Ανεβάζει ταχύτητες το deal 5 δισ. δολαρίων της Aegean

Mε γοργά, πλην προσεκτικά βήματα, προχωράει η στρατηγική απόφαση της Aegean να επενδύσει στην απόκτηση έως 42 νέων αεροσκαφών της οικογένειας Α320neo, με συνολική αξία τιμοκαταλόγου ύψους 5 δισ. δολαρίων.

Mετά την υπογραφή, κατά το περασμένο καλοκαίρι, της σχετικής συμφωνίας με την Airbus, ο αεροπορικός όμιλος προχώρησε, χθες, στην υπογραφή προσυμφώνου με την αμερικανική εταιρεία Pratt & Whitney, που θα προμηθεύσει τους κινητήρες GTF για τα αεροπλάνα της αεροπορικής.

Tα αεροσκάφη

Oι κινητήρες Pratt & Whitney GTF™ θα χρησιμοποιηθούν τόσο στα 42 νέας γενιάς αεροσκάφη Α320neo, που θα παραληφθούν από το 2020 έως το 2025, όπως και σε έως 20 επιπλέον αεροσκάφη, που προγραμματίζει η αεροπορική να μισθώσει από εκμισθωτές (lessors) αεροσκαφών.

H Pratt & Whitney έχει ήδη εξοπλίσει τον στόλο των 49 αεροσκαφών της οικογένειας Α320 που έχει σήμερα η Aegean με κινητήρες V2500®, ενώ επιπλέον, τα 12 αεροσκάφη της Olympic Air είναι εξοπλισμένα με κινητήρες Turboprop της οικογένειας PW100.

Eκτιμάται ότι τα προς εκμίσθωση αεροπλάνα θα παραληφθούν από την επόμενη χρονιά.

H επιλογή των κατάλληλων κινητήρων είναι η πιο σημαντική απόφαση που εκλήθη να λάβει η Aegean μετά από αυτήν, για τον κατασκευαστή της νέας γενιάς αεροσκαφών της, όπως αναφέρθηκε, κατά τη χθεσινή εκδήλωση για την υπογραφή του προσυμφώνου.

Oι κινητήρες GTF επιτρέπουν την μείωση της κατανάλωσης καυσίμων κατά 16%, των εκπομπών NOx κατά 50% σε σχέση με το ρυθμιστικό πρότυπο και του αποτυπώματος θορύβου κατά 75%, όπως σημείωσε, χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης.

Eμφαση στην εξοικονόμηση κόστους

Tο κόστος των κινητήρων αποτελεί τμήμα της αξίας της προμήθειας της νέας γενιάς αεροσκαφών, που αποτελεί βασικό πυλώνα για την εξοικονόμηση κόστους της αεροπορικής. Συμπληρωματικά με το deal – μαμούθ, η Aegean-όπως είχε γίνει γνωστό τον περασμένο Σεπτέμβριο- επικεντρώνεται:

- στη βελτίωση της αποδοτικότητας των πτήσεων μέσω αναπροσαρμογών στη χωρητικότητα

- στην περαιτέρω ενίσχυση της βάσης της Αθήνας

- στην έμφαση στη διατήρηση ανταγωνιστικής δομής κόστους και

- στη δημιουργία επιπλέον εσόδων ανά επιβάτη, μέσω της διακριτής τιμολόγησης επιπρόσθετων υπηρεσιών, της παροχής περισσότερων επιλογών στους επιβάτες, της αύξησης των πωλήσεων υπηρεσιών τρίτων, καθώς και της περαιτέρω ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του προγράμματος πιστότητας.

Σημειώνεται ότι η Aegean, στο εννεάμηνο του 2018, κατέγραψε αύξηση 5% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 939,3 εκατ. ευρώ Τα καθαρά κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 14% και ανήλθαν σε 115,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 13% και ανήλθαν σε 80,9 εκατ. ευρώ.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
capital.gr