10 coaches απαντούν: Τι φεύγει με το 2018, τι έρχεται με το 2019;

Λίγες ώρες αφού αποχαιρετίσαμε το 2018, ζητήσαμε από 10 coaches να μας πουν τι «φεύγει» μαζί του και, ταυτόχρονα, τι έρχεται με τη νέα χρονιά, το 2019.

Βικτωρία Σιδέρη, Executive &Team Coach, Coach Trainer

Το 2018 ας φύγει με αναστοχασμό! Αυτό που θα μας κάνει καλύτερους, αποδοτικότερους και περισσότερο ανθεκτικούς είναι οι εμπειρίες που αποκομίσαμε το έτος 2018. Κάθε έτος που φεύγει, αφήνει σε όλους μας όμορφες και άσχημες αναμνήσεις. Ο αναστοχασμός και η συνειδητή αξιοποίηση των βιωμάτων μας είναι εκείνα τα στοιχεία που θα μας ξεχωρίσουν και θα μας προετοιμάσουν για αυτά που έπονται.

Το 2019 ας έρθει με όραμα! Το όραμα και οι ευθυγραμμισμένοι, σε αυτό, στόχοι είναι η καταλληλότερη στρατηγική για την εκκίνηση του νέου έτους. Στην αρχή του έτους οραματιζόμαστε πως θα θέλαμε να είμαστε την τελευταία μέρα του. Έπειτα, επεξεργαζόμαστε και θέτουμε στόχους, που απαντούν στο όραμα μας. Σχεδιάζουμε και ξεκινάμε την υλοποίηση. Δεν ευχόμαστε απλά στην αρχή ενός νέου έτους. Υλοποιούμε. Δεν έχουμε απλά επιθυμίες. Έχουμε πλάνα δράσης.

Κωνσταντίνα Κανάρογλου, Founder, Leadership Coaching

Αφήνοντας πίσω μας το 2018, συνειδητοποιούμε ότι πολύ συχνά βασίζουμε τις αποφάσεις, τα συναισθήματα και τον τρόπο που σκεφτόμαστε και δρούμε σε εικασίες. Και αυτές οι εικασίες, μας οδηγούν σε σκληρή κριτική στους γύρω μας, άλλα και στην παραδοχή ότι έχουμε πάντα δίκιο. Ωστόσο, η κάθε μονάδα από εμάς είναι μέρος ενός συστήματος, είτε λέγεται εργασιακός χώρος, οικογένεια, ή σχέσεις.

Concept: Ίσως πρέπει να ακούσουμε λίγο παραπάνω τις άλλες φωνές αυτού του συστήματος. Όσο και να πιστεύουμε στη δική μας αλήθεια, ας παραδεχθούμε ότι υπάρχει έστω ένα 2% αλήθεια στις απόψεις των άλλων.

Το 2019 ακούμε και τις άλλες «φωνές», όχι για να απαντήσουμε ή να κρίνουμε, αλλά για να βρούμε την αλήθεια που μας φέρνει πιο κοντά.

Κάνουμε ερωτήσεις, χωρίς φόβο, και δεν μένουμε για πάντα στην πλάνη των εικασιών μας.
Και, τέλος, δεν χρειάζεται να έχουμε πάντα δίκιο, αρκεί να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε κάθε δεδομένη στιγμή.

Ιφιγένεια Παρασκευοπούλου, Personal and Executive Coach

Με το 2018 φεύγει ο ηγέτης χωρίς σκοπό, όραμα και όνειρο, που αδυνατεί να συνδεθεί και να εμπνεύσει. Έρχεται με το 2019 αυτός που γνωρίζει το «γιατί» σε ό,τι κάνει, έχει ένα ελκυστικό, λαμπερό μελλοντικό όραμα που κινητοποιεί και προσφέρει νόημα στην προσπάθεια. Φεύγει η πεποίθηση πως με έντονη πίεση και εξαντλητικό προγραμματισμό μπορεί να διαστρεβλωθεί ο χρόνος.

Φεύγει η παράτολμη κατάχρηση της ενέργειας που οδηγεί στην εξάντληση, σωματική και ψυχική. Αν και ο χρόνος είναι πεπερασμένος, η ενέργεια δεν είναι, είναι ανανεώσιμη και έρχονται για το 2019 συμπεριφορές και στρατηγικές για σωματική, νοητική και συναισθηματική επαναφόρτιση.

