Τεχνητή Νοημοσύνη δεν σημαίνει και Τεχνητή Εξυπνάδα

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανθρώπινα επιτεύγματα στην ιστορία και σίγουρα έχει θέση στο πάνθεον των ανθρώπινων ανακαλύψεων και εφευρέσεων δίπλα στον τροχό και τη φωτιά. Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που θα βοηθήσει την ανθρωπότητα να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα στο μέλλον και την ιστορία της, ενώ ταυτόχρονα είναι και το όπλο που ίσως την οδηγήσει στην "καταστροφή".

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι κάτι καινούργιο καθώς υπάρχει στην ζωή μας σαν ιδέα εδώ και περίπου 50 χρόνια, ενώ οι πιο πρακτικές της εφαρμογές έχουν αρχίσει και παρουσιάζονται εδώ και περίπου 25 χρόνια. Αυτή όμως είναι η εποχή που η ανθρωπότητα έχει την υπολογιστική δύναμη και τα μέσα να την κάνει προσβάσιμη παντού σε σημείο που πια θεωρούμε την ύπαρξη της δεδομένη και δεν την αντιλαμβανόμαστε.

Το πρόβλημα είναι πως λόγω της μη ύπαρξης της κατάλληλης υπολογιστικής δύναμης, την γνωριμία της με το καταναλωτικό κοινό την ανέλαβε το Hollywood το οποίο όπως ήταν φυσικό μας παρουσίασε μια μονοδιάστατη άποψη επί του θέματος, στυλιζαρισμένη και αρκετά επιθετική προκειμένου να κόψει περισσότερα εισιτήρια. Την επόμενη φορά που θα βλέπετε μια αντίστοιχη ταινία, θυμηθείτε πως στο smartphone σας υπάρχει τεχνητή νοημοσύνη, στην εφαρμογή που σας πρότεινε ποια ταινία μπορείτε να παρακολουθήσετε υπάρχει τεχνητή νοημοσύνη, στα προτεινόμενα εστιατόρια της πλατφόρμας μέσω της οποίας παραγγείλατε να φάτε υπάρχει τεχνητή νοημοσύνη και πως αυτή δεν είναι κάτι εξωτικό.

Είναι απλώς ένα σύστημα που έχει φτιαχτεί για να μπορεί να συγκεντρώνει πληροφορίες πιο γρήγορα να τις αναλύει και να προτείνει λύσεις πιο γρήγορα, πιο ακούραστα από ότι θα μπορούσε να κάνει κάποιος άνθρωπος.

Θα το κάνει καλύτερα από ότι το κάνει κάποιος άνθρωπος; Και ναι και όχι. Υπάρχει ένα "αξίωμα" από τις πρώτες χρυσές μέρες των υπολογιστών που λέει πως "ο εξυπνότερος υπολογιστής είναι τόσο έξυπνος όσο ο χρήστης του" που σημαίνει πως όσες δυνατότητες και αν έχει ένα υπολογιστικό σύστημα αν τα δεδομένα που του εισάγουμε είναι απλά, τότε απλές απαντήσεις θα δώσει.

Το ίδιο συμβαίνει και με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τα υπολογιστικά συστήματα που την υποστηρίζουν δεν είναι πιο έξυπνα από τον άνθρωπο, είναι απλά καλύτερα στο να κάνουν επαναλαμβανόμενες δουλειές, να αναλύουν δεδομένα σε υποπολλαπλάσιο χρόνο και να ελέγχουν ταυτόχρονα χιλιάδες δεδομένα σε ένα κλάσμα του χρόνου που θα έκανε μια ομάδα ανθρώπων. Είναι ένα φανταστικό εργαλείο το οποίο μπορεί να αναλύει καταστάσεις και να διαλέγει το καλύτερο δυνατό σενάριο, από τα σενάρια όμως που του έχουμε προκαθορίσει εμείς.

Αν δεν ξέρουμε εμείς ποια είναι η σωστή απόφαση σε ένα δίλημμα τότε ούτε το καλύτερο υπολογιστικό σύστημα θα καταφέρει να την βρει, εκτός από το γεγονός ότι τα υπολογιστικά συστήματα δεν έχουν ηθικά διλήμματα.

Αν "σώνει και καλά" θα πρέπει να βρούμε μια απειλή που θα προέλθει από την Τεχνητή Νοημοσύνη στο μέλλον, αυτή δεν είναι άλλη από ...τον άνθρωπο. Στην καρδιά του τα υπολογιστικά συστήματα λειτουργούν βάση ενός απλού σεναρίου "εάν συμβεί αυτό, τότε θα κάνεις αυτό". Όσο τα πλαίσια είναι καθορισμένα, τόσο η Τεχνητή Νοημοσύνη θα παραμείνει σε αυτά τα πλαίσια. Θα εφαρμόζει σενάρια.

Το πρόβλημα για το μέλλον της ανθρωπότητας, όπως θέλει να την παρουσιάζει η κινηματογραφική βιομηχανία, δεν είναι οι υπολογιστές και η δυνατότητα λήψης αποφάσεων που έχουν. Είναι αυτός που θα "χτίσει" τα σενάρια και θα ορίσει τα πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθεί ο υπολογιστής.

Το πρόβλημα για το μέλλον της ανθρωπότητας είναι ο άνθρωπος, πάντα ήταν ο άνθρωπος.

emea.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!