Interamerican: Ένα case study στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά

Η Ιστορία της Interamerican είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Συνδέει το όνομά της με τη διαμόρφωση της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς, έχει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα brandname και πρωταγωνιστεί σε κάθε μεγάλη αλλαγή που βιώνει ο κλάδος διατηρώντας την ηγετική της θέση.

Η εταιρεία του επιχειρηματία, Δημήτρη Κοντομηνά, που ίδρυσε μαζί με τον αείμνηστο Αλέξανδρο Ταμπουρά το 1969 έχει πλέον κλείσει μισό αιώνα ζωής. Μια ελληνική εταιρεία που κατέκτησε όλη την Ελλάδα χάρη στην καθοδήγηση του χαρισματικού ηγέτη της και που στη συνέχεια εδραιώθηκε στην επικράτεια όντας θυγατρική του Ολλανδικού ομίλου ACHMEA, έναν εκ των μεγαλύτερων Ασφαλιστικών ομίλων στην Ευρώπη.

Γιατί όμως η Interamerican «διδάσκει» Ιδιωτική Ασφάλιση στην αγορά μας;

Η Interamerican είναι η μόνη Ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα που έχει καθετοποιήσει τον κλάδο υγείας. Διατηρεί δυο πλήρως εξοπλισμένα διαγνωστικά κέντρα στα νότια & βόρεια προάστια της Αθήνας όπως επίσης και μια κλινική στο κέντρο της πόλης. Είναι επίσης η μόνη Ασφαλιστική εταιρεία η οποία μέσω του προγράμματός της «Άμεση Ιατρική Βοήθεια» από το 2013 υπογράφει συμφωνίες με δήμους νησιών έτσι ώστε όταν υπάρξει έκτακτη ανάγκη, οι δημότες να κάνουν χρήση των εναέριων μέσων της εταιρείας.

Είναι μια εκ των δυο ασφαλιστικών εταιρειών που έχουν δική τους οδική βοήθεια πανελλαδικά (η άλλη είναι η Ιντερσαλόνικα) όπως επίσης και δικά τους συνεργεία για την επισκευή των ασφαλισμένων οχημάτων τους. Διαθέτει δίκτυο συνεργατών σε όλη την Ελλάδα (αποκλειστικούς & ανεξάρτητους συνεργάτες) και είναι η πρώτη ασφαλιστική εταιρεία που «τόλμησε» να εισαγάγει στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά τις direct ασφαλίσεις στον κλάδο οχημάτων μέσω της “anytime” απορροφώντας κύμα έντονων αντιδράσεων από συνεργάτες και από την Αγορά στο σύνολό της. Μια κίνηση που αποδείχθηκε επιχειρηματικά σωστή καθώς στην anytime, και στον όμιλο της Interamerican γενικότερα, είναι ασφαλισμένα πάνω από 500.000 οχήματα.

Το 2010 η Interamerican ίδρυσε το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης εργαζομένων της εταιρείας ενώ στις 15 Φεβρουαρίου 2019 Ιδρύθηκε και το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Συνεργατών της.

Η εταιρεία έχει τον καλύτερο Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης σε σχέση με τον ανταγωνισμό εκδίδοντας κάθε δυο χρόνια έκθεση με τις δράσεις που αναλαμβάνει βάσει συγκεκριμένων δεικτών ενώ επενδύει κάθε χρόνο σε Research & Development αποκτώντας τεχνογνωσία και knowhow ειδικά σε θέματα που αφορούν την τεχνολογία στην Ασφαλιστική Αγορά. Μια ειδίκευση που της αναγνωρίζει και η «μαμά εταιρεία» καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λιαπάκης, Γενικός Διευθυντής & Chief Digital Transformation & Information officer της εταιρείας έχει αναλάβει πολλά project για λογαριασμό του Ομίλου.

Πενήντα πολύ παραγωγικά χρόνια για μια εταιρεία που ξεκίνησε ως «Ζωική» επί Δημήτρη Κοντομηνά, εξελίχθηκε σε leader γενικών ασφαλειών επί Γιώργο Κώτσαλο και πλέον επί Γιάννη Καντώρο ισορροπεί ανάμεσα και στους 2 κλάδους ως μια εταιρεία με μεικτή άδεια λειτουργίας που σκοπό έχει να είναι δίπλα στον ασφαλισμένο σε κάθε του ανάγκη. Να του παρέχει μια ολοκληρωμένη εμπειρία πρόληψης, κάλυψης αλλά και αποκατάστασης. Μια λογική που συγκεντρώνεται στη γενικότερη ιδέα ενός πολύ καλού – tailor made προϊόντος το οποίο όμως πολλαπλασιάζει την αξία του η γενικότερη εμπειρία του ασφαλισμένου σε αυτό.

Υιοθετώντας τα trend της εποχής

Τις δεκαετίες 80’ και 90’ το στυλ ηγεσίας στην Ασφαλιστική αγορά ήταν τελείως διαφορετικό. Τότε οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες ήταν καθαρά ελληνικές επιχειρήσεις και είχαν έναν ιδιοκτήτη. Ο ιδιοκτήτης ήταν συνήθως και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας του, ο οποίος φρόντιζε σχεδόν για τα πάντα. Η ιεράρχηση μέσα στην εταιρεία υπήρχε αλλά και πάλι η «γραμμή» της πολιτικής που θα ακολουθούσαν ερχόταν από το αφεντικό. Η έλλειψη κανονιστικού πλαισίου – σε σύγκριση με το σήμερα – τους έδινε αυτήν τη δυνατότητα. Πληθωρικές προσωπικότητες οι οποίες συνήθως συνδεόντουσαν με το brand της εταιρείας. Χαρισματικοί ηγέτες με ευφράδεια λόγου, πρωτίστως πωλητές οι οποίοι με τη μεταδοτικότητά τους και το όραμά τους έχτισαν πολλές από τις σημερινές Ασφαλιστικές εταιρείες.

