"Βράζει" η αγορά των διαγνωστικών κέντρων

Καζάνι που βράζει είναι η αγορά των διαγνωστικών κέντρων, με τους επιχειρηματίες του χώρου να προειδοποιούν για λουκέτα αν δεν δοθεί άμεσα ανάσα χρηματοδότησης.

Μετά τις μειώσεις στις τιμές αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων, αλλά και τις αυξανόμενες αναγκαστικές επιστροφές (μέσω του μηχανισμού επιστροφών clawback) για να καλυφτεί το μεγάλο κενό ανάμεσα στο χαμηλό κλειστό όριο στο δημόσιο κονδύλι και την πραγματική ζήτηση, ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Όπως είχε μεταδώσει το Capital.gr ο νέος κανονισμός προβλέπει τη θέσπιση μηδενικών ή μειωμένων συμμετοχών στις διαγνωστικές εξετάσεις για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και όσους δικαιούνται ΕΚΑΣ, χωρίς όμως να έχει προβλεφθεί αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού για τους παρόχους. Για το λόγο αυτό, γιατροί και διαγνωστικά κέντρα μιλούν για κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης χωρίς οικονομικό αντίκτυπο, καθώς το κόστος το επιβαρύνεται ο διαγνωστικός κλάδος.

Αυτό ήταν και το θέμα της έκτακτης συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, όπου αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να γίνει εξουσιοδότηση στους ιατρικούς συλλόγους, για να προβούν σε καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους, σημειώνοντας πως πρόκειται για "παράνομη επίταξη του εισοδήματος".

Στελέχη του κλάδου προβλέπουν ακόμη εκτόξευση του clawback του 2019 στα ύψη, την ώρα που η αγορά πληρώνει ήδη και οι τιμές αποζημίωσης των εργαστηριακών εξετάσεων έχουν ήδη μειωθεί κατά 43%. Η δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις για το έτος 2018 έκλεισε στα 470 εκατ. ευρώ με όριο τα 357 εκατ. Μετά την ένεση στον προϋπολογισμό ύψους 11 εκατ., το clawback για το προηγούμενο έτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 22%.

Όλα αυτά τη στιγμή που το 70% τουλάχιστον των διαγνωστικών μονάδων και εργαστηρίων βρίσκονται σε οριακό σημείο ρευστότητας, όπως αναφέρουν στο Capital.gr επιχειρηματίες του κλάδου, προσθέτοντας πως τα μεγαλύτερα προβλήματα στη συνέχιση της λειτουργίας τους αντιμετωπίζουν μικρά κέντρα της Αθήνας.

Στελέχη που γνωρίζουν καλά το χώρο σημειώνουν επίσης πως είναι πολύ πιθανό μέσα στους επόμενους μήνες μικρά εργαστήρια να οδηγηθούν σε λουκέτο, μη αντέχοντας τις χαμηλές τιμές αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό.

Τα διαγνωστικά και οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν να εξαιρεθεί από το clawback και το rebate το ποσό που προκύπτει για τη συμμετοχή του ασθενούς και να πληρωθεί από ειδικό κωδικό του ΕΟΠΥΥ, να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για ιατρικές πράξεις και εξετάσεις πρωτοβάθμιας φροντίδας και να γίνει έκπτωση του ποσοστού του clawback, στο επίπεδο του κουρέματος που υπέστησαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των παρελθόντων ετών.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!