσεις αύξησης των αξιών διαμερισμάτων παγιοποιηθούν, σε καμία περίπτωση σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών από σήμερα.

«Αγκάθι» η πολιτική αστάθεια

Σύμφωνα με την GEOAXIS, η σταθεροποίηση των αξιών αποτελεί οπωσδήποτε θετικό σημάδι, όχι όμως τόσο ισχυρό ώστε να αντιμετωπίσει μια πιθανή νέα εσωστρεφή περιδίνηση λόγω πολιτικών, οικονομικών και Εθνικών περιπετειών. Οι εκλογικές αναμετρήσεις σε συνάρτηση με την παροχολογία της Κυβέρνησης αναμένεται να φρενάρει το θετικό momentum, τουλάχιστον περιστασιακά. 
 
ered.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!