Οι 6 λόγοι που κάνουν ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα στους επενδυτές

Η εικόνα της αγοράς των ελληνικών ομολόγων έχει υποστεί εντυπωσιακή αλλαγή σε σύγκριση με τις ημέρες των έντονων πιέσεων του 2018, με το ανοδικό μομέντουμ που έχει «χτιστεί» από τα τέλη Ιανουαρίου να μη φαίνεται να βρίσκει «τοίχο» σε όποιον αρνητικό καταλύτη εμφανιστεί στον δρόμο του.

Η διπλή έξοδος στις αγορές έχει βελτιώσει το κλίμα και τη ρευστότητα, με τον τζίρο να έχει «ανεβάσει» ταχύτητα και να κινείται στα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ ημερησίως σε σχέση με τα 20-40 εκατ. ευρώ πριν, ενώ οι διεθνείς οίκοι συστήνουν «αγορά» των ελληνικών κρατικών τίτλων και οι επενδυτές τούς... ακούν, οδηγώντας έτσι τις αποδόσεις του 5ετούς ομολόγου σε ιστορικά χαμηλά (2,6%) και τις αποδόσεις του νέου 10ετούς σε έντονα πτωτική τροχιά (3,76%) από την ημέρα της έκδοσής του.

Στο κυνήγι των αποδόσεων

Οπως επισημαίνουν διαχειριστές και οικονομολόγοι στην «Κ», τα ελληνικά ομόλογα έχουν γίνει «μαγνήτης» για τους επενδυτές λόγω εξωτερικών αλλά και εσωτερικών παραγόντων, μεταξύ των οποίων το ιδιαίτερα ευνοϊκό διεθνές κλίμα και το «κυνήγι αποδόσεων» των επενδυτών, η απουσία πολιτικού κινδύνου στην Ελλάδα, τα θετικά μηνύματα από τους οίκους αξιολόγησης και τη βελτίωση της μακροοικονομικής εικόνας της χώρας. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, η θετική αυτή τάση μπορεί εύκολα και γρήγορα να ανακοπεί.

Ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Merian Global Investors, Νίκολας Γουόλ, μιλώντας στην «Κ», εντοπίζει έξι λόγους για τους οποίους τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται πλέον στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών.

1. Η συνεχιζόμενη ήπια ρητορική της ΕΚΤ, τη στιγμή που οι πληθωριστικές πιέσεις απουσιάζουν. Με πολλά ομόλογα του πυρήνα της Ευρωζώνης να διαπραγματεύονται ακόμη και με αρνητικές αποδόσεις, οι επενδυτές αγοράζουν όλο και περισσότερο κρατικά ομόλογα χαμηλότερης πιστοληπτικής αξιολόγησης για να έχουν υψηλή απόδοση στα χαρτοφυλάκιά τους.

2.Το μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας που διατηρεί η Ελλάδα μειώνει τους κινδύνους γύρω από τη χώρα. Αυτό, μαζί με τη μακρά μέση ωριμότητα του συνολικού χρέους της Ελλάδας, καθιστά τα ελληνικά ομόλογα πολύ ελκυστικά έναντι των άλλων χωρών.

3. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδιώκει μια καλή σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και προχωράει στην υλοποίηση του προγράμματος.

4. Οι εκλογές του τρέχοντος έτους δεν θεωρούνται κίνδυνος. Μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα επιταχύνει πιθανώς τη μείωση των ελληνικών spreads, ωστόσο ακόμη και μια νίκη Τσίπρα δεν θα ήταν κακή είδηση μεσοπρόθεσμα, εάν ακολουθήσει μια λογική διαχείριση των οικονομικών της χώρας.

5. Η βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές μαζί με τη διόρθωση των δημόσιων οικονομικών εκτιμάται από την αγορά πως θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

6. Γίνονται προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο Φάμπιο Μπαλμπόνι, οικονομολόγος της HSBC, το περασμένο έτος η Ελλάδα πέτυχε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε περισσότερο από μία δεκαετία και η δυναμική συνεχίζεται παρά την επιβράδυνση σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτά είναι καλά νέα επίσης από την άποψη της βιωσιμότητας του χρέους: χάρη στην υψηλή ανάπτυξη και στις ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, το χρέος προς το ΑΕΠ της Ελλάδας θα πρέπει να αρχίσει να μειώνεται γρήγορα από αυτό το έτος. Από την πλευρά της αγοράς, η πρόσφατη διεύρυνση της βάσης των επενδυτών είναι ένας ακόμη θετικός παράγοντας, καθώς θα αυξήσει τη ρευστότητα και θα μειώσει την αστάθεια στην αγορά ομολόγων της Ελλάδας, προσελκύοντας έτσι περισσότερους επενδυτές.

Σημαντικό ρόλο στην «ανεβασμένη» επενδυτική διάθεση για τα ελληνικά ομόλογα παίζει και το ιδιαίτερα ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον, καθώς και το τέλος του QE της ΕΚΤ, όπως σημειώνει στην «Κ» ο Σεμπάστιαν Φελέχνερ, αναλυτής της αγοράς ομολόγων στην DZ Bank. Το τελευταίο διάστημα δεν έχει σημειωθεί κλιμάκωση του κινδύνου στις αγορές σε ό,τι αφορά τα μέτωπα του Brexit, των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας και την οικονομική πορεία της Ευρωζώνης. Επιπλέον, τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν επενδυτικό μαγνήτη και λόγω των εξαιρετικά χαμηλών αποδόσεων άλλων ομολόγων της Ευρωζώνης, ενώ το τέλος του QE έκανε τις χώρες που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα να χάσουν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας.

Οι κίνδυνοι

Στους κινδύνους γύρω από τα ελληνικά ομόλογα, οι αναλυτές τοποθετούν την επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, την παροχολογία της ελληνικής κυβέρνησης και τον πιθανό δημοσιονομικό εκτροχιασμό λόγω των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων.

Τα ελληνικά ομόλογα θα εξακολουθήσουν να επηρεάζονται από τις τάσεις που επικρατούν στις διεθνείς αγορές, όπως σημειώνει στην «Κ» ο Τόμας Γουάκερ, επικεφαλής πιστωτικών αγορών στην UBS.

Αυτή τη στιγμή οι επενδυτές φαίνεται να αποτιμούν την ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης το καλοκαίρι και ένα θετικό αποτέλεσμα στις διεθνείς εμπορικές διαμάχες και στο Brexit. Εάν συμβούν όλα αυτά, η αγορά το έχει ήδη αξιολογήσει, αν όχι, μπορεί να οδηγηθούμε σε διόρθωση.

Επίσης, τυχόν νέες αναταραχές στην Ιταλία θα επηρεάσουν και πάλι τα ελληνικά ομόλογα, ενώ οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στην προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα και στις οποιεσδήποτε παροχές ή στις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις.

kathimerini.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!