Ήταν το παλιό στυλ ηγεσίας

Οι δουλειές κλεινόντουσαν στα «φιλικά» και τα δίκτυα των Ασφαλιστικών εταιρειών όπως και οι παραγωγές μεγάλωναν με τις προσωπικές επαφές που έκαναν οι ίδιοι οι Ιδιοκτήτες των Ασφαλιστικών εταιρειών με τον κάθε έναν Ασφαλιστή ξεχωριστά. Τα deal ήταν προσωπικά όπως και οι υποσχέσεις.

Ένας από αυτούς ήταν και ο Δημήτρης Κοντομηνάς ο οποίος μαζί με τους τότε κοντινούς του συνεργάτες δημιούργησαν την σημερινή Interamerican. Ενέπνευσε χιλιάδες κόσμο να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα και γέμισε όλη την Ελλάδα με το λογότυπο της εταιρείας του. Έβαλε τις βάσεις. Συνέδεσε την Interamerican με το quote «Μεγάλη & Σίγουρη».

Οι εποχές όμως αλλάζουν και το χαρακτηριστικό της Interamerican είναι ότι διαβάζει αυτές τις αλλαγές. Πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις και προσαρμόζεται πριν είναι αργά. Γι’αυτό και παραμένει στην κορυφή. Προς απογοήτευση όσων αγαπούσαν το παλιό «large» σύστημα διοίκησης η εταιρεία μέσα στα χρόνια άλλαξε. Οι Ολλανδοί έφεραν τεχνοκρατικά συστήματα τα οποία εφαρμόστηκαν ευλαβικά. Ο Γιώργος Κώτσαλος προσάρμοσε την εταιρεία στην πραγματικότητα της δεκαετίας των ’00. Κατάλαβε ότι το «καράβι» ήταν πολύ βαρύ προερχόμενο από τις εποχές της ευημερίας και αποφάσισε πώς έπρεπε να γίνουν αλλαγές. Μειώθηκαν κόστη, έγιναν επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, η εταιρεία απέκτησε ακόμα περισσότερη εξωστρέφεια και έγινε πολυκαναλική.

Έκανε τη μετάβαση από μια καθαρά Ελληνική Ασφαλιστική εταιρεία με έναν ιδιοκτήτη με τεράστια επιρροή πάνω της σε μια πολυεθνική με τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. Όχι μόνο λόγω της εξαγοράς της από την ACHMEA αλλά γιατί αυτός ήταν ο μοναδικός δρόμος για να παραμείνει στην κορυφή. Να παραμείνει “Μεγάλη & Σίγουρη”. Και παραμένει. Προσαρμόστηκε στις αλλαγές και κέρδισε. Μπορεί στις πλάτες της να έχουν «χρεωθεί» ριζοσπαστικές αλλαγές τις οποίες πρώτη υιοθέτησε στην αγορά όμως ο χρόνος δείχνει ότι μόνο μια εταιρεία με το δικό της μέγεθος και τη δική της ιστορία θα μπορούσε να τις αντέξει.

Και αυτό συμβαίνει

H Interamerican σήμερα διατηρεί την αναγνωρισημότητά της. Ο Γιάννης Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου έχει φέρει την εταιρεία στην νέα εποχή. Στην εποχή που δεν υπάρχει πλέον κράτος “πατερούλης” και που ο κόσμος, ναι, θέλει να ασφαλιστεί, αλλά έχει και μεγαλύτερες απαιτήσεις ψάχνοντας παράλληλα την οικονομικότερη λύση. Όπως δήλωσε ο κ. Καντώρος στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια της εταιρείας “ανεξάρτητα από το ποιον είχε ή έχει στην κορυφή της, (η Interamerican) στην ηγεσία – από τον Δημήτρη Κοντομηνά, τον Γιώργο Κώτσαλο ή τη σημερινή ACHMEA, πάντα η INTERAMERICAN πορευόταν και πορεύεται με αξίες […] Έχουμε καταφέρει να επιβιώσουμε και να κρατήσουμε ενωμένους τους πελάτες, τους συνεργάτες και τους εργαζόμενους όλα αυτά τα χρόνια και προφανώς να ξεπεράσουμε έτσι την πολύ μεγάλη κρίση που βιώσαμε στη χώρα μας […] Είμαστε εδώ για τους πελάτες μας, για να κάνουμε τη διαφορά στις ζωές τους και γιατί, πλέον, το σύστημα και η αντίληψη που όλα αυτά τα χρόνια επικρατούσαν στην Ελλάδα, ότι δηλαδή υπάρχει ένα κράτος πατερούλης που μπορεί να καλύψει τα πάντα, πολύ απλά δεν ισχύει”.

Χρόνια πολλά Interamerican!

Του Νίκου Μωράκη
insurancedaily.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!