Πώς πέντε οίκοι και δέκα funds ανέβασαν την αγορά

Οι πέντε μεγάλοι οίκοι BOFA Meryll Lynch, Goldman Sachs, HSBC, Jp Morgan, Morgan Stanley και μια δράκα απο funds οδηγούν το χρηματιστήριο ανοδικά, όπως φάνηκε ξεκάθαρα στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις με τον υψηλό όγκο μετοχών σε τραπεζικές μετοχές.

Οι τζίροι στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις ανήλθαν σε 83 εκατ. ευρώ και 50,8 εκατ. ευρώ δίνοντας ξεκάθαρο σήμα για τις προθέσεις τους και παρά την άνοδο των τραπεζικών μετοχών έως και 60% (Πειραιώς) απο τα χαμηλά.

Οι πέντε οίκοι, οι οποίοι ήταν ανάδοχοι της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου έχουν κάθε λόγο να «πουσάρουν» την αγορά καθώς θα αποκομίσουν τεράστιες προμήθειες και απο την επικείμενη έκδοση του 10ετους ομολόγου. Σε μια ρηχή αγορά, η άνοδος όπως και η κάθοδος δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και κεφάλαια.

Με επίμονους πωλητές και επίμονους αγοραστές επιτυγχάνεται το ίδιο αποτέλεσμα. Στην περίπτωση μας, οι πωλητές απο τις 18 Ιανουαρίου είναι απόντες ενω οι αρνητικές συνεδριάσεις ήταν μόλις 6, έτσι η αγορά απο τις 617 μονάδες έφθασε ένα βήμα απο τις 700 μονάδες, πριν την πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και την έκδοση του 10ετους ομολόγου.

Οι πέντε οίκοι, βεβαίως, είναι διπλά κερδισμένοι. Υψηλές προμήθειες απο την έκδοση του ομολόγου με προμήθεια και επιτυχίας για το επιτόκιο, αλλά και σημαντικά κέρδη απο την άνοδο των μετοχών. Επιπλέον στην όλη προσπάθεια μεγάλο ρόλο έπαιξε και η ανταλλαγή επιτοκίων της Εθνικής, αλλά και η σιωπηρή παράταση γαι τα κεφάλαια της Πειραιώς

Απο κοντά μια δράκα funds με στοίχημα τις εκλογές

Μαζί με τους μεγάλους οίκους, όμως, μια δράκα απο long funds έχουν αναλάβει τεράστια ρίσκα στις τραπεζικές μετοχές. Μέχρι τώρα ο στόχος έχει επιτευχθεί καθώς οι μετοχές έχουν αναδυθεί απο τα χαμηλά 52 εβδομάδων. Αυτή ακριβώς η ανάδυση για τους περισσότερους σημαίνει μια προεξόφληση της προκήρυξης βουλευτικών εκλογών.

Τα ξένα funds ποντάρουν στο γεγονός ότι, η σημερινή διακυβέρνηση δεν θα περιμένει να παρακολουθήσει μια εκλογική συντριβή σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές (με τους τρεις εξ ορισμού χαμένους).

Τα ρίσκα , όμως, που έχουν αναληφθεί είναι σημαντικά. Οι ξένοι επενδυτές κατάλαβαν ότι δόθηκε χρόνος στις ελληνικές τράπεζες για τα NPE'S. Παρά το γεγονός ότι, ο νέος νόμος προκαλεί νέες καθυστερήσεις όχι μόνο στα στα κόκκινα δάνεια (Ιανουάριος – Φεβρουάριος), αλλά και σε εξυπηρετούμενα, ο καταλύτης είναι οι εκλογές.

Το trade που ανέλαβαν οι ξένοι επενδυτές είναι συγκεκριμένο. Εαν προκηρυχθούν οι εκλογές τότε η αγορά θα επιχειρήσει να προεξοφλήσει κατά πόσο θα είναι επιτυχημένες οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια, την οικονομία τους φόρους. Με λίγα λόγια, εαν η νέα κυβέρνηση δώσει αξία στα περιουσιακά στοιχεία. Αν όμως δεν προκηρυχθούν οι εκλογές μέχρι τα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απρίλιου τότε η αβεβαιότητα για τις τράπεζες θα επανέλθει καθώς η αναμονή μέχρι τον Οκτώβριο θα παραλύσει την οικονομία.

Του Δημήτρη Παφίλα
newmoney.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!