Πως κινείται η αγορά της εξοχικής κατοικίας στην Β. Ελλάδα

Μεγάλη υποχώρηση σημείωσαν οι τιμές στην εξοχική κατοικία στην βόρεια Ελλάδα σημειώνοντας πτώση τιμών που έφτασε και το 60% σε σχέση με το 2008 σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο ημερίδας του ΕΛΙΕ στην Θεσσαλονίκη από τον κ. Χρήστο Μιχαλέρη Αγρον. Τοπογράφο Μηχανικό

Σύμφωνα με τον κ. Μιχελάρη η εξοχική κατοικία έχει χειρότερη εικόνα από τη γενική εικόνα της κτηματαγοράς, καθόσον δεν εξυπηρετεί την πρώτη στεγαστική ανάγκη, αφού νέα ακίνητα β’ κατοικίας καθημερινά ξεκινούν να διατίθενται προς πώληση, σε μία αγορά η οποία ολοένα και περισσότερο τείνει να βασίζεται σε αλλοδαπούς ιδιώτες επενδυτές, κυρίως από τις ανατολικές χώρες και όχι μόνο, ενώ οι προηγούμενες γενιές που απέκτησαν εξοχικές κατοικίες σκέφτονται την πώληση τους, αφού αντιμετωπίζουν σήμερα σε μεγάλο βαθμό δυσκολίες λόγω των εξόδων συντήρησης τους, αλλά και λόγω των αυξημένων εξόδων από αποπληρωμή φόρων, εξόδων μετακίνησης κ.λ.π. Η παραπάνω διαπίστωση τείνει να αναιρεθεί, λόγω της τουριστικής δυναμικής της χώρας και των μισθώσεων Airbnb. Επίσης, έχει μεγαλώσει η διαφορά στην ζήτηση μεταξύ της παραθαλάσσιας και της ορεινής εξοχικής κατοικίας, με κερδισμένους φυσικά, τους παραθαλάσσιους προορισμούς.

Τα τελευταία χρόνια, οι αξίες υποχώρησαν σε σχέση με το έτος 2008 από 40 % - 60 % σε περιπτώσεις πολυτελών ακινήτων που δύσκολα βρίσκουν αγοραστή, με μεγαλύτερη πτώση σε κατοικίες μεγάλης παλαιότητας, που δεν έχουν ανακαινιστεί κ.λ.π. Για τους έλληνες ενδιαφερόμενους αγοραστές, η εμπειρία δείχνει ότι σημαντικά ελκυστικότερα ακίνητα β’ κατοικίας αποτελούν όσα βρίσκονται κάτω της συνολικής αξίας των 50.000 - 100.000€, ενώ φαίνεται πως τα «καλά» ακίνητα «αντέχουν» και διατηρούν ολοένα και καλύτερη δυναμική και ευκολότερη διάθεση τους. Γενικά, η αυξανόμενη τουριστική δυναμική του ευρύτερου βορειοελλαδικού χώρου σε συνδυασμό με τις μισθώσεις Airbnb που επεκτείνονται με ταχύτατους ρυθμούς και έχουν διεισδύσει παντού, όχι μόνο έχουν συγκρατήσει σημαντικά τις τιμές, αλλά σε πάρα πολλές περιοχές πλέον παρουσιάζεται άνοδος, ακόμα και σε σημαντικά ποσοστά κατά περίπτωση. Αξιοσημείωτο είναι ότι, διατίθενται πλέον ακίνητα προς πώληση και μέσω της πλατφόρμας eBay στην πλειονότητα τους τουριστικά και σε δημοφιλείς προορισμούς.

