Ρraxia Bank: Έτοιμη να βγει στην αγορά το 2019

Έτοιμη να βγει στην αγορά το 2019 είναι η Praxia Bank. Η διοικητική ομάδα της Τράπεζας με επικεφαλής την Διευθύνουσα Σύμβουλο, Αναστασία Σακελλαρίου, προχωρά αταλάντευτα και με συνέπεια την υλοποίηση του πενταετούς επιχειρηματικού πλάνου, αντικρούοντας τις κατά καιρούς φημολογίες για δυσκολίες στην υλοποίηση του εγχειρήματος δημιουργίας της πρώτης challenger bank στην Ελλάδα.

H κ. Σακελλαρίου, μαζί με τους Αναπληρωτές Διευθύνοντες Συμβούλους κ.κ. Κάσινο και Κουτσό, μιλούν στο Capital.gr για το όραμα και τον σχεδιασμό της Praxia Bank, τη σταθερή δέσμευση του διεθνούς μετόχου και απαντά στα ερωτηματικά που έχουν ανακύψει γύρω από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και την πρόσφατη αποχώρηση βασικού στελέχους της αρχικής ομάδας της Τράπεζας.

- Kυρία Σακελλαρίου, μέχρι στιγμής η αγορά μαθαίνει για την Praxia Bank μόνο μέσω εικασιών και φημολογιών, οι οποίες ουσιαστικά "προδικάζουν" την αποτυχία του εγχειρήματος. Αρχικά ήταν η φημολογία για την αποτυχημένη προσπάθεια ανεύρεσης επενδυτών και νέων κεφαλαίων, πρόσφατα ο θόρυβος που δημιούργησε η αποχώρηση βασικού στελέχους της αρχικής διοικητικής ομάδας. Δεν έχετε τοποθετηθεί επισήμως μέχρι στιγμής και αυτό θολώνει ακόμη περισσότερο τα νερά. Τι ακριβώς συμβαίνει με την Praxia Bank;

"Nα ξεκινήσω, καταρχάς, με το ότι στόχος του μετόχου της Praxia Bank είναι η δημιουργία μιας υγιούς, σύγχρονης, ισχυρής, ανταγωνιστικής και αποτελεσματικής ψηφιακής τράπεζας που θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ιδιωτών. Η τράπεζα εξαγοράστηκε εξ ολοκλήρου από την Atlas Merchant Capital τον Φεβρουάριο του 2017 ώστε να γίνει η πρώτη challenger bank στην Ελλάδα. Το "χτίσιμο" μιας τέτοιας τράπεζας προφανώς δεν γίνεται μέσα σε μια μέρα. Έχουμε εκπονήσει ένα πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο ήδη υλοποιούμε. Από 4 άτομα που ξεκίνησαν το στήσιμο της τράπεζας, έχουμε ήδη φτάσει τα 122 άτομα προσωπικό και ο στόχος για την πενταετία είναι ο αριθμός αυτός να ξεπεράσει τα 400 άτομα. Το ότι υπήρξαν πέντε αποχωρήσεις στον ένα χρόνο που στήνεται η Praxia Bank, είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό δεδομένης της φύσης του οργανισμού - ήτοι ‘start up’. Ας πάμε, όμως, ένα βήμα πίσω ξεκινώντας με το τι είναι ‘start-up’. Πρόκειται για ένα εγχείρημα με στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου μέσω καινοτόμων μοντέλων οργάνωσης, διοίκησης και προσφοράς υπηρεσιών με σύμμαχο την τεχνολογία, ξεκινώντας ωστόσο από την αρχή σε όλα τα επίπεδα. Όπως θα ήταν αναμενόμενο, η πορεία προς την υλοποίηση ενός τέτοιου πλάνου πέρασε και θα περάσει και στο μέλλον μέσα από πολλές δυσκολίες και σκαμπανεβάσματα, επαναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων κτλ κτλ. Αυτό είναι ‘embedded’ στο DNA του εγχειρήματος καθαυτού και απαιτεί στελέχη που έχουν τα χαρακτηριστικά αλλά και την εμπειρία να διαχειριστούν τα παραπάνω και παράλληλα να κάνουν lead and inspire πιο junior members of team προς ένα κοινό στόχο / όραμα. Είναι λοιπόν αναμενόμενο ότι, στην πορεία, κάποια στελέχη είτε δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις/προφίλ του ρόλου ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες συμβατότητας με την εταιρική κουλτούρα μιας startup και επιλέγουν να επιστρέψουν σε πιο ‘structured’ περιβάλλοντα που είναι πιο κοντά στην ιδιοσυγκρασία τους. Στη δική μας περίπτωση ο αριθμός αυτός είναι in fact πολύ περιορισμένος, λαμβάνοντας υπόψη και τις στατιστικές πολύ γνωστών startups που μετεξελίχθηκαν σε επιτυχημένες επιχειρήσεις".

