"Ξυπνάνε" οι τράπεζες!

Όπως φαίνεται η ελληνική οικονομία πετυχαίνει αρχικά να γυρίσει σελίδα, καθώς τις τελευταίες μέρες οι συνθήκες έχουν γίνει ιδιαίτερα ευνοϊκές προς τις ελληνικές προσπάθειες. Πρώτα ήρθαν τα νέα από την Moody's, η οποία αναβάθμισε κατά δύο μονάδες το αξιόχρεο της χώρας, από από “B3” σε “B1”, με σταθερή προοπτική από θετική, ενώ χθες ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκδοση του πρώτου εδώ και σχεδόν μια δεκαετία του 10ετούς ομολόγου.

Το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 3,90% με το βιβλίο τελικά να κλείνει με προσφορές άνω των 11,8 δισ. ευρώ από τα οποία η χώρα άντλησε τα 2,5 δισ. ευρώ.

Σε συνέχεια των δύο αυτών θετικών εξελίξεων, σαν επιστέγασμα ήρθε και η αναβάθμιση από την Moody's του αξιόχρεου των ελληνικών τραπεζών αυτή τη φορά, με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης να αναβαθμίζει το αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, και της Eurobank σε Caa1 από Caa2, ενώ επιβεβαιώνεται της Τράπεζας Πειραιώς και της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας στο Caa2 και της Attica Bank στο Caa3.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Moody's, οι νέες αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών καθοδηγήθηκαν κυρίως από τις βελτιούμενες οικονομικές συνθήκες και το καλύτερο λειτουργικό περιβάλλον, όπως έδειξε η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στο Β1 (με σταθερές προοπτικές) από Β3 (με θετικές προοπτικές) την 1η Μαρτίου.

Επίσης, αναφέρει, αντανακλούν την προσδοκία του οίκου για περαιτέρω βελτιώσεις στα βασικά οικονομικά μεγέθη των τραπεζών, με τη μείωση του επιπέδου των προβληματικών δανείων, την αύξηση των καταθέσεων των πελατών τους και τη σταδιακή ενίσχυση της αδύναμης κερδοφορίας τους.

Όπως τονίζεται, η βελτίωση στο λειτουργικό περιβάλλον καθιστά τα οικονομικά των τραπεζών πιο συμβατά με υψηλότερο επίπεδο αξιόχρεου.

emea.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!