Φεύγει, τέλος, η μονοδιάστατη εστίαση στο υλικό, στο επίτευγμα, στο κέρδος και η αδιαφορία για το βαθύτερο νόημα και σκοπό. Τα χρήματα και η εξουσία έχουν αναμφισβήτητα αξία αλλά το μεγαλύτερο προνόμιο ενός ηγέτη ή οργανισμού είναι η ευκαιρία να κάνει τη διαφορά, να βοηθήσει και να επιδράσει θετικά στον άμεσο κύκλο επιρροής αλλά και στην κοινότητα και την κοινωνία στο σύνολό της.

Νίκος Νιώτης, Life & Business Coach

Αποχωρισμός 2018: Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συγχρονικότητας, η οποία βρίσκει την δυσκολότερη, ίσως, έκφρασή της στην ελληνική πραγματικότητα, ο αποχωρισμός του 2018 ταυτίζεται με απελευθέρωση, κυρίως από εσωτερικούς περιορισμούς και εμπόδια του παρελθόντος που μας στοιχειώνουν τα τελευταία χρόνια. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πρότυπο ζωής - όχι μόνο εντός συνόρων αλλά παγκόσμια - που κατέρρευσε σε κάθε επίπεδο και το οποίο καλούμαστε να αφήσουμε πίσω. Πιο πολύ από κάθε άλλη φορά, μας ζητείται να εγκαταλείψουμε ότι δεν λειτουργεί πια σε συναισθηματικό, νοητικό, πνευματικό, φυσικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Ανακάλυψη-Δημιουργία 2019: Η ανακάλυψη - αποκάλυψη της προσωπικής και συλλογικής αλήθειας, η ανάληψη της ευθύνης της ζωής μας σε όλα τα επίπεδα και η έκφραση της δημιουργικότητάς μας, πέρα από συναισθηματισμούς, αδικίες και πικρίες, βρίσκονται απέναντί μας και περιμένουν να τις κοιτάξουμε κατάματα και να τις αγκαλιάσουμε ακόμα κι αν είναι επίπονο.

Βαλεντίνα Κόρδη, High Performance & Mindset Coach

Το 2018 φεύγουν οι ευκαιρίες που χάσαμε από τους φόβους που ντύθηκαν δικαιολογίες και εμπόδια στο δρόμο μας και το 2019 έρχεται ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης, να μας βοηθήσει να κάνουμε επιτέλους τα απαραίτητα βήματα για να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας.

Νομίζω πως τώρα έχει πλέον φτάσει η στιγμή για πολλούς να συνειδητοποιήσουν ότι οι αλλαγές δεν έρχονται, αλλά τις φέρνουμε. Δεν πρέπει να περιμένουμε απλώς να συμβούν πράγματα στην επιχείρησή μας, όπως να αυξηθούν οι πωλήσεις μας, να γίνει πιο συνεργάσιμο και πιο πρόθυμο το προσωπικό μας, να μας προτιμήσει μεγαλύτερο ποσοστό του αγοραστικού κοινού. Πρέπει να είμαστε εμείς αυτοί που θα τολμήσουμε να βγούμε από την ζώνη ασφαλείας μας ως επιχειρηματίες και ως ηγέτες και θα χτίσουμε σχέσεις με τους πελάτες μας ή τους εργαζόμενους, μέσα από ένα αυθεντικό ενδιαφέρον γι’ αυτούς και τις ανάγκες τους. Το 2018 λοιπόν φεύγει το «δεν γίνεται» και το 2019 έρχεται το «μπορώ να το κάνω»!

Ιρις Μπαλόγλου, Executive Coach, Mentor & Marketing Consultant

Κάθε νέα χρονιά χαράζει νέα δεδομένα και στόχους επίτευξης με ενθουσιασμό και ενέργεια, παίρνοντας πάντα μαθήματα και εμπειρίες από την προηγούμενη χρονιά που καλείται να τα διαμορφώσει και να τα εξελίξει. Η κοινωνία τα τελευταία χρόνια ξέχασε τον άνθρωπο, τις ανάγκες, τις ποιότητες, τις αξίες του. Όμως, βρήκε νέα εργαλεία για να επικοινωνούμε καλύτερα, να είμαστε πιο ανθεκτικοί στις αλλαγές, να αποκτούμε αυτογνωσία. Ένα από τα νέα αποκτήματα στο χώρο της επιστήμης και της τέχνης είναι το coaching, που αναπτύσσεται στην Ελλάδα με ανοδικούς ρυθμούς, αφού κάθε χρόνο αναγνωρισμένες σχολές εκπαιδεύουν τους νέους coaches. Η ανάγκη προκύπτει γιατί οι άνθρωποι επιζητούν την ισορροπία στην προσωπική και επαγγελματική ζωή, θέλουν να ανακαλύψουν τα δυνατά τους σημεία, να γνωρίσουν τα εμπόδια και τις περιοριστικές τους πεποιθήσεις. Να αναπτύξουν τις ηγετικές τους δεξιότητες. Να στοχεύσουν με σταθερά βήματα γνώσης του εαυτού τους, σε ένα καλύτερο αύριο.

