Τριετής συμφωνία ΔΕΗ - Viohalco για νέο τιμολόγιο ρεύματος

Την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την υπογραφή συμφωνίας για τη νέα σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τις εταιρείες της Viohalco ανακοίνωσε σήμερα η ΔΕΗ. Σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας, τo σημείo - κλειδί για την επίτευξη του συμβιβασμού ήταν η χρονική διάρκεια, η οποία διασφαλίζει την αναγκαία ορατότητα για τις εταιρείες της Viohalco ως προς το κόστος ηλεκτρισμού. Είναι σαφές επίσης ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αφορά το σύνολο των βιομηχανιών που θα θελήσουν να υπογράψουν σύμβαση με τη ΔΕΗ. Παράλληλα κομβική για την επίτευξη της συμφωνίας υπήρξε η διαβεβαίωση και η δέσμευση της κυβέρνησης για συνέχιση του μέτρου της διακοψιμότητας, το οποίο έχει συνυπολογιστεί από την πλευρά της Viohalco προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Είναι σαφές ότι χωρίς διακοψιμότητα, η εταιρεία δε θα είχε βάλει την υπογραφή της στη νέα σύμβαση.

Ειδικότερα τα βασικά σημεία της συμφωνίας που επετεύχθη μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις είναι τα εξής:

* Έχει τριετή διάρκεια καθώς η βιομηχανία είχε ζητήσει την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη χρονική ισχύ για λόγους προγραμματισμού της παραγωγής και των επενδύσεων

* Προβλέπει αύξηση 10% του ανταγωνιστικού τμήματος της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είχε ζητήσει η ΔΕΗ

* Διατηρεί τις υπόλοιπες παραμέτρους και εκπτώσεις που προβλέπονταν στο τιμολόγιο που ίσχυσε την περίοδο 2016 – 2018

* Λαμβάνει υπόψη ως σύνολο την κατανάλωση των εταιρειών της Viohalco, η οποία με αυτό το δεδομένο είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας ξεπερνώντας ακόμη και τη Λάρκο η οποία έχει προχωρήσει σε μειώσεις της παραγωγής της υπό το βάρος των ζημιών της.

Σημειώνεται ότι η βαριά βιομηχανία έχει ήδη επωμιστεί σημαντικό κομμάτι των αυξήσεων στους συντελεστές κόστους για την ηλεκτροπαραγωγή, αφού στα βιομηχανικά τιμολόγια υψηλής τάσης υπάρχει χωριστή χρέωση των ρύπων, η οποία και προσαρμόζεται αναλόγως.

Εκτός των εταιρειών της Viohalco , σε εκκρεμότητα παραμένει η υπογραφή αντίστοιχων συμβάσεων με άλλους βιομηχανικούς καταναλωτές και πελάτες της ΔΕΗ, αφού μέχρι στιγμής το άνοιγμα της αγοράς προμήθειας έχει περιοριστεί σε μικρότερους πελάτες της χαμηλής και της μέσης τάσης και δεν έχει φτάσει στις ενεργοβόρες βιομηχανίες της Υψηλής. Έτσι η προμήθεια ρεύματος από τη ΔΕΗ αποτελεί μονόδρομο, η οποία όμως ξεκινά με δεδομένα τα κεκτημένα της διαπραγμάτευσης με τη Viohalco. Υπενθυμίζεται ότι και το 2016 η Viohalco είχε πρώτη υπογράψει σύμβαση με τη ΔΕΗ, ενώ οι υπόλοιπες βιομηχανίες που ακολούθησαν πέτυχαν – σε ορισμένες περιπτώσεις – ακόμη πιο βελτιωμένους όρους.

capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!