Economist: Κάθε χρόνο και πιο ακριβό το κόστος ζωής στην Αθήνα

Ακόμη πιο ακριβή σε σχέση με ένα χρόνο πριν έγινε η ζωή στην Αθήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της φετινής έρευνας της Economist Intelligence Unit, που μετρά το κόστος διαβίωσης διεθνώς.

Ειδικότερα, η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται στην 81η θέση, σε σύνολο 133 πόλεων, όταν το 2018 ήταν πέντε θέσεις χαμηλότερα, στην 86η θέση, ενώ στην έρευνα του 2017, η πόλη ήταν ακόμη πιο φθηνή, αφού κατείχε την 92η θέση.

Σε διεθνές επίπεδο, τα σκήπτρα της πιο ακριβής πόλης για να ζει κανείς, κατέχει για έκτη διαδοχική χρονιά η Σιγκαπούρη, η οποία όμως φέτος μοιράζεται την 1η θέση με το Χονγκ Κονγκ και το Παρίσι. Πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία της έρευνας της EIU, που τρεις πόλεις αναδεικνύονται ως οι ακριβότερες του πλανήτη.



Τέταρτη πόλη με το υψηλότερο κόστος διαβίωσης είναι η Ζυρίχη, στην πέμπτη θέση βρίσκονται η Γενεύη και η Οσάκα στην Ιαπωνία, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν η Σεούλ, η Κοπεγχάγη, η Νέα Υόρκη, το Τελ Αβίβ και το Λος Άντζελες.

Στον αντίποδα, οι τρεις φθηνότερες πόλεις για να ζει κανείς είναι το Καράκας της Βενεζουέλας, η Δαμασκός στη Συρία και η Τασκένδη στο Ουζμπεκιστάν.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνες, ο πληθωρισμός και οι υποτιμήσεις νομισμάτων της περυσινής χρονιάς, ήταν σημαντικοί παράγοντες για τον προσδιορισμό του κόστους διαβίωσης. Επομένως αρκετές πόλεις υποχώρησαν στην κατάταξη εξαιτίας της οικονομικής αναταραχής, της αδυναμίας του εγχώριου νομίσματος ή της πτώσης των τοπικών τιμών. Χώρες όπως η Αργεντινή, η Τουρκία και η Βενεζουέλα, βίωσαν όλα τα παραπάνω, με αποτέλεσμα οι πόλεις εντός των συνόρων τους, να υποχωρήσουν σημαντικά στην παγκόσμια κατάταξη. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, δεν αποτελεί έκπληξη ότι το Καράκας βρίσκεται στην πάτο της σχετικής λίστας.


Παράλληλα, σημαντική υποχώρηση στο κόστος διαβίωσης παρατηρήθηκε στην Κωνσταντινούπολη (υποχώρησε 48 θέσεις σε σχέση με το 2018), στο Μπουένος Άιρες (επίσης 48 θέσεις χαμηλότερα) και το Σάο Πάολο (-30 θέσεις).


της Ελίζας Τριανταφύλλου
capital.gr



Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!