Τόνια Τσιρογιάννη, Personal & Business Coach

Τέτοιες μέρες οι πελάτες – coaches, και όχι μόνο, έρχονται αντιμέτωποι με την ερώτηση: «τι κατάφερα το 2018; Τι στόχο να θέσω για το 2019;». Ίσως στη σημασία των στόχων να κρύβεται το κίνητρο για να αλλάξουμε συνήθειες, πεποιθήσεις και να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας μέσα από αυτήν την διαδικασία.

Σε ένα περιβάλλον που οι αλλαγές είναι ραγδαίες και συχνά επιθετικές, είναι σημαντικό να αναπτύξουμε την ανθεκτικότητα μας, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Παρόλα αυτά, το μέλλον μας το ορίζουμε κυρίως εμείς. Ας ορίσουμε τις δυνάμεις μας, τους ανθρώπους που θέλουμε δίπλα μας για να μας υποστηρίζουν, αλλά και να μας θυμίζουν ποιοι αληθινά είμαστε. Που θέλουμε να πάμε το 2019; Αφήνοντας πίσω ανασφάλειες, φόβους και περιοριστικές πεποιθήσεις, ας επιβραβεύσουμε την κάθε μας προσπάθεια και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες της ζωής και της κοινωνίας που θέλουμε για εμάς και τους αγαπημένους μας.

Νίκη Ανάντι Κουλούρη, Leadership and Creativity Coach

Το 2018 ζήσαμε στιγμές γεμάτες με αγάπη και χαρά, στιγμές με αισιοδοξία, δημιουργικότητα, στιγμές που αγκαλιάσαμε και μας αγκάλιασαν για την επιτυχή υλοποίηση ενός έργου, στιγμές γεμάτες με συμπόνια για τον συνάνθρωπο, στιγμές που ξεχάσαμε τι μας χώριζε με τους άλλους και ενωθήκαμε όλοι μαζί για έναν κοινό σκοπό. Συγχρόνως, υπήρχαν και οι στιγμές εκείνες που μαλώσαμε, θυμώσαμε, λυπηθήκαμε, νιώσαμε απελπισμένοι, αβοήθητοι, μόνοι.

Και τώρα, λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2018, κάποιοι από εμάς θα θέλαμε να θυμόμαστε τις καλές στιγμές και να αφήσουμε πίσω μας τις δύσκολες, τις «προκλητικές». Στον κόσμο που ζούμε, γεμάτο σχέσεις και αλληλεπιδράσεις, η κάθε μας στάση απέναντι σε ότι συμβαίνει δημιουργεί το δικό της αποτύπωμα. Επηρεάζει και επηρεάζεται.

Μήπως, καθώς έρχεται το 2019, θα ήταν χρήσιμο να καλοδεχθούμε όλες τις στιγμές που ζήσαμε μέσα στο 2018, καθώς όλες είναι μέρος της ζωής μας και να εξετάσουμε, αναστοχαστούμε, αναπλαισιώσουμε, ό,τι μας πόνεσε, μας «προκάλεσε» ή μας «δυσκόλεψε»;

Χριστόφορος Καρράς, Certified Performance Coach & Coach Trainer

Η Ηγεσία και το Coaching συμπορεύονται και διαπλέκονται δημιουργικά καθώς εξελίσσονται στον χρόνο. Φτάνοντας στο 2019, αυτό που αφήνουμε πίσω είναι ουσιαστικά αυτό που μας έφερε μέχρι εδώ: η προσπάθεια για αποτελεσματικότερη συμπεριφορά και παραγωγικότερη επίδοση των εργαζομένων. Κρατάμε την εξελιγμένη του μορφή, δηλαδή το «πώς ο άνθρωπος θα εμπνευστεί και θα κινητοποιηθεί δημιουργικά προς την επιτυχή έκβαση, όντας ικανός να εφαρμόσει τις τακτικές της Στρατηγικής που έχει σχεδιαστεί».