- Tι συνέβη με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας; Ποια είναι η θέση του βασικού μετόχου;

"Oπως τόνισε πρόσφατα o συνιδρυτής της Atlas Merchant Capital David Schamis στο επενδυτικό συνέδριο του Capital Link στη Ν. Υόρκη, επαναλαμβάνοντας ανάλογες τοποθετήσεις που έχει κάνει κατά καιρούς και σε διάφορα μέσα, η Atlas έχει μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και υπάρχει η δέσμευση ώστε να χτιστεί η Praxia Bank. Η Atlas είναι ο μοναδικός μέτοχος της Praxia, έχοvτας αποκτήσει το 100% της τράπεζας και θέλει να το διατηρήσει μέχρι την στιγμή που θεωρεί σωστή και κατάλληλη. Αγόρασε την τραπεζική άδεια με τη δέσμευση να στηρίξει ένα επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο σε βάθος πενταετίας έχει κεφαλαιακές ανάγκες 250 – 300 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν από την πρώτη μέρα όλα τα κεφάλαια αυτά. Ακολουθώντας το παράδειγμα παρόμοιων εγχειρημάτων, και δει ξένες challenger banks, η εκταμίευση γίνεται σταδιακά ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες του επιχειρηματικού σχεδίου, προσπαθώντας ταυτόχρονα να πετύχουν μεγιστοποίηση των αποδόσεων τους. Στη διάρκεια των επαφών που είχαμε με διεθνείς επενδυτές, υπήρξε ενδιαφέρον από συγκεκριμένους επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Praxia Bank. Όμως, η Atlas αποφάσισε ότι θέλει να παραμείνει επί του παρόντος ο μοναδικός μέτοχος στην τράπεζα.

Aυτό που πρέπει να τονιστεί για να κατανοηθεί ότι το εγχείρημα της Praxia Bank υποστηρίζεται πολύ σοβαρά και σταθερά από τον μέτοχο, είναι η σύνθεση του διοικητικού μας συμβουλίου. Έχουμε ένα εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο μετέχουν πολύ αξιόλογα στελέχη με μακρά διεθνή εμπειρία, καθώς και οι δύο συνιδρυτές της Atlas, ο Bob Diamond και ο David Schamis. Μετέχουν επίσης ο CFO του Atlas, Tim Kacani και η Sally Bott, με εμπειρία 30 ετών στο κομμάτι Human Resources και προηγούμενη θητεία στην Barclays, στην BP και στο ΔΣ της UBS ως επικεφαλής της επιτροπής Human Resources and Compensation. Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο Corrado Passera, ο οποίος έχει διατελέσει Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών και Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης επί κυβέρνησης Μόντι στην Ιταλία και ο οποίος, ως επικεφαλής της Intesa, πρωταγωνίστησε στη συγχώνευσή της με την Sanpaolo IMI, δημιουργώντας τον τραπεζικό κολοσσό Intesa Sanpaolo. Με 40 χρόνια επιτυχημένη πορεία στον χρηματοπιστωτικό χώρο, ο κ. Passera επιχειρεί αυτή τη στιγμή να στήσει το ίδιο μοντέλο με αυτό της Praxia Bank, μία challenger bank, στην Ιταλία. Στο διοικητικό μας συμβούλιο μετέχουν επίσης ο Bob Willoughby, ο οποίος είναι πρόεδρος του Risk Committee και έχει πίσω του 30 χρόνια επιτυχημένης καριέρας, μεταξύ άλλων ως επικεφαλής Credit Underwriting and Capital Commitments της Credit Suisse και ο Μιχάλης Κατούνας, ο οποίος έχει διατελέσει επίσης σε senior θέσεις στην Credit Suisse, καθώς και Deputy CEO στο QInvest, το επενδυτικό όχημα του Κατάρ".

- Eχει αλλάξει κάτι στο χρονοδιάγραμμα του business plan της Τράπεζας;

"Tο χρονοδιάγραμμα είναι πενταετίας και ουδέποτε άλλαξε. Είμαστε στη διαδικασία χτισίματος των υποδομών και θα είμαστε έτοιμοι να βγούμε στην αγορά μέσα στο 2019. Αυτή τη στιγμή, πέρα από τα διάφορα περιφερειακά projects, τρέχουμε τρία projects στον βασικό πυλώνα της τεχνολογίας στην οποία στηρίζεται το εγχείρημα μιας ψηφιακής τράπεζας όπως είναι η Praxia Bank. Πρόκειται για το Core Banking σύστημα, το οποίο αναπτύσσει η Temenos, την ψηφιακή πλατφόρμα που τρέχει η Advantage (σημειωτέον ότι την πλατφόρμα της Advantage έχει υιοθετήσει η διεθνής εταιρία τραπεζικού λογισμικού Fiserv) και το Omnichannel (ενιαία τραπεζική εμπειρία του πελάτη από όλα τα κανάλια επαφής με την τράπεζα), το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την EY – Seren (ειδικεύεται στο Digital) και σε κοινοπραξία με την Dinn! (έμφαση στο κομμάτι της φυσικής παρουσίας).


