Airbnb: Πόσα χρήματα κερδίζει μηνιαίως ιδιοκτήτης με δυάρι στο κέντρο;

Το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb εμφανίζει σημεία κόπωσης σε ότι αφορά το κέρδος που αποφέρει στους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDΝΑ το 2018 στην Ελλάδα οι καταχωρήσεις αυξήθηκαν κατά 21% και οι διανυκτερεύσεις κατά 24%, ωστόσο η πληρότητα μειώθηκε κατά 13%, η μέση ημερήσια τιμή σημείωσε επίσης πτώση κατά 17%, όπως και τα έσοδα ανά διαθέσιμη ιδιοκτησία κατά 28%.

Αιτία της κάμψης του φαινομένου είναι η κατακόρυφη άνοδος των διαθέσιμων κατοικιών σε νέες περιοχές και η αναζήτηση όλο και φθηνότερων λύσεων από πλευράς ενοικιαστών.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι τι είναι αυτό που οδηγεί όλο και περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως είναι η Airbnb, η Booking και η Home Away όταν το κέρδος μειώνεται.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδώρα Δήμα, πρόεδρο του Συλλόγου της Οικονομίας Διαμοιρασμού (ΣΟΔΙΑ), οι ιδιοκτήτες προτιμούν τα σίγουρα χρήματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων από την ανασφάλεια των μακροχρόνιων. Υπάρχουν πάρα πολλοί ιδιοκτήτες που κατά το παρελθόν είχαν περιπέτειες με ενοικιαστές που δεν κατέβαλαν το μίσθωμα επί χρόνια με αποτέλεσμα να ζημιωθούν ουσιαστικά. «Υπάρχει μία ασφάλεια όταν ο βραχυχρόνιος ενοικιαστής έρθει για 10 μέρες, θα πληρώσει 500 ευρώ τα οποία θα εισπράξει άμεσα ο ιδιοκτήτης κάτι που δεν ισχύει στις μακροχρόνιες μισθώσεις» μας λέει.

Πολλοί υποστηρίζουν πως υπάρχει έλλειψη διαθεσίμων κατοικιών για μακροχρόνια ενοικίαση λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Το 50% των ακινήτων που διατίθεται στις πλατφόρμες , σύμφωνα με την κυρία Δήμα είναι ακίνητα που οι ιδιοκτήτες τους τα διαθέτουν για λίγες μέρες κάθε χρόνο. Είναι ακίνητα που είναι κλειστά επιπλωμένα που ενδεχομένως χρησιμοποιούνται ως δεύτερες κατοικίες ή εξοχικά. Οι ιδιοκτήτες τους τα βάζουν στις πλατφόρμες προκειμένου να βγάλουν κάποια χρήματα για να καλύψουν τα έξοδα τους. Άρα το 50% των κτισμάτων που νοικιάζονται μέσω πλατφορμών δεν έχουν λείψει από την αγορά γιατί ποτέ δεν ήταν μέσα στην αγορά. Και βέβαια παρά τον ανταγωνισμό και παρά τη μείωση των τιμών οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα εξακολουθήσουν να προτιμούν τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας ενοικίασης .

Τι βγάζει κάποιος που έχει ένα δυάρι στο κέντρο και θέλει να το εντάξει στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης;

Η μέση τιμή ενοικίασης είναι περί τα 50 ευρώ, αν το ακίνητο αυτό καταφέρει να έχει πληρότητα 20 μέρες τον μήνα αποφέρει 1000 ευρώ μικτά έσοδα.

Από αυτά, σύμφωνα με την κυρία Δήμα, το 50% πηγαίνει στην εφορία, την προμήθεια της πλατφόρμας και στα υπόλοιπα έξοδα. Μπορεί λοιπόν να βγάλει 500 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση πρέπει όμως να είναι διαθέσιμος στους πελάτες όλη μέρα. Θα πρέπει να καθαρίζει και να λύνει προβλήματα που τυχόν προκύπτουν. Είναι μια κανονική εργασία.

Από την μακροχρόνια μίσθωση θα μπορούσε κάποιος να βγάλει 300 έως 350 ευρώ χωρίς να εργάζεται. Υπάρχει επίσης και μία σημαντική διαφορά υπέρ του ιδιοκτήτη της μακροχρόνιας μίσθωσης από εκείνον της βραχυχρόνιας. Ο ιδιοκτήτης στη βραχυχρόνια μίσθωση πληρώνει όλα τα έξοδα του ενοικιαστή ,δηλαδή το ρεύμα το τηλέφωνο και το νερό, ενώ στη μακροχρόνια μίσθωση όλα αυτά τα έξοδα τα καλύπτει ο ενοικιαστής.

businessnews.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!