Μέσα από την Coaching σχέση, ο πελάτης παραμένει κινητοποιημένος, εστιασμένος στον στόχο και αναδεικνύει τις δεξιότητές του ώστε να αλληλεπιδρά αποτελεσματικά και να είναι ικανός προς επιτυχημένες συνέργειες. Οι Ήπιες Δεξιότητες (Soft Skills) που καλλιεργήθηκαν ως τάση τα τελευταία χρόνια, έβγαλαν την διοίκηση από το απαρχαιωμένο μοντέλο της «εντολής και εκτέλεσης», καθώς ανέδειξαν τις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες των εργαζομένων.

Παρατηρούμε πως αυτό που φέρνει το 2019 είναι η εμβάθυνση στον τρόπο επικοινωνίας και συμπεριφοράς των ανθρώπων εντός του εργασιακού περιβάλλοντος και η μελέτη πάνω στο πώς θα μπορεί, ακόμα καλύτερα, να ασκηθεί η ηγεσία με γνώμονα τις ανάγκες των ανθρώπων και το όραμα της διοίκησης.

Βάσια Μανίκα - Diet & Wellbeing NLP Coach

To 2018 ήταν μια χρονιά προκλητική: είχε ανατροπές, καταστροφές, γκρέμισμα σχεδίων και παλιών πεποιθήσεων. Φυσικά, είχε και πολλές δυνατές στιγμές χαράς, συγκίνησης, έρωτα, επιτυχίας. Συνειδητοποιήσαμε ότι η απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή που απαιτεί το 2019, είναι η κατάλληλη προετοιμασία. Το 2018, λοιπόν, ήταν μια χρονιά προπόνησης για το 2019, σε όλους τους τομείς, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αισθανόμαστε την αλλαγή που φέρνει ο νέος χρόνος και έχουμε καταλάβει, πλέον, ότι είναι στο χέρι μας η διαχείριση των καταστάσεων.

Από εμάς εξαρτάται η απόφαση για τις μάχες που αξίζει να δώσουμε και ποιες απλά να αφήσουμε να φύγουν. Από εμάς εξαρτάται η ενσωμάτωση των λόγων και των σκέψεών μας, ώστε να γίνουν η νέα μας πραγματικότητα, όπως τόσα χρόνια γινόταν αλλά δεν ξέραμε πώς να το αναγνωρίσουμε. Από εμάς εξαρτάται να βιώσουμε την αλλαγή και να την αγκαλιάσουμε. Να αγκαλιάσουμε όλα τα κομμάτια μας, όποια και να είναι. Να αγκαλιάσουμε τις "αδυναμίες" μας και να τις ταΐσουμε, ώστε να γίνουν η απόλυτη δύναμή μας. Να αγκαλιάσουμε το μικρό παιδί μέσα μας που λαχταράει να είναι χαρούμενο και ευτυχισμένο και ξέρει απόλυτα τι θέλει. Απλά χρειάζεται να μάθουμε να ακούμε και να επικοινωνούμε στη γλώσσα του.

Η επικοινωνία είναι το σημείο- κλειδί για το 2019. Επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα, μέσα και έξω μας. Η νέα χρονιά μας αναγκάζει να γίνουμε εξωστρεφείς, να δείξουμε στον κόσμο ποιοι πραγματικά είμαστε. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ξέρουμε ή να αποφασίσουμε ποιοι είμαστε. Ποια χαρακτηριστικά μας θέλουμε και κρατάμε και ποια τα αφήνουμε στο 2018, έτσι κι αλλιώς τα έχουμε τεστάρει όλα.

Αγκαλιάστε τον εαυτό σας, όπως αγκαλιάζετε το παιδί σας. Κι έτσι, θα θυμηθείτε ξανά πώς είναι να νιώθετε αυτή την απεριόριστη δύναμη ότι μπορείτε να κατακτήσετε τον κόσμο (σας) και να το διασκεδάσετε κιόλας κατά τη διάρκεια! Ναι, θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα σε όλη αυτή τη διαδικασία, όμως στο τέλος του 2019 θα έχετε μια χρονιά γεμάτη νίκες, αυτο-εκτίμηση και δυνατές άγκυρες για όλα όσα καταφέρατε να κάνετε με επιτυχία, απλά δείχνοντας σε εσάς και στους άλλους τον γνήσιο, μαγικό, αυθεντικό σας εαυτό.

Και όλοι υποκλίνονται στην Αυθεντικότητα.

συνέντευξη στο Χρήστο Κοτσακά
epixeiro.gr

Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!