Η οικοδομή του μέλλοντος είναι η ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων

Το ζήτημα της αναγέννησης της αγοράς ακινήτων, είναι από τα βασικότερα προαπαιτούμενα για την ουσιαστική ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. Αν η συγκεκριμένη αγορά δεν καταφέρει να επανακάμψει, τότε μία μεγάλη «μαύρη τρύπα» θα παραμένει ως ανασταλτικός παράγοντας, στην προσπάθεια επαναφοράς στην κανονικότητα.

Στο πλαίσιο μίας αναλυτικής χαρτογράφησης του εν λόγω θέματος, το bizness.gr μίλησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), κ. Στράτο Παραδιά. Στην αρχική τοποθέτησή του σημείωσε: «Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό γεγονός, ότι τα μηνύματα που έχουμε από την αγορά τον τελευταίο καιρό είναι θετικά. Βεβαίως, τα μηνύματα αυτά δεν αφορούν όλη τη χώρα, δεν αφορούν όλες τις περιοχές της Αθήνας, δεν αφορούν όλες τις πόλεις της χώρας. Κυρίως δεν αφορούν την υπαιθροχώρα. Κατά βάση αφορούν συγκεκριμένες περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος στο λεκανοπέδιο, καθώς και ορισμένα νησιά και κάποιες πόλεις σε μεγάλα νησιά. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να θεωρήσουμε, ότι έχουμε μία γενικευμένη ανάκαμψη στην αγορά.

Δειλά σημάδια ανάκαμψης έχουμε στην οικοδομή, γιατί μην ξεχνάμε ότι αυτά όλα κινούνται μέσα στην οικονομία, αλλά και στη ζωή των ανθρώπων. Δηλαδή κάποιος μπορεί να αναβάλλει να χτίσει μία οικοδομή για ένα μεγάλο διάστημα, άλλος επ’ άπειρον, όμως κάποια στιγμή όσο και κακές να είναι οι συνθήκες, θα ξεκινήσει κάτι που είναι να κάνει. Κάποιος που ήταν να αγοράσει ένα σπίτι, περίμενε ένα χρονικό διάστημα, αλλά κάποια στιγμή θα υλοποιήσει το σχέδιο αυτό. Είναι λοιπόν μέσα στους κύκλους της ζωής αυτό κι όχι ένα γενικότερο σημάδι ανάκαμψης της οικοδομής και της οικονομίας. Γιατί αν το ερμηνεύσουμε έτσι, πως αυτό είναι κάτι γενικευμένο, κινδυνεύουμε οι ιδιοκτήτες ακινήτων -ιδιαίτερα αυτοί που δεν μετέχουν στο business το καθημερινό- να τιμωρηθούν πάρα πολύ με αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Διότι το Υπουργείο Οικονομικών, πάντοτε, καραδοκεί για αιτίες ή αφορμές ώστε να αυξήσεις τις αντικειμενικές αξίες, ακριβώς για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα».

Στο ερώτημα πως μπορεί να αναγεννηθεί η αγορά ακινήτων ουσιωδώς, ο κ. Παραδιάς απαντάει ως εξής: «Ο μεγάλος ασθενής στην κτηματαγορά είναι οι υπάρχουσες οικοδομές και η ανάγκη ανακαίνισης και αναβάθμισής τους. Αναβάθμισης λειτουργικής και ενεργειακής. Είναι απόλυτα απαραίτητο γιατί η χώρα μας δεν έχει ανάγκη τόσο πολύ από νέες οικοδομές, ή νέα κτίρια. Από αυτά έχει και με το παραπάνω. Ανάγκη έχει να αναβαθμίσει οικοδομές και κτίρια που υπάρχουν ήδη, τα οποία υπερτερούν κι ως προς τη θέση έναντι οποιωνδήποτε καινούργιων υποδομών.



