Στα 80 δις το ασφαλιστικό κενό στις φυσικές καταστροφές του 2018

Για άλλη μία χρονιά το κενό που καταγράφεται ανάμεσα στις οικονομικές απώλειες και τις ασφαλισμένες στις φυσικές καταστροφές είναι μεγάλο. Με βάση τα στοιχεία της Munich Re οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πληρώσουν 80 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 για να καλύψουν αποζημιώσεις από ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα. Οι συνολικές οικονομικές απώλειες ανήλθαν σε 160 δισεκατομμύρια δολάρια, νούμερο που βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών (140 δις δολ), στόσο μόνο το 50% των ζημιών ήταν ασφαλισμένες.

Το γεγονός που προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικονομική απώλεια είναι η η Camp Fire στη Βόρεια Καλιφόρνια, η οποία προκάλεσε ζημιές ύψους 12,5 δισ. Δολαρίων και ο τυφώνας Michael με ασφαλισμένες απώλειες ύψους 10 δισ. Δολαρίων, σύμφωνα με την έκθεση. Η Καλιφόρνια το 2018 “βίωσε τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην ιστορία των ΗΠΑ”, αναφέρει η Munich Re, συμπεριλαμβανομένης της Camp Fire, η οποία “κατέστρεψε την μικρή πόλη Paradise” αλλά και η Woolsey Fire που δημιούργησε ζημιές 4 δισ. στο Λος Άντζελες. Συνολικά, οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια προκάλεσαν ζημιές ύψους 18 δισ. Δολαρίων.

“Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι οι απώλειες από πυρκαγιές στην Καλιφόρνια έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια”, ανέφερε σε δήλωσή του που δημοσιεύθηκε με την έκθεση ο Ernst Rauch, επικεφαλής του κέντρου κλιματολογίας και γεωεπιστημών στη Munich Re, με έδρα το Μόναχο. Οι τυφώνες στις Η.Π.Α. προκαλούν το ένα πέμπτο των συνολικών ζημιών παγκοσμίως και οι παγκόσμιοι κυκλώνες προκάλεσαν συνολικά πάνω από τις μέσες συνολικές απώλειες ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018, περίπου το ήμισυ των οποίων είναι ασφαλισμένες.

Η εποχή των τυφώνων είχε συνολικά επτά θύελλες που επέλασαν στα νησιά της Ιαπωνίας το 2018. Πέντε από τις καταιγίδες έφεραν ξηρασία ή έγιναν τυφώνες και έφεραν μαζί τους καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, Η πιο σοβαρή καταιγίδα ήταν η Typhoon Jebi με ασφαλισμένες απώλειες ύψους περίπου 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που την καθιστά έναν από τους πιο ακριβούς τυφώνες στην ιστορία της Ιαπωνίας.

insurancedaily.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!