Καθ’ όλη την διάρκεια των περασμένων ετών, η ύπαρξη μεγάλου αριθμού προς διάθεση νεόδμητων εξοχικών κατοικιών σε συνδυασμό με την μειωμένη ζήτηση, έχει οδηγήσει επιχειρηματίες που είχαν προχωρήσει στην ανέγερση τους με σκοπό την πώληση τους, να στρέφονται σε εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης τους είτε μετατρέποντας συγκροτήματα σε ξενοδοχειακές μονάδες είτε σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Ειδικά σε ότι αφορά την μετατροπή των ιδιόκτητων κατοικιών σε ενοικιαζόμενα δωμάτια έχει παγιωθεί πλέον η διάθεση των κατοικιών μέσω της εφαρμογής Airbnb ή άλλων παρόμοιων web εφαρμογών, όπου είναι συνηθισμένο πλέον φαινόμενο αναλόγως της θέσης του ακινήτου και της επιφάνειας του, ακόμα κι αν θα πήγαιναν οι ιδιοκτήτες το καλοκαίρι, να προτιμούν να το μισθώνουν και να καρπώνονται μη ευκαταφρόνητα εισοδήματα. Επίσης, το νομικό και φορολογικό πλαίσιο που θεσπίστηκε τα τελευταία χρόνια για παρόμοιες πλατφόρμες, δεν έχει αποθαρρύνει τον οποιονδήποτε επενδυτή, μικρού ή μεγάλου οικονομικού βεληνεκούς, έτσι ώστε να παρατηρούνται και πολλά «φαινόμενα» αγοραπωλησιών από κατοίκους των βαλκανικών χωρών, που αγοράζουν παλιά εξοχικά διαμερίσματα, με μοναδικό σκοπό την ανακαίνιση τους και την μετέπειτα μίσθωση τους μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb. Απόρροια των παραπάνω συμβολαίων είναι και η κίνηση όλης της τοπικής παράπλευρης αγοράς που σχετίζεται με τα ακίνητα, και μάλιστα, επειδή οι αξίες των ακινήτων που αλλάζουν χέρια είναι σχετικά μικρής αξίας, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις, όπου τα έξοδα που χρεώνονται οι αγοραστές είναι μάλλον υψηλά.

Τα σημάδια ανάκαμψης στην αγορά παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα διαπιστώθηκαν ήδη από το 2016, με τη ζήτηση να επικεντρώνεται κυρίως σε επενδυτές από το εξωτερικό. Ειδικά για την Χαλκιδική, και κατά το 2018 συντελέστηκαν αναλογικά με προηγούμενα έτη, πολλές αγοραπωλησίες εξοχικών κατοικιών, όχι μόνο από ξένους αγοραστές, προερχόμενοι κυρίως από τις ανατολικές και βαλκανικές χώρες, αλλά και από εγχώριους αγοραστές. Φυσικά, λόγω της συνεχιζόμενης πολυετούς πτώσης των τιμών, στις περισσότερες πλέον περιπτώσεις προσεγγίζονται αγοραστές χαμηλών εισοδημάτων από τις γειτονικές χώρες. Ειδικά για την περιοχή της Χαλκιδικής, είναι πλέον πολύ η έντονη η ζήτηση για νέες επενδύσεις, στον χώρο του τουρισμού, μέσω των τρεχόντων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ή ακόμα και για μισθώσεις υφιστάμενων μικρών τουριστικών μονάδων (ενοικιαζόμενα δωμάτια), ειδικά σε περιοχές που λειτουργούν μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, που αποτελούν τουριστικό πόλο έλξης, αλλά και σε περιοχές που δεν εμφάνιζαν έντονη τουριστική ανάπτυξη. Μάλιστα, παρ’ όλα τα υψηλά μισθώματα, νέες παρόμοιες τουριστικές επιχειρήσεις (εφ’ όσον ξεπεράσουν τους σκοπέλους των αδειοδοτήσεων) αναπτύσσονται χωρίς προβλήματα

Οι μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή

Τα τελευταία χρόνια έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση τουλάχιστον πέντε μεγάλων επενδύσεων για τη λειτουργία των πολυτελών μονάδων: «Sani Dunes», «Ikos Οlivia», «Pomegranate Wellness Spa Hotel», «Mirragio Thermal Spa Resort» και «Eagles Villas». Σε πορεία υλοποίησης, βρίσκονται πλέον αρκετές μεγάλες επενδύσεις σε Κασσάνδρα και σε Σιθωνία (με την Κασσάνδρα να έχει τον πρώτο λόγο, εξαιτίας της νέας οδικής σύνδεσης και της κοντινής απόστασης), ενώ διαβάσαμε ότι, προτάθηκε και μεγάλη τουριστική επένδυση και στην Διάπορο.



ered.gr



Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!