Υπό "πίεση" οι τιμές των ξενοδοχείων

Με τον μεγαλύτερο όγκο των κρατήσεων για τους μήνες που έρχονται να έχει ολοκληρωθεί, και την ζήτηση να βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι, ξενοδόχοι και επαγγελματίες του τουρισμού περιμένουν τώρα το πως θα εξελιχθούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (late booking), ειδικά από την αγγλική αγορά, που το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν σε στάση... αναμονής. Προκειμένου, δε, να τονώσουν την ζήτηση, συνεχίζουν προσφορές και εκπτώσεις.

Χαμηλότερη κατά 9% κατά μέσο όρο είναι η τιμή δωματίου στα ξενοδοχεία της Αθήνας τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Τα πρόσφατα στοιχεία της Trivago έρχονται να συμπληρώσουν την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία καταγράφεται πτώση τόσο στις κρατήσεις, όσο και στις πληρότητες των μονάδων.

Σύμφωνα με την Trivago, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση για δίκλινο δωμάτιο τον Ιούνιο διαμορφώνεται σε 111 ευρώ, από 122 ευρώ τον Ιούνιο του 2018. Η Αθήνα κατατάσσεται στη μέση της λίστας των ευρωπαϊκών πόλεων που περιλαμβάνει η πλατφόρμα, αφήνοντας πίσω της την Κωνσταντινούπολη, τη Μόσχα, τη Βαρσοβία και με μικρή διαφορά τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, τη Ρώμη και τη Λισαβόνα. Αντίστοιχα, οι ακριβότερες τιμές ξενοδοχείων για το μήνα που διανύουμε εντοπίζονται στη Ζυρίχη, το Άμστερνταμ και το Παρίσι.

Υπό "πίεση" οι τιμές των ξενοδοχείων

Η έρευνα του ΞΕΕ είχε δείξει πως το 31% ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων τους για το 2019 θα είναι μειωμένη σε σχέση με το 2018. Η μέση μείωση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 20%. Αντίστοιχα, το 21% των ξενοδόχων προβλέπουν πτώση στις τιμές τους. Κατά μέσο όρο η μείωση υπολογίζεται στο 13%. Τέλος, το 65% εξ αυτών θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές τους κατά το 2019.



Αντιστοίχως, όπως είχαν δείξει τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού, στο πρώτο τρίμηνο είχε κλείσει για τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας με πτώση της τάξης του 6,8% στην πληρότητα, του 6,8% στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) και με μηδενική αλλαγή στη μέση τιμή δωματίου.

Η κάμψη πάντως για τα καταλύματα της Αθήνας είχε γίνει αισθητή ήδη από την αρχή της χρονιάς. Τον Ιανουάριο φέτος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της trivago Hotel Price Index για τη μέση τιμή ανά διανυκτέρευση για standard δίκλινο δωμάτιο, η μέση τιμή διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία της Αθήνας ήταν στα 71 ευρώ, λίγο χαμηλότερα σε σύγκριση με τα 75 ευρώ που ήταν η τιμή τον Ιανουάριο και το Δεκέμβριο του 2018. Το Φεβρουάριο ήταν στα 73 ευρώ από 79 το Φεβρουάριο του 2018. Το Μάρτιο επίσης, η μέση τιμή κράτησης κατέγραφε πτώση 10%, στα 80 ευρώ από 89 ευρώ το Μάρτιο του 2018.

Όλα αυτά τη στιγμή που η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια δεν δείχνει να έχει επηρεαστεί ακόμη, σε αντίθεση με την ζήτηση στα ξενοδοχεία. Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών το α΄ πεντάμηνο στα ελληνικά αεροδρόμια σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας κατέγραψε αύξηση 5,6%. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια ανήλθε στις 51.923 παρουσιάζοντας αύξηση 2,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 50.635 πτήσεις. Όμως οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού έφτασαν τις 2.594.879 παρουσιάζοντας άνοδο 0,7% σε σχέση με το 2018 που είχαμε 2.577.111 αφίξεις.

της Βίκυς Κουρλιμπίνη
capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!