«Πράσινο» με σφιχτούς όρους για τα 12 κτίρια πολυτελών κατοικιών του Αστέρα Βουλιαγμένης

Με ...σφιχτούς όρους, για την περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων, εγκρίθηκε από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά η αρχιτεκτονική μελέτη για τα 12 κτίρια υπερπολυτελών κατοικιών εντός του Αστέρα Βουλιαγμένης, στο πλαίσιο του μεγάλου επενδυτικού πλάνου του σχήματος των νέων επενδυτών.

Ειδικότερα, εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη για την «ανέγερση δώδεκα νέων, ανεξάρτητων κτιρίων κατοικιών με υπόγεια και πισίνες, οι εργασίες του περιβάλλοντος χώρου και η κοπή δένδρων, στην κάθετη ιδιοκτησία -β' τμήμα- του οικοπέδου της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένη ΑΞΕ», κατόπιν και της σχετικής ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Σημειωτέον ότι ήδη από πέρυσι το Μάιο είχε υπογραφεί μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της εταιρείας μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας για το έργο του επενδυτικού σχεδίου του συγκροτήματος, το οποίο σε δυόμιση μήνες από σήμερα, από τις 29 Μαρτίου θα δέχεται τους πρώτους του επισκέπτες στις πλήρως ανακαινισμένες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, κάτω από το «βαρύ» όνομα της Four Seasons. Μάλιστα, με βάση την τελευταία λίστα του Forbes, το νέο Four Seasons Astir Palace βρίσκεται στα 19 καλύτερα και πολυαναμενόμενα ξενοδοχεία για το 2019 σε όλο τον κόσμο.




Το επενδυτικό σχήμα της Jermyn Street, με τη συμβολή της AGC Equity Partners από το Λονδίνο, και τη συμμετοχή των επενδυτικών funds από το Αμπου Ντάμπι και το Κουβέιτ, αραβικών κεφαλαίων και του τουρκικού ομίλου της Dogus είχε αποκτήσει το ιστορικό συγκρότημα το 2016 με στόχο να προχωρήσει το επενδυτικό πλάνο, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, σταδιακά, σε φάσεις, ξεκινώντας από τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις κι εν συνεχεία με τη μαρίνα και τις κατοικίες, για τις οποίες το ενδιαφέρον υποψηφίων αγοραστών εξαρχής ήταν πολύ μεγάλο.




Όσον αφορά τώρα την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για την αρχιτεκτονική μελέτη που αφορά τα 12 κτίρια των κατοικιών αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα ότι το σύνολο των εκσκαφικών εργασιών θα γίνει υπό την επίβλεψη αρχαιολόγου, οι δαπάνες για τη μισθοδοσία του οποίου θα βαρύνουν τον κύριο του έργου. Σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων, οι εργασίες θα διακοπούν και θα ακολουθήσει σωστική ανασκαφική έρευνα, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η περαιτέρω πορεία του έργου. Επιπλέον, με το πέρας των τυχόν ανασκαφικών εργασιών στο σύνολο ή σε αυτοτελές τμήμα του έργου, θα ακολουθήσει η κατά νόμο απόφαση σχετικά με τη διατήρηση ή μη και προστασία των αρχαιοτήτων, κατόπιν γνωμοδότησης του αρμοδίου Συμβουλίου του ΥΠΠΟΑ, ενώ οι μελέτες που θα απαιτηθούν σχετικά με την προστασία, συντήρηση και ανάδειξη αρχαιοτήτων θα εκπονηθούν σε συνεργασία με την αρμόδια ΕΦΑ Πειραιώς και Νήσων και οι σχετικές δαπάνες θα βαρύνουν τον κύριο του έργου.



Οπως προβλέπεται σχετικά, για την παρακολούθηση και εκτέλεση αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών, καθώς και για τις εργασίες προστασίας, ανάδειξης, αποκατάστασης και συντήρησης αρχαιολογικών των ευρημάτων στο πλαίσιο του έργου θα πρέπει να εφαρμοστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στο υπογεγραμμένο μνημόνιο συναντίληψης. Το ΥΠΠΟΑ ζητεί επίσης να ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα του ελληνιστικού κτιρίου που έχει εντοπιστεί πλησίον της οδού πρόσβασης στις κατοικίες, ενώ για τη διατήρηση και τυχόν ανάδειξη του μνημείου, θα εκδοθεί σχετική απόφαση με το πέρας της ανασκαφικής έρευνας, κατόπιν γνώμης του αρμόδιου συμβουλίου. Επισημαίνεται εδώ ότι σε περίπτωση τροποποίησης οποιουδήποτε στοιχείου της μελέτης, θα πρέπει να επανυποβληθεί προς έγκριση στις συναρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, κατόπιν γνώμης του αρμοδίου συμβουλίου.


Της Στεφανίας Σούκη
newmoney.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!