Στην τελική ευθεία η οριστική χάραξη αιγιαλού – Στην «κόκκινη γραμμή» χιλιάδες αυθαίρετα

Χιλιάδες αυθαίρετες κατοικίες δίπλα στο κύμα μπαίνουν σε «καραντίνα», ενώ οι ιδιοκτήτες τους για να διαφύγουν από πρόστιμα και την κατεδάφιση τμήματος ή ολόκληρου του ακινήτου τους καλούνται να αποδείξουν ότι δεν έχουν παραβιάσει την «κόκκινη γραμμή» της δημόσιας περιουσίας.

Ολοκλήρωση οριοθέτησης

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό, που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή προβλέπει νέες διαδικασίες με φιλόδοξο στόχο, όπως έχει ανακοινωθεί επισήμως από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος και ταυτοχρόνως αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, σε χρόνο ρεκόρ για τα μέχρι τώρα δεδομένα, δηλαδή εντός του τρέχοντος έτους, να έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση των αιγιαλών τουλάχιστον στο 80% της χώρας. Σημειώνεται ότι τα τελευταία 70 χρόνια έχει γίνει οριοθέτηση μόλις στο 15% του αιγιαλού, ιδίως σε περιοχές χωρίς μεγάλα προβλήματα χρήσεων και ιδιοκτησιών.

Δευτεροβάθμιο όργανο

Στην προσπάθεια να ολοκληρωθεί το έργο της οριστικής χάραξης του αιγιαλού το νέο νομοσχέδιο επιταχύνει τις σχετικές διαδικασίες και προβλέπει την ολοκλήρωση τους μέσω ενός νέου Οργάνου, της πενταμελούς «Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Χάραξης των ορίων του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού», που συνίσταται στο υπουργείο Οικονομικών, με επικεφαλής πρόεδρο, έναν πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Παράλληλα το νέο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες που εξολοκλήρου η τμήμα της περιουσίας τους καλύπτει η «κόκκινη γραμμή» οριστικής χάραξης, να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή, επί της οποίας θα εκδίδεται τελεσίδικη απόφαση εντός τριμήνου.

Σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις αποτελεί η προκαταρκτική χάραξη του αιγιαλού, που έχει υλοποιήσει από τη δεκαετία του 2000 η εταιρία του Κτηματολογίου, Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε.) με χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ από το Γ΄ ΚΠΣ, καλύπτοντας με ενιαίο τρόπο 11.865 χλμ. ακτογραμμής (5.881 χλμ. στην ηπειρωτική χώρα, 5.984 χλμ. σε 122 νησιά). Δείτε εδώ τον υπόβαθρο χάρτη χάραξης του αιγιαλού.



ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΔΗΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ, ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Έκτοτε η οριστικοποίηση της γραμμής του αιγιαλού ανατέθηκε στις Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου, οι οποίες ωστόσο λόγω εγγενών αδυναμιών δεν μπόρεσαν όλα αυτά τα χρόνια να ανταποκριθούν στο έργο των αυτοψιών, που απαιτούσε η πολύπλοκή αυτή διαδικασία για την οριστικοποίηση της χάραξης. Πολύ περισσότερο που σε πλήθος περιπτώσεις ήρθαν αντιμέτωπες με τοπικές πιέσεις αλλά και επιχειρήματα ιδιοκτητών, ότι έχει μετακινηθεί η γραμμή του αιγιαλού και του χειμέριου κύματος τόσο για ιδιωτικές παραθαλάσσιες κατοικίες αλλά και για δημόσιους και ιδιωτικούς δρόμους και έργα.

Αποφάσεις στο ΦΕΚ

Στο μεταξύ με πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών και της Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας τους τελευταίους πολλούς μήνες εκδίδεται μπαράζ αποφάσεων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων οριστικής οριοθέτησης του αιγιαλού, σε πλήθος περιοχές της χώρας. Οι αποφάσεις αυτές, που με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί στη Βουλή δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν με αίτησή τους στην Κτηματική Υπηρεσία της περιοχής τους τα στοιχεία για την οριογραμμή του αιγιαλού και, αν κρίνουν ότι αδικούνται, επαναχάραξη. Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση οι οριοθετήσεις του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού επιδέχονται ενδικοφανούς προσφυγής στο νέο δευτεροβάθμιο όργανο, που συστήνεται στο υπουργείο Οικονομικών.

