Τι αποζημιώσεις δίνονται για τα ιατρικά λάθη στην Ελλάδα ανά ειδικότητα

Η πιθανότητα να υποστεί ένας πολίτης βλάβη κατά την επαφή του γενικά με τις υπηρεσίες υγείας είναι 1:300, ενώ σε βιομηχανίες πολύ υψηλού κινδύνου, όπως η αεροπλοΐα 1:1.000.000. Αυτό αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θέλοντας να δείξει το κενό που υπάρχει στην ασφάλεια των ασθενών διεθνώς και τις πολιτικές που πρέπει να εκπονηθούν για την ανάπτυξη ασφαλούς περιβάλλοντος σε χώρους υγείας και τη μείωση ιατρικών λαθών.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για ιατρικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα με βάση την ιατρική ειδικότητα (Πανεπιστήμιο Πειραιώς, 2010) υπολογίζεται ότι η μέση αποζημίωση που επιδικάζεται σε λάθη μαιευτήρων ξεπερνά τις 620.000 ευρώ, σε λάθη νευροχειρουργών ξεπερνά τις 450.000 ευρώ, σε υποθέσεις που αφορούν πλαστικούς χειρουργούς τις 170.000 ευρώ κλπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Ελλάδα γίνονται περίπου 6.000 ιατρικά λάθη ετησίως. Δύο υποθέσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί το χρόνο που πέρασε είναι:

α) με δικαστική απόφαση τον Αύγουστο του 2018 αποδόθηκε αποκλειστική υπαιτιότητα ιατρού – μαιευτήρα και επιδίκαστηκε 400.000 ευρώ σαν αποζημίωση για τη γέννηση παιδιού με μόνιμη αναπηρία. “Ο μαιευτήρας λόγω έλλειψης προσοχής δεν προέβλεψε το αποτέλεσμα των παραλείψεών του και δεν ενήργησε, σύμφωνα με τους κοινούς αναγνωρισμένους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, όσον αφορά την επιλογή της μεθόδου και της συχνότητας παρακολούθησης της εγκύου – μητέρας, με ομάδα αίματος ρέζους Rh- (αρνητικού), που εγκυμονεί κίνδυνο προσβολής αιμολυτικής νόσου στο κυοφορούμενο παιδί (Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου) και

β) το 2018 δικαστική απόφαση όρισε ότι το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών θα πρέπει να καταβάλλει αποζημίωση 15.000 ευρώ σε ασθενή που υποβλήθηκε σε νευροχειρουργική επέμβαση καθώς όπως ισχυρίστηκε ενημερώθηκε πλημμελώς από το γιατρό του για τις επιπλοκές της εγχείρησης. Ο ασθενής σύμφωνα με το ΙΚΑ μετά από την επέμβαση παρουσίασε ημιπληγία κατάσταση η οποία κρίνεται χρόνια και επιφέρει σ΄ αυτόν ποσοστό αναπηρίας 60%. Το διοικητικό εφετείο έκρινε ότι ο ενάγων δικαιούται αποζημίωση 15.000 ευρώ λόγω ηθικής βλάβης , ωστόσο η αγωγή που αφορούσε την πρόκληση ηθικής βλάβης για αυθαίρετη πράξη απορρίφθηκε καθώς ο ασθενής ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι εάν είχε ενημερωθεί δεν θα είχε κάνει την επέμβαση. (Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου).



της Βίκυς Γερασίμου
insurancedaily.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!