Πιέζεται η τιμή κράτησης στα ξενοδοχεία, πέφτει η ζήτηση

Πτώση 10% καταγράφουν οι τιμές των ξενοδοχείων στην Αθήνα αυτό το μήνα σε σύγκριση με την τιμή κράτησης το Μάρτιο του 2018, εξέλιξη που έρχεται να επαληθεύσει τις εκτιμήσεις επιχειρηματιών της αγοράς για μια δύσκολη τουριστική σεζόν, με υστέρηση στην ζήτηση από τις βασικές αγορές του εξωτερικού (κυρίως από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο), μεγάλο ανταγωνισμό σε επίπεδο πακέτων με τις γειτονικές χώρες της Μεσογείου και ιδιαίτερα την Τουρκία, αλλά και εκρηκτική άνοδο στον αριθμό των καταλυμάτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας διαμονής όπως η Airbnb.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της trivago Hotel Price Index για τη μέση τιμή ανά διανυκτέρευση για standard δίκλινο δωμάτιο στις πιο δημοφιλείς πόλεις της Ευρώπης, η κράτηση για ξενοδοχεία στην Αθήνα διαμορφώνεται στα 80 ευρώ το μήνα που διανύουμε από 89 ευρώ το Μάριο του 2018. Η χρονιά ξεκίνησε με τιμή ανά διανυκτέρευση στα 71 ευρώ το Ιανουάριο και 73 ευρώ το Φεβρουάριο. Ενδεικτικά, η τιμή κράτησης το Σεπτέμβριο του 2018 -μήνας που η ζήτηση για τουρισμό πόλεων είναι πολύ υψηλή- ήταν στα 114 ευρώ.


Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, τα ξενοδοχεία της Αθήνας δείχνουν να χάνουν τη δυναμική τους, ξεπερνώντας σε επίπεδο τιμών μόνο την Κωνσταντινούπολη, τη Βαρσοβία και τη Μόσχα. Οι ακριβότερες πόλεις το Μάρτιο είναι το Δουβλίνο, η Ζυρίχη, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, το Ρέικιαβικ, το Παρίσι και η Βαρκελώνη, ενώ με τιμή ανά διανυκτέρευση κάτω από 100 ευρώ βρίσκονται η Μαδρίτη, η Βιέννη, οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο, η Ρώμη και η Λισαβόνα.



Ωστόσο σε σχέση με πέρσι οι τιμές διανυκτέρευσης είναι χαμηλότερες στις περισσότερες πόλεις, με εξαίρεση τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, τη Μαδρίτη και την Κωνσταντινούπολη.

Επιχειρηματίες από το χώρο των ξενοδοχείων της Αθήνας επαναλαμβάνουν πως φέτος η σεζόν θα είναι απαιτητική, ειδικά για τις μεγάλες μονάδες του κέντρου, μετά από την περσινή πολύ καλή περίοδο για τον τουρισμό της χώρας συνολικά, αλλά και την επισκεψιμότητα των καταλυμάτων της Αθήνας, όπου οι πληρότητες κατά τους μήνες αιχμής κυμάνθηκαν πάνω από 80%.

Ευελπιστούν επίσης πως σταδιακά η κίνηση θα ανακάμψει, ειδικά όσο προχωράμε προς τον Απρίλιο και το Μάιο, μήνες που παραδοσιακά καταγράφεται άνοδος στα ταξίδια city break. Επί του παρόντος, οι προκρατήσεις είναι μειωμένες κατά 5 -7% πανελλαδικά συγκριτικά με το 2018.

Ο προβληματισμός όμως είναι έντονος λόγω της πολύ μεγάλη ανόδου στον αριθμό των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης που προσφέρονται πλέον από πλατφόρμες, που προτιμούνται από όλες τις κατηγορίες ξένων επισκεπτών. Την ίδια ώρα, η έκρηξη των νέων μονάδων στην Αθήνα, κυρίως των μικρών καταλυμάτων και των boutique hotels, ενδεχομένως να οδηγήσει την αγορά σύντομα σε κορεσμό, όπως σημειώνουν στελέχη που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, τα μεγέθη της οικονομίας διαμοιρασμού καταγράφουν ετήσια ποσοστιαία αύξηση κατά 25%, με έσοδα άνω των 1,9 δισ. ευρώ, ποσό που προσεγγίζει το 10% της ετήσιας τουριστικής δαπάνης.

της Βασιλικής Κουρλιμπίνη
capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!