Nέα τράπεζα στην Ελλάδα στο μοντέλο των γερμανικών Sparkassen

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία της πρώτης περιφερειακής τράπεζας στην Ελλάδα, που θα ακολουθήσει το μοντέλο των Sparkassen, δηλαδή των περιφερειακών ταμιευτηρίων που γνωρίζουν ανάπτυξη στη Γερμανία εδώ και δύο αιώνες, όπως επισημάνθηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη στις εργασίες του 16th Bank Management Conference,

Τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών δεν επαρκούν για τη χρηματοδότηση των αναγκών της πραγματικής οικονομίας την τρέχουσα χρονική περίοδο, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έκρινε ότι έπρεπε να δημιουργηθεί ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με κύρια χαρακτηριστικά την τοπικότητα και την ανάπτυξη παιδείας αποταμίευσης στα υφιστάμενα νοικοκυριά, είπε ο περιφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι μεταξύ των 650.000 μονίμων κατοίκων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι καταθέσεις μειώθηκαν στο διάστημα 2010-2017 από 7,5 δισ. ευρώ σε 5,4 δισ. ευρώ. Όπως είπε, το συγκριτικό πλεονέκτημα μιας περιφερειακής τράπεζας είναι ότι δεν υπόκειται στο κούρεμα των καταθέσεων. Με αυτόν τον τρόπο κινητοποιούνται χρήματα τα οποία βρίσκονται εκτός χρηματοπιστωτικού συστήματος και αυτό είναι επ’ ωφελεία ολόκληρης της πραγματικής οικονομίας.

Η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η βελτίωση των συνθηκών της επιχειρηματικής λειτουργίας σε επίπεδο Περιφέρειας, θα είναι ανάμεσα στους στόχους της τράπεζας για την ίδρυση της οποίας υπάρχει συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών αλλά και το Ίδρυμα των Sparkassen. Αυτή τη στιγμή, η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να υπάρξει η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, και να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις Περιφέρειες να λάβουν τοπικές πρωτοβουλίες.

Το αρχικό κεφάλαιο για τη σύσταση μιας τέτοιας τράπεζας είναι περίπου 18 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κανονισμό των Sparkassen, το 51% της τράπεζας πρέπει να ανήκει στην Περιφέρεια. Το υπόλοιπο ποσοστό συγκεντρώνεται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Θα πρόκειται για μια δημόσια τράπεζα, η οποία δεν θα ανήκει στο κράτος, αλλά σε θεσμούς του Δημοσίου.

emea.gr