Δημοσία περιουσία

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα αλλά και τις αποφάσεις του ΣτΕ, οι εκτάσεις που εμπίπτουν εντός της ζώνης του αιγιαλού και της παραλίας αποτελούν ακλόνητη δημοσία περιουσία και όσες ιδιωτικές περιουσίες εμπίπτουν εντός αυτών κρίνονται παράνομες και κατεδαφιστέες.

Αποφάσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων οριστικής οριοθέτησης του αιγιαλού έχουν εκδοθεί ήδη για πλήθος περιοχές της χώρας, όπως Βοιωτίας, Εύβοιας, Κεφαλονιάς, Κορινθίας, Λακωνίας, Κέρκυρας, Αχαΐας, Ηλείας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Ζακύνθου, Αιτωλοακαρνανίας, Ροδόπης, Φθιώτιδας, Χαλκιδικής, όλων των νομών της Κρήτης, καθώς και μεμονωμένων δήμοι από διάφορες περιοχές. Όλες οι νέες οριοθετήσεις, μαζί με τις παλαιότερες (που ψηφιοποιούνται) «ανεβαίνουν» τρεις μήνες μετά τη δημοσίευσή τους –όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί τυπικά– σε ενιαίο ψηφιακό χάρτη στη διεύθυνση: δείτε εδώ

Οι νέες ρυθμίσεις

Οι νέες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την οριστική οριοθέτηση του αιγιαλού και τις διαδικασίες προσφυγών που μπορούν να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες αναλυτικά έχουν ως εξής:

Τροποποίηση του άρθρου 3 του ν.2971/2001

Στο άρθρο 3 του ν.2971/2001 προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής:

«5. α) Συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομικών Δευτεροβάθμια Επιτροπή Χάραξης των ορίων του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού, η οποία αποτελείται από α) Έναν Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), ο οποίος προτείνεται από τον Πρόεδρο του Ν.Σ.Κ. με τον αναπληρωτή του, ως Πρόεδρο, β) έναν εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών με τον αναπληρωτή του, γ) ένα μηχανικό της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών με τον αναπληρωτή του, με ειδικότητα τοπογράφου ή πολιτικού μηχανικού ή, αν δεν υπάρχει τέτοιος, με ειδικότητα τεχνολόγου τοπογράφου μηχανικού, δ) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τον αναπληρωτή του, ε) έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τον αναπληρωτή του με ειδικότητα τοπογράφου ή πολιτικού μηχανικού ή μηχανικού περιβάλλοντος. Γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται υπάλληλος της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας. Η Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και συνεδριάζει κατά τις ώρες λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών.

β) Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με τη λειτουργία της Επιτροπής.

γ) Αρμοδιότητα της Επιτροπής είναι η εξέταση των ενδικοφανών προσφυγών στις περιπτώσεις επανακαθορισμού του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού κατά το άρθρο 7Α.».

Τροποποίηση του άρθρου 7Α του ν.2971/2001

Στο άρθρο 7Α προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:

«4.Κατά της απόφασης επανακαθορισμού της οριογραμμής αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού επιτρέπεται η άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την ανάρτησή της στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών, από τους έχοντες έννομο συμφέρον, ενώπιον της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής της παραγράφου 5 του άρθρου 3 . Η ενδικοφανής προσφυγή κατατίθεται στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία, η οποία την αποστέλλει αμελλητί και πάντως μέσα σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, μαζί με ολόκληρο το σχετικό φάκελο στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή. Η απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής εκδίδεται μέσα σε ένα τρίμηνο από την περιέλευση σ’ αυτήν της ενδικοφανούς προσφυγής και του φακέλου, κοινοποιείται στον προσφεύγοντα σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 84 του Κ.Ε.Δ.Ε., τοιχοκολλάται στο Κατάστημα του οικείου Δήμου και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών.».

Τροποποίηση του άρθρου 9 του ν.2971/2001

Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 2971/2001 αντικαθίσταται ως εξής:
«1.Η Επιτροπή, πριν από τη χάραξη της οριογραμμής του αιγιαλού και της παραλίας, διεξάγει αυτοψία και λαμβάνει υπόψη της τις φυσικές και λοιπές ενδείξεις, που επηρεάζουν το πλάτος του αιγιαλού και της παραλίας και ιδίως:».

ecopress.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!