Εκεί, χρειάζεται να μπει ένα πάρα πολύ γενναίο φορολογικό κίνητρο, όχι ημίμετρα και αντίδωρα, αλλά μία επιστροφή 50% όλου του ποσού που θα καταβληθεί, του ποσού δηλαδή που προορίζεται για ανακαίνιση ακινήτων με όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά, με ΦΠΑ 24%, με όλες τις εργοδοτικές και εργατικές εισφορές, το οποίο δεν θα επιστρέφεται σε μετρητά στους ιδιοκτήτες που θα κάνουν ανακαίνιση στα κτίριά τους, αλλά θα πιστώνεται στο λογαριασμό τους σαν ένα ποσό με το οποίο αυτοί, θα μπορούν να εξοφλήσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους στο κράτος. Κι αυτό, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν γι’ αυτούς και τα μέλη των οικογενειών τους. Με άλλα λόγια, εννοούμε όλα τα τιμολόγια των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν και των εργασιών. Η εργασία, επίσης, να είναι ασφαλισμένη και ενταγμένη στο ασφαλιστικό σύστημα. Η παραπάνω κίνηση θα δώσει αξία στην ιδιοκτησία, θα αναβαθμίσει τις υπάρχουσες οικοδομές που είναι κυριολεκτικά εγκαταλελειμμένες και στο έλεός τους, διότι η έννοια συντήρηση και αναβάθμιση είναι δυστυχώς άγνωστη έννοια. Άγνωστη και οργανωτικά, αλλά εξίσου και οικονομικά. Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή ο ΕΝΦΙΑ, απορροφά όλο το «αίμα» των ιδιοκτητών και μαζί, κάθε δυνατότητά τους να κάνουν κάτι για τα υπάρχοντα κτίρια. Εκεί πονάμε, εκεί πρέπει να βρούμε το γιατρικό».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει τη στόχευση που απαιτείται να υπάρχει την επόμενη μέρα: «Δεν χρειάζεται να χτίσουμε νέες οικοδομές. Η οικοδομή του μέλλοντος είναι η ανακαίνιση των υπαρχόντων κτιριακών όγκων. Η οποία είναι ιδιαίτερα επωφελής και πάρα πολύ σημαντική για την κοινωνία, την οικονομία, την απασχόληση. Εκεί πρέπει να πέσει το βάρος, αλλά αυτό δεν θα συμβεί με ευχολόγια. Δηλαδή, ενώ σε μία καινούργια οικοδομή βγάζοντας άδεια πρέπει να εμφανίσεις κανείς τιμολόγια και τα συναφή, αντίθετα η ανακαίνιση μπορεί να γίνει υπό το... φως του φεγγαριού. Και το κράτος να μην πάρει ούτε ένα ευρώ, από ανακαινίσεις κτιρίων ολοκλήρων.

Άρα λοιπόν εκεί θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα, θέλουμε όπως προείπα να κάνουμε την επιστροφή του 50% με τον τρόπο που ανέφερα. Σε τέτοια περίπτωση, το κράτος θα έχει κερδίσει εκ των προτέρων πολύ περισσότερα. Κυρίως, όμως, θα έχουν κερδίσει ο ΕΦΚΑ ως ασφαλιστικό σύστημα, η πληρωμή του ΦΠΑ κι η πληρωμή όλων των φόρων και των εισφορών που σχετίζονται με όλο το κύκλωμα της οικοδομής: των εργολάβων, των υπεργολάβων, των παρόχων, των βιοτεχνών, βιομηχάνων και εμπόρων των οικοδομικών υλικών. Όλο το κύκλωμα αυτό θα βγει στο φως της ημέρας και το κράτος θα έχει κερδίσει πολλαπλά, κάνοντας αυτή τη σημαντική φορολογική ελάφρυνση με τη λογιστική επιστροφή και όχι παροχή χρημάτων στο χέρι».

Σχετικά με την ενδεχόμενη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, ο κ. Παραδιάς σχολιάζει: «Θα μας ενδιέφερε να υπάρχει μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση τόσο από κοινωνικής όσο και δημοσιονομικής απόψεως, ότι δεν θα υπάρχει με την έννοια του συμπληρωματικού φόρου. Ο οποίος είναι ακριβώς αυτός ο φόρος, που καταδικάζει τους οικονομικά ενεργούς πολίτες να απέχουν στην ουσία από κάθε επένδυση. Αν δεν γίνει έτσι, δεν έχει κανένα νόημα για εμάς ως ΠΟΜΙΔΑ».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ καταλήγει σχετικά με το Real Estate και όχι μόνο: «Το τι κάνουν τα funds του εξωτερικού και τι θα κάνουν είναι κάτι που στον απλό ιδιοκτήτη που εκπροσωπούμε εμείς δεν φτάνει. Δεν μας έχει επηρεάσει κάτι από τη δραστηριότητα αυτή. Θα έχει σημασία ωστόσο για την οικονομία και την κοινωνία, να δοθεί μία λύση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Ιδιαίτερα αυτοί που έχουν επιλέξει να πάρουν τεράστια δάνεια και να μην πληρώσουν τίποτα, έχοντας ζήσει μία ζωή χαρισάμενη σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή, να μπουν στη θέση που τους αξίζει και να υποχρεωθούν να επιστρέψουν τα δάνεια πίσω, είτε τα ακίνητα. Δεν μιλάμε για τον απλό δανειολήπτη, ο οποίος έχει καταθέσει το «αίμα της ψυχής» του και την αποταμίευσή του, προκειμένου να τα βγάλει πέρα. Αυτός πρέπει να βοηθηθεί από το κράτος. Αναφερόμαστε στους ανθρώπους που, στοχευμένα, αγόραζαν εξ’ αρχής σπίτια για να μην πληρώσουν απολύτως τίποτα. Η οικονομική κρίση ήταν μία πρόφαση για τους εν λόγω ανθρώπους».


του Χρήστου Δημόπουλου
bizness.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!