- Πού δίνεται η έμφαση του business plan της Praxia Bank;

Tο επιχειρηματικό σχέδιο της Praxia Bank προβλέπει τη χρηματοδότηση και την παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, εστιάζοντας, ωστόσο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για το κομμάτι εκείνο των επιχειρήσεων, το οποίο αν και το μεγαλύτερο αναλογικά για την ελληνική Οικονομία, είτε δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση είτε η υφιστάμενη τραπεζική εμπειρία και ηταχύτητα εξυπηρέτησης δεν είναι επαρκείς ώστε να καλύπτονται οι καθημερινές ανάγκες τους. Απευθυνόμαστε λοιπόν στις ανάγκες των επιχειρήσεων αυτών, μέσω ενός διαφορετικού μοντέλου εξυπηρέτησης και με αιχμή του δόρατος την τεχνολογία, με στόχο να προσφέρουμε άμεσες λύσεις οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες τόσο της επιχείρησης όσο και του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται. Το επιχειρηματικό μας σχέδιο προβλέπει επίσης τη συγκέντρωση καταθέσεων μέσω ψηφιακών καναλιών, κυρίως από ιδιώτες αλλά και από επιχειρήσεις. Τα καταθετικά μας προϊόντα θα είναι απλά, κατανοητά και χωρίς ψιλά γράμματα", λέει ο Αναπληρωτής CEO, Μάριος Κάσινος.

Oπως συμπληρώνει ο έτερος Αναπληρωτής CEO, Γιώργος Κουτσός, "Η τράπεζά μας θα είναι ουσιαστικά μία ζωντανή πλατφόρμα, η οποία θα εμπλουτίζει συνεχώς τις υπηρεσίες της σε συνεργασία και με το fintech community. Θέλουμε να είμαστε μία τραπεζική μπουτίκ. Και έτσι κινούμαστε: ποιο είναι το κομμάτι της αγοράς που θέλω να προσεγγίσω, ποιες είναι οι ανάγκες του. Δεν θα δίνουμε, για παράδειγμα, στεγαστικά δάνεια. Στο επιχειρηματικό κομμάτι, οι ανάγκες είναι μεγάλες για κεφάλαιο κίνησης και ειδικά σε ότι αφορά εξωστρεφείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκεί θα "παιχτεί" το στοίχημα της ελληνικής Οικονομίας".

Συνεχίζοντας ο κ. Κάσινος αναφέρει ότι "Μέχρι το 2022 στόχος είναι να χορηγήσουμε δάνεια περί τα 3,5 δις. ευρώ. Ξεκινάμε χωρίς "κόκκινα" δάνεια να βαρύνουν τον ισολογισμό μας. Σημειώνεται ότι στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SMEs) πάνω από τα μισά δάνεια των τραπεζών είναι "κόκκινα". Ένα μέρος των επιχειρήσεων αυτών, ωστόσο, αφορούν σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ικανή διοικητική ομάδα, solid επιχειρηματικό σχέδιο, δραστηριοποιούνται σε πολλά υποσχόμενους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας (π.χ. hospitality, αγροδιατροφικός τομέας, ενέργεια, innovation), και είτε λόγω συγκυριών είτε λόγω κάποιων λανθασμένων επιχειρηματικών αποφάσεων, είναι σήμερα υπερδανεισμένες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους ούτε να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια/χρηματοδότηση ώστε να απεγκλωβιστούν από τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχουν περιέλθει. Μια αναδιάρθρωση του δανεισμού τους αλλά και του λειτουργικού μοντέλου τους σε συνδυασμό με πρόσβαση σε κεφάλαια/χρηματοδότηση μπορεί να δράσει καταλυτικά στην επανένταξη των επιχειρήσεων αυτών στην κατηγορία των εύρωστων και πολλά υποσχόμενων. Στόχος μας, επομένως, είναι να επικεντρωθούμε τόσο στις υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν εξέλθει επιτυχώς τα 10 χρόνια της κρίσης, αλλά και σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρόθυρα της εξυγίανσης και ανάκαμψης".

"Aκριβώς επειδή στοχεύουμε στο μοντέλο τράπεζας που μόλις περιέγραψαν ο κ. Κάσινος και ο κ. Κουτσός, εμείς σκοπεύουμε να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τον πελάτη μέσα από την οποία έμπρακτα θα προσδίδουμε αξία, όπως λέει και το όνομα μας, PRAXIA!".

- Θα μπορέσει να σταθεί η Praxia Bank στο τραπεζικό τοπίο που διαμορφώνεται;

"Θα ήθελα να σημειώσω ότι οι συστημικές τράπεζες κάνουν πρόοδο στο κομμάτι της μείωσης των "κόκκινων" δανείων και αυτό είναι καλό για όλους μας. Πιστεύουμε ότι μέσα σε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα υπάρχει χώρος για όλους".

Tης Nένας Mαλλιάρα
capital.gr


Όλες οι σημαντικές εξελίξεις στο e-mail σου από το ERGON blog!